Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 03.06.2014.
14:53
blic.rs A

Oprez: Prodaju nam peršun sa salmonelom

Peršun na kom je nađena salmonela uzorkovan je na pijaci u Bloku 44, gde je robu prodavao nakupac sa Uba.

Provera je vršena na pet beogradskih pijaca: U peršunu je otkrivena salmonela, a pronađena je i blitva čiji je miris podsećao na mulj (Foto: Ilustracija)
 

Peršun u kojem je otkrivena bakterija nije sa tezge registrovanog poljoprivrednog proizvođača, već ga je nakupac tog jutra kupio sa kamiona na Bajlonijevoj pijaci, a kasnije preprodavao na tezgi 213 u Bloku 44.


Dr Zorica Jovanovski načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju Instituta Batut kaže da su uzorkovali voće i povrće sa pet beogradskih pijaca i da pronašli salmonelu na peršunu. Takođe, pronađena je blitva na pijaci u Bloku 44 koja nije ispunjavala organoleptička svojstva, jer je miris podsećao na mulj.

Kako se zaštititi

Dr Zorica Jovanovski savetuje da potrošači pre upotrebe dobro operu voće i povrće, zatim da ga ostave u vodi najmanje pola sata i dodaju jednu kašićicu sode bikarbone, pa ga ponovo isperu.
- Povrće koje se kuva treba dobro termički obraditi i kuvati najmanje 15 minuta na višim temperaturama - kaže Jovanovski.

- Potvrđena je salmonela na uzorku peršuna. Pretpostavljamo da je peršun iz delimično poplavljenih područja i da se voda pomešala sa kanalizacijom i prešla preko povrća. Salmonela na voću i povrću se može javiti i kada proizvođači zalivaju bašte nekvalitenom vodom ili kada su blizu septičke jame, pa je preporuka da se povede računa gde se gaji povrće - objašnjava Jovanovski.


Prilikom kontrole, uzrci su uzimani sa pijaca Bajloni, Kalenić, Banovo Brdo, Blok 44 i Vidikovac.


Jovanovski kaže da je salmonela opasnija za malu decu i starije osobe, jer lakse može doći do oboljevanja. Leči se antibioticima i mora se pratiti stanje obolele osobe.


JKP “Gradske pijace” angažovale su Institut Batut za proveru ispravnosti voća i povrća na zelenim pijacama.


Povrće je bezbedno, rekao je pre dve nedelje za portal "Žena" profesor Petar Vukša sa Instituta za fotofarmaciju, tvrdeći da je potopljeno povrće uništeno.


- Juče smo dobili rezultate koji pokazuju da su svi ostali uzorci, osim dva na pijaci Blok 44, ispravni. Najopasnija je sezonska roba i tu je najveći rizik gde može doći do zaraze. Od svakog prodavca sa tezge uzimamo pisanu izjavu, kojom garantuju da njihova roba nije sa poplavljenih područja i da je ispravna. Dužni su da donesu potvrde od lokalnih samouprava da u tim mestima, odakle potiče roba, nije bilo poplave. Tamo gde je bila poplava i gde se voda zadržala do 48 sati, roba je uništena. Opasnija je roba gde je voda bila 24 sata, jer kada se povukla, tu je veća opasnost od zaraza i teških metala - objašnjva zamenik direktora JKP “Gradske pijace” Saša Rokvić.


On kaže da im je poznato ime i prezime nakupca, koji nema mesečnu rezervaciju, već je platio dnevni zakup tezge i da će mu biti zabrabranjena prodaja na pijaci.


- Ispitivanja će obaviti fitosanitarna inspekcija, a prodavcima kod kojih bude pronađena zaražena roba biće zabranjen rad na tezgama, sve dok ne donesu potvrdu od inspekcije da je roba ispravana, a moraće sami da rade i plate te analize - kaže Rokvić.

Sreda 04.06.2014. 11:08
Pa kad više nema čiste reke ili potoka... O kanalima i da se ne govori...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online