Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 27.05.2014.
08:50
N. Đ. A

Vatrogasac već heroj naroda

Nikola želi da bude vatrogasac! On je sin Dejana Lazarevića (43), vatrogasca iz Topole, koji je poginuo u bujici Jasenice spasavajući druge. Svoju želju Nikola je saopštio dan posle sahrane oca, koji je u narodu već proglašen herojem Srbije.

Ovaj student mašinstva se tako bori sa teškim gubitkom. U kući Lazarevića je velika žalost. Tog kobnog jutra čekali su ga da dođe iz smene. Po kiši je Dejan postavljao džakove sa peskom u Natalincima. Oko šest ujutro stigao je poziv da spasava čoveka koji je na drvetu potražio spas od poplava. Dejanov brat Dragan kaže, da mu je te noći odneo čizme i kabanicu.


- Tad smo se poslednji put videli. Ujutro sam čuo da je neki vatrogasac nestao. Sećam se samo trenutka kada sam kroz dvogled video vatrogasce u čamcu koji su ga tražili u reci. Plakali su. Tada sam znao da je izgubljena svaka nada - priča Dragan.


Gubitak teško podnose i ćerka Nikolina i supruga Dragana. Majka Gorica uspeva samo da kaže da je izgubila svog heroja. Otac Miroslav je potpuno nem. On ne može da se pomiri sa činjenicom da je ostao bez sina. Još odzvanjaju vatrogasne sirene koje su bile uključene dok je pogrebna povorka prolazila kroz varošicu.

Podrška kolega

- Velika je tuga vatrogasaca. Za 20 godina, koliko radim, nismo izgubili kolegu. Podržavamo inicijativu da se proglasi herojem, jer to je više nego zaslužio. Dejan je radio 17 godina, iza njega je bilo na stotine intervencija, žrtvovao je život za drugog. Od toga nema dalje i više - kaže Nenad Milošević, komandant Vatrogasno-spasilačke brigade u Kragujevcu.

Ime Dejana Lazarevića naći će se na tabli ulice u Topoli. Predsednik opštine Dragan Jovanović kaže da su obezbeđene stipendije za školovanje njegove dece. I Nikolina želja će biti ispunjena i on će kada završi fakultet u Kragujevcu biti zaposlen u Sektoru za vanredne situacije.


- I to je najmanje što možemo da uradimo za Dejanovu decu. On je heroj Topole. Ne čekajući državu posthumno ćemo ga odlikovati ordenom Presvete Bogorodice koju dodeljujemo na dan opštine. Dok sam živ, na kojoj god funkciji bio, pomagaću njegovoj porodici. Neće ostati sami - kaže Jovanović za "Vesti".


Dok se čeka država, na društvenim mrežama već je pokrenuta inicijativa da Dejan bude posthumno odlikovan. Na Fejsbuku je za manje od nedelju dana 10.000 ljudi podržalo taj predlog.

POVEZANE VESTI

Utorak 27.05.2014. 11:50
U ovoj tragediji neko zeli da uradi nesto ne cekajuci drzavu. A pa nemojte tako. Zar vi ne znate sta je nas predsednik rekao? Mi to jest narod ne valjamo i jedino drzava valja. Ona je tako efikasno pekla rakiju i pozirala pred kamerama dok se narod davio. Pozeri su posle uspesno nastavili sa dramom ali se cica od rakije opio pa poceo da prica sto misli. Mi to jest narod smo ovde da odgovaramo zivotima i imovinom za te koje trpimo a oni da trose sirotinju nas zivih i primaju plate od tricavih desetak hiljada evra uzivajuci sve slasti i masti pozicija od nasih primanja. Prikupljanje podrske na Fejsbuku? Pa da li ste normalni? Jel vi znate Vucko hapsi po Fejsu? Kakvi smo to Srbi ako ne cutimo?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online