Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.05.2014.
09:27
B. Božin - Vesti A

Novac korisniji od robe

Crveni krst Nemačke je apelovao na građane da pomognu poplavljenim područjima u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj na "najdirektniji i najefikasniji način" - doniranjem novca. Za te svrhe oni su objavili broj računa na svojoj internet stranici, gde ujedno obaveštavaju da trenutno nisu u mogućnosti da prihvate pomoć u odeći i hrani. Naime, pakovanje i transport ove vrste pomoći je skuplji nego da se sve te stvari kupe na licu mesta. Osim toga, kako je objašnjeno, kupovinom u postradalim regionima se dodatno podstiče lokalna ekonomija i trgovina.

Crveni krst Nemačke je apelovao na građane da pomognu poplavljenim područjima u Srbiji, BiH i Hrvatskoj na "najdirektniji i najefikasniji način" - doniranjem novca
 

Pokrenuta je i zajednička inicijativa Ambasade Nemačke, Nemačko-srpskog udruženja privrede, Foruma Srbija-Nemačka, delegacije nemačke privrede u Srbiji i nemačke humanitarne organizacije Help.

Prve nemačke kompanije počele su da daju pomoć već u petak i subotu i to Metro Keš&Keri donirao je vodu i hranu, Firma Henkel pomogla je sa 12.000 evra u higijenskim sredstvima i sprema dodatnu pomoć, kompanija Telesing je dala 12.000 evra, Firma Draeger uplatila je milion dinara i priprema dodatnu donaciju. Dojče banka obezbedila je prvu donaciju od milion dinara, a oslobodila je i račun Vlade i Crvenog krsta Srbije svih svojih nameta na transakcije.

Takođe, više Karitas timova je otputovalo u poplavljena područja gde distribuiraju namirnice i higijenska sredstva. Karitas internešnal kao deo nemačkog Karitas saveza stavio je na raspolaganje ugroženom stanovništvu 30.000 evra.


Kompanija Formafarm indžiniring grupa sa sedištem u Beogradu se pridružila pozivu i apelu Vlade Srbije za pomoć stanovništvu ugroženom u poplavama. Ova privatna firma porodice Stanković pozvala je sve svoje partnere, u našoj zemlji i inostranstvu, da se pridruže akciji i da svojim donacijama pomognu ugroženim ljudima od poplava.

 

Pumpe za Kolubaru

Ministarstvo spoljnih poslova je izdvojilo prvu pomoć od 350.000 evra kojom se podržava nemačka tehnička i stručna pomoć u ugroženim područjima. Tako su ogromne pumpe nemačkog THV od nedelje u funkciji u površinskim kopovima u regionu Kolubare, a akcija će, kako se računa, trajati dve nedelje, rekla je portparol ove organizacije.
- Pumpama se trenutno izbacuje 50.000 litara vode u minuti. To je jedna od najvažnijih borbi, jer zalihe uglja polako nestaju, i ako se ne krene sa proizvodnjom, Srbija će morati da uvozi struju - kaže Marko Čadež, direktor Nemačko-srpskog udruženja privrede.

 

Hemofarm donirao novac i lekove

Kompanija Hemofarm uputila je poplavama ugroženim područjima donaciju u lekovima koja sadrži antibiotike, analgetike, pumpice za decu, infuzione rastvore i dezinfekciona sredstva, saopštila je ta kompanija. Donacija upućena poplavljenim u Srbiji i Bosni vredna je 380.000 evra, a distribuirana je u centralnu apoteku Kliničkog centra Srbije, odakle će biti raspoređena u najugroženija područja. Hemofarm će nastaviti da sarađuje sa nadležnim institucijama i kriznim štabom oko snabdevanja stanovništva neophodnim lekovima i medicinskim sredstvima, navedeno je u saopštenju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online