Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 20.05.2014.
02:34

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Poslovna žena: Tetka mi je našla muža

Australija je njena druga domovina. Voli je kao Srbiju, gde je rođena pre 58 godina. Slavka Stojkov je još kao devojčica sanjarila o dalekim zemljama, a onda je kao 20-godišnjakinja otišla u Australiju kod tetke Rade Radunović. Danas živi u Sidneju gde je svi znaju kao Silviju.

Slavka Stojkov na radnom mestu

Slavka je rođena u selu Izvor kod Paraćina, a u otadžbinu je opet došla da donese humanitarnu pomoć koju su prikupili članovi Srpskog kulturnog kluba "Sveti Sava" iz Hoston parka u Sidneju. Reč je o novcu neophodnom za ljude sa posebnim potrebama o kojima se brinu monahinje manastira Svete Petke u Izvoru.


- U Sidnej sam otišla maja 1976. godine, posle završene srednje trgovačke škole. Htela sam da studiram, ali otac Janko, koga su u selu zvali Janićije, usprotivio se tome, uz objašnjenje da nemamo novca za bacanje - seća Silvija.


- Da nije bilo majčine odlučnosti i podrške, ne bih ni otišla kod tetke Rade Radunović, koja je živela u Australiji. Tetka Rada je rođena sestra moje majke i živela je prvo u Nemačkoj, a zatim se preselila u Sidnej. Viđale smo se retko, samo kada je tetka dolazila u zavičaj. Ona je kao i moja majka bila hrabra i jaka žena, kojoj životni problemi nisu ništa mogli! Kada joj je moja mama rekla šta se dešava i da od mog studiranja nema ništa, tetka je samo odsečno rekla: "Šalji je kod mene". Tako sam te daleke 1976. uprkos očevom protivljenju otputovala u nepoznato.

Obe ćerke u tuđini

Majka Radojka živi u Izvoru i željno iščekuje kad će je posetiti ćerke iz belog sveta.
- Malina Pirčnik je moja druga kćerka, koja je poučena Slavkinim primerom, takođe otišla iz Izvora, ali ona je sreću potražila malo bliže, u Sloveniji. Hvala Bogu i njoj je dobro tamo. Svoje ćerke viđam i redovno me obilaze, a jednom sam i ja bila u Sidneju i svojim očima se uverila, koliko je bilo dobro što sam podržala Slavku da se preseli u Australiju - kaže Radojka.

Pomoć za manastir Svete Petke
 


I svadba i sahrana

Slavki je tetka našla i momka koji je imao australijsko državljanstvo.


- Bio je spreman da se oženi sa mnom, kako bih što pre sredila australijske papire. Majka i ja smo sve pripremile za moj odlazak, pa otac nije imao kud. Na kraju mi je napravio i ispraćaj uz reči:


"Ćerko, ovo ti je i svadba i sahrana..." - seća se očeve tuge Slavka. - Uskoro sam se obrela u milionskom Sidneju. Bio je to grad svetla i novog života i zaista moj život je krenuo novim putem, uzlaznim. Nikada se nisam pokajala zbog odlaska u Sidnej! U toj od Srbije tako dalekoj zemlji se osećam kao svoj na svome, a tako je bilo bukvalno od prvog dana kada sam izašla iz aviona.

U avion je ušla sa osmehom i radošću, s jednim koferom, bez znanja engleskog i 100 dolara u novčaniku, koje je njena majka pozajmila da bi imala zlu ne trebalo.


- Radosna sam krenula u novi život, a svi moji ostali su plačući. S osmehom sam otišla i s osmehom se uvek vraćam, ali samo u goste - smeje se sagovornica "Vesti".


Na sidnejskom aerodromu dočekala je tetka, a sa njom i naočit mladić Milan Stojkov.


- Milan i ja smo se zagledali jedno u drugog, ali nije nam se desila
baš ljubav na prvi pogled - seća se Slavka. Prvo sam otišla kod tetke na tri dana, a zatim se preselila kod Milana. Posle 10 dana smo se venčali. Milan je bio šarmantan i zanimljiv. Naš sin Igor rodio se posle godinu dana, 10. maja 1977. godine i sve je bilo super. Samo tri godine kasnije kupili smo kuću. U međuvremenu sam potpuno sama i bez ičije pomoći, čuvajući Igora, naučila da pišem i govorim engleski - kaže Slavka.

Od prodavačice do direktora

To što ne zna engleski sprečavalo je da se prilagodi novoj sredini, pa je vrlo brzo rešila problem.


- Dugo nisam nigde radila, sve dok Igor nije krenuo u školu. Moj suprug Milan je smatrao da treba da budem pored sina. Ipak, 1982. godine Milan je poklekao. Igor je pošao u školu i bilo je besmisleno da sedim kod kuće i dočekujem ih, a ja u punoj snazi i željna da zaradim svoj dinar - priča Slavka kako je počela da radi u jednoj australijskoj robnoj kući, na periferiji grada, koja je bila udaljena od njene kuće sedam kilometara.

Sa mužem Milanom i sinom u Sidneju
 


Tako je počela njena karijera. Danas je direktor prodaje jedne čuvene zlatarske firme i ne žali se.


- Trudila sam se da se skućim onako kako sam oduvek sanjala. Sve svoje snove sam ostvarila, nažalost, u međuvremenu sam se i razvela... Međutim, odavno sam odrasla i shvatila da i ružne stvari čine život - kaže Slavka.


Danas je uspešna žena i ne priznaje nikakav izgovor kad je nekome potrebna pomoć.


- Vreme je da se posvetim sebi i ono što je najlepše, sada sam u mogućnosti da pomognem onima kojima je pomoć potrebna.
 

Moj najveći uspeh

- Osećam se kao uspešna žena i sve drugo što bih rekla, ne bi bila istina. Ipak, kako me ne bi pogrešno shvatili, smatram da je moj najveći uspeh moj sin, koji je završio politikologiju, radi danas u državnoj službi i što je izuzetno važno, cene ga i kolege, ali i svi ljudi koji ga poznaju, jer je častan i pošten čovek, a makar malo sam i ja za to zaslužna - kaže Slavka s osmehom ponosnog roditelja.

 

Srpski kulturni klub

Prva aktivna srpska organizacija u Sidneju je Srpski kulturni klub, osnovan 1949. godine. On ima prosvetni, kulturni i sportski karakter, svoju folklornu grupu, priređuje pozorišne, folklorne, muzičke manifestacije i predavanja.

POVEZANE VESTI

Utorak 20.05.2014. 03:36
ako nije tajna ,molio bih ovu poslovnu zenu da kaze koliko ju je kostala ova reklama
Utorak 20.05.2014. 08:03
I ja isto mislim/placena reklama/ poznajuci pojedine moje sugradjane sa zapada a mozda je dama odlucila i da pokupi neko "pilence" iz Srbije za drugi brak, sad je to u modi. Bakutaneri i pilici, kako se ono kaze: Bake znaju a mladi mogu !!!!
Sreda 18.06.2014. 05:53
Kome je bitna ova prica :(
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online