Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 07.05.2014.
18:01
N. Đorđević - Vesti A

Za terasu mu traže milion evra!

Milorad Božović, Srbin koji živi i radi u Malmeu, ni devet godina posle kupovine hotela u Kragujevcu ne može da otvori letnju baštu od 170 kvadrata ispred reprezentativnog objekta u koji je uložio nekoliko miliona evra dok se ne završi sudski spor sa gradskim vlastima. Slučaj je dospeo na sud zbog odluke da zemljište oko hotela u strogom centru grada ne pripada Božoviću, već samo zgrada.

Milorad Božović devet godina zbog administracije ne može da dobije potrebne dozvole (Foto: Ilustracija) 


Direktor hotela Dragan Simović kaže da se njegov rođak "gorko pokajao zbog ove investicije", ali da sada mora da nastavi borbu "jer hotel ne može da odnese u Švedsku".


- Milorad je isključivo iz patriotskih razloga novac uložio u Srbiju. Na licitaciji je bio jedini ponuđač i hotel je kupio za milion evra. Bio je u ruiniranom stanju. U njega je uloženo još dva do tri miliona evra. Međutim, ni devet godina posle privatizacije i svih podnetih dokumenata nemamo rešenje da uredimo terasu, odnosno letnju baštu. Grad je prvobitno izdao dozvolu, a onda je opozvao - kaže Simović.


Posle toliko godina od jedne od retko uspešnih privatizacija u Srbiji osim rejtinga hotela rasla je i sudska dokumentacija. Zbog čega je kod hotela od preko 5.000 kvadratnih metara u kome se godišnje beleže od 20.000 do 25.000 noćenja "zapelo" samo kod bašte još ni sud nije do kraja odlučio.

Pare i potomcima vlasnika parcele

- Pre četiri meseca podneli smo zahtev za legalizaciju, ali to nećemo moći da završimo pre sudskog spora, koji traje već sedam godina. Ovde ispada kao da hotel lebdi i nije sagrađen na zemlji. Čak smo pronašli i tri potomka nekadašnjih vlasnika čiji su ugovori bili zagubljeni i isplatili im eksproprijaciju od pre pet decenija kako bi sve bilo po zakonu. Ali izgleda da nema svrhe - kaže Simović.


Zemljište na kome se nalazi hotel bilo je 60-ih godina prošlog veka ekspropisano. Tadašnje opštinske vlasti su bivšim vlasnicima platile naknadu i od tada nije bilo vlasnika, već samo korisnika zemljišta.


Član Gradskog veća zadužen za investicije Nebojša Vasiljević izjavio je da lokalna vlast samo mora da uredi imovinske odnose. Sporna parcela na kojoj je izgrađen hotel, dodaje on, upisana je u katastar tek 2006. godine nakon snimanja iz vazduha.
- Letnja bašta i parkiralište su gradsko građevinsko zemljšte. Ta parcela nije ni bila ucrtana dok nije obavljeno avionsko snimanje. Zar ja treba sada nekog svog činovnika da oteram na robiju ako potpiše da jednom privatniku omogući da uzme u posed 30 ari gradskog zemljišta?! - kaže Vasiljević.


On ističe da bi spor mogao da se reši i van suda, tako što bi vlasnik hotela mogao jednostavno kupi zemljište oko zgrade, po već postojećim cenovnicima. Pošto je u pitanju već izgrađeno zemljište u strogom centru grada ar bi mogao da košta oko 40.000 evra što znači da bi vlasnik hotela Milorad Božović morao da plati još više od milion evra da bi dobio letnju baštu.

Grad se žalio na odluku suda

Spor Milorada Božovića sa gradskim vlastima Kragujevca traje sedam godina.
- Osnovni sud je u prvostepenom postupku presudio u našu korist. Grad se žalio i od septembra čekamo odluku Apelacionog suda - dodaje Simović.


Vlasnik i njegov rođak smatraju da bi trebalo imati više dobre volje jer od prihoda hotela godišnje u lokalni budžet se slije sedam miliona dinara. Broj zaposlenih je posle privatizacije udvostručen.


- Gradske vlasti su nam svojevremeno izdale dozvolu da uredimo letnju baštu. Međutim, naglo su preinačili odluku i od tada naš baštovan ne sme ni korov da počupa u tom delu. Mermerne ploče stoje odvaljene. Sve je ruinirano i to tik do moderno uređene fasade i enterijera u kome nam odsedaju gosti, organizujemo svadbe i mature - dodaje Simović.

Sreda 07.05.2014. 18:10
Eto, a hoce u Evropu i pljackaju dijasporu. Treba da budu sretni kad neko ulaze i uljepsava grad i stvara radna mjesta i porezom puni kasu. Oni mu zagorcavaju zivot. Moj sef se isto tako zakleo da nece vise ni centa uloziti u Srbiju do daljnjeg. Administrativne budale sjede po opstinskim foteljama. U Njemackaj daju dozvolu za tako nesto u jednom jedinom danu, za par stotina eura takse, za cijelu ljetnu sezonu.Zaista skandalozno!!!!!!!!!!!!!!!
Sreda 07.05.2014. 22:12
Nazalost takve stvari se desavaju samo u Srbuji i jos nekim banana drzavama..Umjesto da podrze ulaganje kapitala oni jednostavno takvim,,akcijama''udaljuju ozbiljne ulagace u razvoj ionako posrnuloj Srbiji..
Četvrtak 08.05.2014. 03:40
Cilj same birokratije od 800 000 uhlebljenika je ništa drugo nego blokiranje, sabotiranje, potiranje i sprečavanje građana Srbije da ostvare ekonomsku nezavisnost. Zato je ova država u haosu toliko godina. Neće ovaj čovek, nažalost, dobiti potrebnu dozvolu dok ga pvo birokrate iz opštine i suda dobro ne iscede.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online