Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 05.05.2014.
07:27
Đ. Barović - Vesti A

Srbija zaboravila svoje heroje!

U Valjevu i obližnjem selu Bujačić juče je obeleženo 15 godina od pogibije komandanta 204. lovačko-avijacijskog puka, pukovnika Milenka Pavlovića, stradalog tokom NATO agresije na Srbiju.

Dao život za otadžbinu: Milenko Pavlović 


Da podsetimo, Pavlović je upravljao jednim od svega 14 migova 29 koji su imali neke šanse da se suprotstave avijaciji NATO od čak 600 letelica.


Na radaru je pokazivalo stotinak neprijateljskih pravih i lažnih ciljeva, a na drugoj strani bio je Pavlović - sam!


Poginuo je posle 12 minuta, uz reči: "Imam ih, imaju i oni mene!" Za svoje delo nikada nije proglašen herojem, a posthumno je odlikovan Ordenom za hrabrost i Zlatnom letačkom značkom.
 

Nećete vi da ginete, ja ću!

Kada je 4. maja 1999. stiglo naređenje o poletanju na NATO avione koji su nadleteli Valjevo, pukovnik Pavlović je dežurao na izmeštenom komandnom mestu u Staroj Pazovi, ali je tražio da mlađi kolega ne poleti. Uz komentar:
- Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću! - izvukao je iz kokpita mladog pilota i odleteo put rodnog kraja. 

Sagovornici "Vesti" kažu da Srbija generalno ima problem što se kasno priseća svojih heroja, pa joj se lako može dogoditi da se i onih, proizašlih iz rata protiv NATO-a, seti tek za 100 godina, mada i sada ima problem da se dostojno oduži onima iz Prvog svetskog rata.


- Herojski čin pukovnika Pavlovića nije jedini kojim bi ova zemlja trebalo da se ponosi, ali je tragedija što se i 15 godina od NATO agresije mi kao zemlja skoro pa stidimo branioca otadžbine. Taj termin je čak jedno vreme imao negativan kontekst. Šta ćete veći dokaz da ne brinemo o svojim junacima kad ne postoji ni spomen-obeležje - memorijalni centar koje bi podsećalo buduće generacije na herojstvo svih koji su 78 dana branili zemlju - ističe nekadašnji komandant RV i PVO, general Spasoje Smiljanić, autor najsveobuhvatnije knjige "Agresija NATO" o ratu 1999.


I autor druge, ništa manje zanimljive knjige "Vazdušni rat nad Srbijom", nekadašnji pomoćnik ministra odbrane Bojan Dimitrijević se slaže da je potrebno institucionalno sećanje na heroje.


- Sećanje na 1999. i heroje odbrane zemlje i dalje postoji, ali samo zahvaljujući agilnosti saboraca tih ljudi, a trebalo bi da postane briga države. Moralo bi da se obeleži i samo sećanje na neku žrtvu, ali i podseti na uzroke i povode koji su do nje doveli - naglašava Dimitrijević.

Nerazumevanje

General Smiljanić upozorava da će nam se, bez ozbiljnijeg uključivanja države, i dalje događati apsurd da povodom početka agresije na SRJ predsednik Vlade Srbije ode na Straževicu kako bi se poklonio senima dvojice poginulih pripadnika Vojske, a ne ispred Komande RV i PVO gde je tabla koja svedoči o smrti 39 pripadnika ovog roda. 


On ističe da kad je reč o herojima iz NATO agresije problem u tome što smo taj rat izgubili.


- Sasvim je sigurno da iz tog sukoba ima još heroja kao što je pukovnik Pavlović, posebno u kopnenoj vojci, ali takva junačka dela se obično "eksploatišu" posle pobeda, a mnogo ređe posle poraza - zaključuje Dimitrijević.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 05.05.2014. 08:24
Pukovnik PAVLOVIC je zauvek u srcima pravih Srba.nikada ga mi necemo zaboraviti. Ne mesajte nas sa izrodima.
Ponedeljak 05.05.2014. 08:16
Njveća sramota je zaboraviti one koji su branili svoj narod i državu, još veća, one koji su dali svoje živote u toj odbrani ! Slava potpukovniku Pavloviću i svim drugim Herojima koji su pali u odbrani naroda !
Ponedeljak 05.05.2014. 08:30
Nazalst Srbija je bezglavo srljajuci u eropski Ambis bez dna predala Kosovo, predla svoje heroje, koji su se borili protiv najnovijeg fasizma da umiru i pate u fasistickom kazamatima, pa su zaboravli i one koji su hrabro izgubili zivot braneci srpsku drzavu i srpski narod!! Neka je srbiji srecan ut i ugodan boravak u evropsku uniju, a to ce svkako bii i konacni kraj srbiji!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online