Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 13.04.2014.
21:18

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Samo država može biti grobar

Selo Ljukovo kod Inđije diglo se na bunu jer im je dozlogrdila lokalna vlast. Groblje o kome su decenijama brinuli meštani prošle godine je odlukom vlasti preuzelo komunalno preduzeće. Otad seljaci moraju papreno da plaćaju ukope, iako je zemlja njihova, sami su izgradili kapelu, održavali grobna mesta, kupili kolica. Hoće li Ljukovčani doći do pravde, pokazaće vreme i sudska akta, a do tada im ostaje samo da se žale onima koji žele da ih saslušaju.

Selo Ljukovo u Sremu diglo bunu 


- Sve naše nevolje su počele prošlog leta, kada je brigu o groblju preuzelo inđijsko JP Komunalac, koje od tada naplaćuje usluge sahrana i održavanja - kaže 47-godišnji Mikica Petković, bivši predsednik mesne zajednice ovog sela.


Ovaj potez inđijske vlasti izazvao je nezadovoljstvo Ljukovčana, koji žele da se groblje vrati na upravljanje mesnoj zajednici.


- Komunalac je došao na gotovo i sad bi da naplaćuju našu muku i ono što smo godinama ulagali. Narodski rečeno, hoće Komunalac da skida kajmak. E, ne može! U naše groblje mi smo investirali. Održavali smo ga najbolje što znamo! Tako je bilo decenijama i svi su bili zadovoljni; i živi, a i mrtvi, na onom svetu se nisu postideli brige svojih potomaka - kaže sagovornik "Vesti" dok nas sa komšijom Radetom vodi u razgledanje ljukovačkog groblja.
 

Gde su zaposleni

Polomljeni spomenici stoje od prošle godine
 

- Od našeg novca smo sazidali kapelu u koju zahvaljujući obesnoj inđijskoj vlasti danas ne možemo da uđemo! Imamo sve, ali ovima iz Inđije samo je stalo do novca i neće da odustanu od preotimanja našeg groblja! Zato smo pravdu zatražili u Beogradu - objašnjava Mikica zašto su Ljukovčani podneli žalbu Ustavnom sudu, u kojoj traže od najvišeg zakonodavnog organa Srbije da se selu vrati upravljanje grobljem!

Sahrana 124 evra

- Za sahranu se sada plaća 14.300 dinara, ili 124 evra, što je za nas seljake mnogo. Narod nema tih para, to je klasična otimačina. Uostalom, ko to ima pravo da nam otme groblje, koje je izgrađeno od naših sredstava - pita se Mikica i pokazuje kako izgledaju opsezi oko grobnog mesta, koje su sami meštani radili, a kako kad to radi Komunalac.


- Džaba nam kapela i hladnjača kad na poslednjoj sahrani nismo mogli da je koristimo, baš kao ni kolica za sahranjivanje, koja smo takođe sami kupili, a ni pokojnika našim vozilom da prevezemo - veli Mikica, jedan od inicijatora podnošenje žalbe.

 
Mikica Petković
 


Nesporazumi zbog groblja u Ljukovu počeli prošlog leta kad je Opštinsko veće Inđije donelo odluku da sva seoska groblja prelaze pod upravu Javnog preduzeća Komunalac. Meštani ostalih sela su i tada tvrdili da seoska groblja treba da ostanu pri mesnim zajednicama, a Ljukovčani su bili najglasniji.


- Prošlog juna je Komunalac poslao prve obračune za održavanje groblja u Ljukovu, koji su nam stigli u septembru. Poludeli smo i odlučili da reagujemo... Kakvo crno održavanje, pa njih uopšte nema na groblju! Gde su im grobari, a gde nadzorni organi?! Nigde žive duše nema. Dođu samo, kad iz treće ruke čuju da je neko umro, da bi porodicu prisilili da samo Komunalac može da obavi sahranjivanje upokojenog. Njih interesuje samo novac - tvrdi naš sagovornik i pokazuje kako izgledaju grobna mesta koja je uradio Komunalac.


- Gde je opseg? Nema ga! Da li je to ulaganje Komunalca? Meštani i dalje sami čiste i održavaju groblje jer ako se oslonimo na njih, ode mast u propast - objašnjava Mikica.


On pokazuje i grob Miloša Drče, darodavca njive na kojoj je napravljeno seosko groblje.

Strefi nas i tornado

- Prošle godine je tornado zahvatio Ljukovo i naneo štetu na 30 nadgrobnih spomenika. Napravljena je šteta od 2.600.000 dinara, što je oko 22.500 evra, još nisu stigle pare iz Republike, a kad će i da li će uopšte doći, ne znamo. U svakom slučaju, o popadalim nadgrobnim pločama sada niko ne brine. Mi se sekiramo i sredili bismo i to, ali ne možemo ništa da uradimo, kako ne bismo prekršili zakon - kaže Mikica.


- Naše groblje je nastalo posle Drugog svetskog rata zahvaljujući dobrovoljnim donacijama i prilozima. Najzaslužniji za to što Ljukovčani imaju svoje groblje je Miloš Drča, čiju je spomen-ploču prošle godine srušio tornado i od tada je niko nije popravio! Zar je to naš darodavac zaslužio? Sramota! Ljukovčani bi sami podigli spomen-ploču, popravili je, ali ovi iz Komunalca nam ne dozvoljavaju! Inače, Miloš Drča je za života video da se mi iz Ljukova sahranjujemo u Jarkovcu udaljenom četiri kilometra i darivao je selu njivu od hektar i po, namenski za seosko groblje - objašnjava Mikica. Ljukovčani su iz sopstvenih donacija uradili infrastrukturu groblja, legalizovali ga i sve što je trebalo.
 

Kapiju ne damo

- Groblje je ograđeno sa tri strane, od naših sredstava, a kupili smo i materijal za četvrtu stranu ograde, baš kao što smo uradili i kapiju od kovanog gvožđa, ali čekamo sudski ishod da bismo je stavili - priča sagovornik "Vesti" i dodaje da celo selo očekuje da ovog puta pravda bude brza i da im groblje uskoro bude vraćeno MZ Ljukova.

Pusto groblje
 


Opštinska vlast Inđije ima svoju priču i zakon je, kako kažu, na njihovoj strani!


- Javno preduzeće Komunalac je preuzelo brigu o svim grobljima i to isključivo na osnovu odluke Opštinskog veća, koja je zasnovana na zakonu. Ne mogu pojedinci, niti mesne zajednice da obavljaju sahrane i održavaju groblja. Takav je zakon i ako se zakon promeni, možemo da se vratimo na staro - kaže predsednik opštine Inđija Petar Filipović, ne krijući da Komunalac ima najviše problema sa meštanima sela Ljukova.

Ličani u Sremu

Selo Ljukovo nastalo je pre 87 godina kad su u plodni Srem stigli doseljenici sa krševitih predela Like. Danas ovo naselje ima 1.542 stanovnika i između 550 i 600 domaćinstava. Selo je nedavno dobilo i crkvu. Temelji crkve su bili postavljeni 1992, a izgradnja je završena 2003. godine.


Na temu previsokih cena usluga Komunalca predsednik kaže da je nemoćan.


- Cena usluga je ista za sva seoska groblja u opštini Inđija i s tim nemamo nikakvih problema u drugim selima, osim u Ljukovu - tvrdi Filipović, očekujući da će se strasti smiriti i da će lokalna vlast ipak, pronaći zajednički jezik sa Ljukovčanima.   

Četvrtak 17.04.2014. 11:00
Neka se obrate predsedniku, on je stručnjak iz te oblasti...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online