Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 07.04.2014.
15:42
Beta A

Romi su najdiskriminisaniji u Srbiji

Položaj romske zajednice je bolji u odnosu na prethodne godine, ali su Romi i dalje najdiskriminisanija društvena grupa u Srbiji, ocenjeno je danas na skupu povodom Svetskosvetg dana Roma u Beogradu.

Romi se i ne žale dovoljno, koliko im je teško, kaže Poverenica
 

"Romi i Romkinje su najdiskriminisanija društvena grupa u Srbiji. Pokazatelj tog stanja je činjenica da su od svih pritužbi, po svim svojstvima, pritužbe Roma u najvećem broju osnovane", rekla je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić.

Ona je istakla da jednu trećinu svih parnica koje je pokrenuo Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, čine slučajevi diskriminacije Roma.

Ipak, broj pritužbi je "jako mali" u odnosu na to koliko je stvarno diskriminacija prisutna, ocenjujući da to govori o nedovoljnoj informisanosti romske zajednice o pravnim mehanizmima koji su im na raspolaganju kada je u pitanju diskriminacija.

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Vladimir Božović rekao je da je stanje romske zajednice u Srbiji bolje ali da ima još mnogo toga da se uradi na unapređenju položaja Roma.

"Država i njeni organi treba da daju doprinos tome, ali i romska zajednica i njeni legitimni predstavnici", istakao je Božović navodeći da MUP radi na unapređenju saradnje sa manjinskim grupama i da će se ta komunikacija u narednom periodu značajno povećati.

Božović je kazao da i dalje veliki broj Roma traži azil u zemljama zapadne Evrope, ali da je 0,2 odsto tih zahteva prihvaćeno što, kako je ocenio, govori da Romi nisu trpeli represiju i diskriminaciju u toj meri koja bi mogla da utiče na to da se isele.

Ponedeljak 07.04.2014. 16:12
U Srbiji mogu da biju pandure , to pravo nemaju u nijednoj zemlji.
Ponedeljak 07.04.2014. 21:33
Toliko su diskriminisani da ne plaćaju vodu, struju, putarinu, porez, socijalno, a seru gdje stignu....! Mislim ipak da su Srbi na prvom mjestu po diskriminaciji u vlastitoj državi !
Utorak 08.04.2014. 10:10
Oni se čak ni ne trude da se uklapaju u društvo, koje ih maksimalno štiti. Primer: Po završetku osmog razreda, preko čerke je razredni poslao poruku romskoj devojčici iz razreda da će opština da snosi sve troškove njenog daljeg školovanja, gde god da izabere (kao manje će da bude uvredljivo ako ponudu iznese drugo dete, a ne nastavnik), koje je ona odbila. Ćerka je kući primetila - bolje da počnemo da se izjašnjavamo kao Romi...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online