Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 05.04.2014.
13:46
Z. Marjanović - Vesti A

Zbog Urugvaja prodao volove

U dnevniku Dragutina Miljkovića iz Babušnice čuvaju se uspomene na mnoge događaje, pa i na uspeh jugoslovenske reprezentacije na Svetskom prvenstvu u fudbalu održanom 1930. godine u Urugvaju.

Naši iseljenici sa reprezentacijom Jugoslavije u Montevideu
 

U filmu "Montevideo, bog te video" oslikani su vreme i uspeh naše fudbalske reprezentacije, ali mnogo toga je ostalo zapisano i u Miljkovićevom dnevniku koji od zaborava čuva njegova ćerka Kostadina Glišović iz Gornjeg Milanovca.
 

- Moj otac Dragutin je rođen u selu Modra Stena kod Babušnice, a to je kraj iz kojeg se vazda odlazilo u pečalbu. Tako je bilo i sa mojim ocem koji je za to vreme bio veoma pismen i imao je želju da sreću i bogatstvo potraži čak u Urugvaju. Put do Urugvaja za Dragutina je porodicu Miljković koštao dva prodata vola, koliko je koštala brodska karta od Splita do Montevidea gde se moj otac iskrcao sa broda Belvedere, kako je zapisano u njegovom dnevniku, 15. juna 1929. godine nakon više od mesec dana putovanja - objašnjava Kostadina kako je njen otac Dragutin stigao do Montevidea.


Odmah nakon što je stupio na tlo Urugvaja Dragutin Miljković je počeo da radi kao berač pomorandži, ali kao veoma pismen i snalažljiv brzo je položio ispit za vozača tramvaja kojim je nakon godinu dana vozio fudbalere reprezentacije Kraljevine Jugoslavije.

Provodadžija golmanu Jakšiću

Na Prvenstvu sveta u fudbalu reprezentativci Jugoslavije su bili pravo fudbalsko otkriće, a najbolji među jugoslovenskim igračima u Montevideu bio je golman Milovan Jakšić. U Urugvaju je bio toliko popularan da su činili sve da ga zadrže.
- Urugvajci su zadužili mog oca Dragutina da bude provodadžija Jakšiću jer se u njega zaljubila devojka koja je bila multimilionerka. Njegovom ženidbom sa tom devojkom mislili su Urugvajci, Milovan Jakšić će ostati u Urugvaju, ali on je to glatko odbio uz obrazloženje da mu ništa nije draže od otadžbine -prepričava Kostadina Glišović sećanje svog oca Dragutina Miljkovića.


- To prvenstvo sveta u fudbalu i sve ono što se dešavalo u to vreme u Montevideu bilo je nešto čime je moj otac bio fasciniran i o čemu je pričao do kraja života. Naša reprezentacija je u Montevideo otputovala posle mnogo peripetija i organizaciono nespremna, ali sa velikom željom da se pokaže kao ozbiljna fudbalska sila. Reprezentaciju su u Montevideu sačekali ljudi sa jugoslovenskih prostora koji su tada živeli u Urugvaju, Paragvaju, Brazilu, Argentini... a među njima je bio i moj otac Dragutin koji nije bio samo navijač, već i prevodilac i vodič našim reprezentativcima. Naravno, neizmerno je bio ponosan i na to što je jugoslovenske fudbalere vozio po Montevideu tramvajem kojim je on upravljao - priseća se Kostadina očevih priča iz 1930. godine.
 

U uniformi tramvajdžije: Dragutin Miljković

Opšte je poznato da je reprezentacija Jugoslavije na prvenstvu u Montevideu igrajući u polufinalu postigla ogroman uspeh, ali uspeh bi bio i veći da, po tvrdnji Dragutina Miljkovića, urugvajska reprezentacija nije imala igrača više.


- Otac je bio očevidac velike nepravde na polufinalnoj utakmici između Jugoslavije i Urugvaja jer su u prelomnim trenucima utakmice urugvajski fudbaleri postigli pogodak uz pomoć urugvajskog policajca koji je bio pored aut-linije i koji je loptu dodao jednom urugvajskom fudbaleru nakon čega je Urugvaj poveo rezultatom 2:1, što je potpuno demoralisalo naše igrače. To je mog oca bolelo celog života i tu nekorektnost nikada nije oprostio Urugvajcima. Tri godine nakon tog prvenstva, odluku je doneo možda i zbog te utakmice, otac se vratio u Jugoslaviju. U selu Ljuljaci koje se nalazi između Gornjeg Milanovca i Kragujevca je sagradio ciglanu koju su mu 1941. godine spalili Nemci, a ciglanu koju je izgradio u Lunjevici kod Gornjeg Milanovca su mu 1945. godine konfiskovali komunisti.

Sahranjen uz opersku muziku

- Na kraju, radni vek je završio kao vunovlačar i umro je 1991. godine u 91. godini. Oca sam sahranila, po njegovoj želji, uz muziku iz Verdijeve opere "Nabuko", ali nikada nisam mogla da dokučim zašto je za oproštaj sa ovim svetom izabrao baš tu melodiju, ali znam koliko je bio ponosan na dane kada se kao tramvajdžija u Montevideu družio sa Mošom Marjanovićem, Aleksandrom Tirnanićem, Milovanom Jakšićem, Milutinom Ivkovićem, Ivicom Bekom... i koliko je bio ljut na Urugvajce zbog neregularnosti u finalnoj utakmici koju je naša reprezentacija izgubila sa 6:1.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online