Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 28.03.2014.
14:31
B. Đokić - Vesti A

Umesto poreza knjiže alimentaciju!

Osim što smanjuje zaradu, naplata solidarnog poreza zaposlenima u javnom sektoru može da uzrokuje i porodične probleme. Naime, u nedostatku pravnog osnova i metodologije za oporezivanje prihoda većeg od 60.000 dinara, mnogima se odbitak od plate zavodi kao - plaćanje alimentacije, kao što je slučaj u MUP Srbije.

Država otima: Veljko Mijailović 

I trudnice (kojima uplate obično kasne po nekoliko meseci i isplaćuju se u jednoj doznaci) su žrtve solidarnog poreza.


- Bili smo šokirani kad smo dobili izveštaje o platama, gde među u odbicima postoji stavka - alimentacija! Bilo nam je smešno, počeli smo da se šalimo i pitamo oženjene kolege kako će svojim suprugama objasniti stavku "alimentacija" - ispričao je "Vestima" izvor iz MUP-a Srbije.


I u drugim državnim službama solidarni porez se vodi na vrlo neobičan način. Tako, na primer, nekim zaposlenima u Geodetskom zavodu na platnim listama je, umesto smanjenja po osnovu solidarnog poreza, evidentirana rata za kredit, iako nemaju nikakvog kredita.

Mijailović: Ne može tako

Policijski sindikat Srbije traži od Ministarstva finansija da hitno promeni naplatu solidarnog poreza.
- Policajcima na platnim izveštajima piše da im se deo plate umanjuje za alimentaciju, a ne za solidarni porez. Shvatamo potrebu države da uštedi novac, ali ne može se na ovakav način naplaćivati solidarni porez - kaže Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije.


Solidarni porez uveden je 1. januara ove godine i odnosi se na sve zarade u javnom sektoru koje su veće od 60.000 dinara.


Na iznose preko toga plaća se 20 procenata poreza. Verovatno zbog brzine donošenja, po mnogima tog neustavnog zakona, nije definisan način na koji se knjiži odbijanje od plate, zbog čega mnogi najavljuju da će tužiti državu.


- Trudnicama koje su na bolovanju zarade obično kasne po nekoliko meseci. Imali smo slučajeve da se ženama koje imaju prosečne plate oko 50.000 dinara, kad dobiju tri plate, odjednom uzima solidarni porez jer im je taj iznos prešao granicu od 60.000 dinara - čuli smo od nekih radnika zaposlenih u organima javne uprave.


Računovođe se dovijaju na razne načine da zakonski "pokriju" odbijanje od plate za solidarni porez.


- U izveštaju o plati jednom kolegi je navedeno da mu je umanjena za - poresko oslobađanje. Kakvo je to oslobađanje od poreza ako moraš da ga platiš - pita u čudu sagovornik "Vesti" iz jedne javne ustanove.  

POVEZANE VESTI

Petak 28.03.2014. 14:37
"Bilo nam je smešno, počeli smo da se šalimo i pitamo oženjene kolege kako će svojim suprugama objasniti stavku "alimentacija" - ispričao je "Vestima" izvor iz MUP-a Srbije. " Da li ste zapitali da li je do šale onima koji rmbače kod privatnika i koji 60.000,00 rsd zarade za 2-3 meseca ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online