Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 27.03.2014.
14:06
Srbija u pokretu, Vestionline A

Ukus pravih vrednosti iz srpske istorije

Beogradski Ignite, 26. po redu, u organizaciji Udruženja građana "Srbija u pokretu", održan je u utorak u "Mikser hausu" pod nazivom "Ukus pravih vrednosti", a bio je posvećen znamenitim ličnostima iz srpske istorije koje su svojim radom pokrenule pozitivne promene u društvu.

Deo atmosfere u "Mikser hausu"
 

Na njih su podsetili prezenteri i prezenterke, iskre savremene nauke, umetnosti i sporta. Kosta Jovanović, asistent na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, podsetio je na Dositeja Obradovića i ispričao je priču o značaju robotike u današnjem društvu. Kostina koleginica iz Centra za promociju nauke, arhitektkinja Jelena Ivanović Vojvodić, izrazila je zadovoljstvo što svoj rad, koji broji više od 30 realizovanih objekata i enterijera, može da poveže sa delima Jelisavete Načić, prve žene arhitekte u Srbiji. A doktorka Sanja Milenković, žena koja se bavi neuromišićnom patologijom, pronašla je svoju iskru u prvoj srpskoj lekarki Dragi Ljojčić.

Šta je Ignite?

Ignite je kao događaj prvi put održan u Sjetlu 2006. godine, a danas je internacionalni fenomen. Brzo i dinamično prezentovanje ideja u neformalnom okruženju praktikuje se u više od 100 gradova širom sveta. Pravila prezentovanja su jednostavna: prezentacije traju pet minuta, svaka ima 20 slajdova koji se automatski smenjuju na 15 sekundi, a prezenter nema kontrolu nad menjanjem slajdova.

Milica Davinić, profesorka klavira, inspirisala je prisutne pričom o tome kako molekuli vode reaguju na muziku i podsetila je na čuvenog Stevana Stojanovića Mokranjca, dok ih je Milena Čvorović odvela u svet slikarstva pričom o emocijama koje se javljaju tokom stvaranja i osvrtom na slikarku Milenu Pavlović Barili.

Legenda kaže da je atletičar i prvi srpski olimpijac Dragutin Tomašević imao dva srca, pa su zato dvojica prezentera pričala o sportu. Marina Sedlačeka, nekadašnjeg košarkaša Crvene zvezde i NBA skauta, Olimpijske igre su insprisale za priču o amaterizmu i profesionalnom sportu, dok je Dejan Delić, bivši košarkaš, ispričao koliko je šansi u životu i prijatelja dobio zahvaljujući sportu.

Miloš Došen je preneo svoja iskustva o preduzetničkom radu danas, ali je podsetio i na vreme Nikole Spasića, trgovca i predsednika Beogradske berze. Ilija Plećaš je objasnio kako Institut za nuklearne nauke "Vinča" prerađuje radioaktivni otpad u materiju bezbednu po životnu okolinu i osvrnuo se na rad pronalazača Ognjeslava Kostovića, dok je za politički humor bio zadužen pisac Bojan Ljubenović, podsećajući na delo Branislava Nušića.

Iskra čokolada

Na ovom događaju je predstavljena i čokolada "Iskra", proizvod "Srbije u pokretu", čijom prodajom ovo udruženje građana namerava da obezbedi novac za finansiranje građanskih akcija koje rešavaju probleme u lokalnoj zajednici. Čokolade su posvećene pomenutim znamenitim ličnostima iz srpske istorije, a svako pakovanje sadrži magnet za frižider sa likom jedne od tih ličnosti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online