Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 22.03.2014.
06:26
Z. Marjanović - Vesti A

Orah nikao iz torbe poginulog ruskog vojnika?

Na prostoru između bivše železničke i sadašnje autobuske stanice u Gornjem Milanovcu raste gorostasno drvo visoko 30-ak metara. Po onome što se zna, jedino je drvo te vrste u rudničko-takovskom kraju, a od kada je izniklo, tvrde stari Milanovčani, traju nagađanja kojoj vrsti pripada.

Nagađanja kojoj vrsti pripada: Gorostas na Rudniku
 


Po nekima, među kojima su i inženjeri šumarstva, reč je o kanadskom crnom orahu čiji plodovi nisu jestivi, ali je u svetu ova vrsta veoma cenjena u građevinarstvu. Ipak, mnogo je više onih koji veruju, a posebno kod onih koji ne kriju ljubav prema Rusiji, da je reč o kavkaskom (ruskom) orahu. U suštini, nesporno je da je reč o jednoj vrsti oraha i u priči o gorostasnom stablu čiji je prečnik oko metar i po u prednosti su oni koji su ubeđeni da je reč o kakvskom orahu. Ako je stvarno kavkaski orah, onda Milanovčani veruju da znaju i kako je ova vrsta oraha stigla na tle Srbije.

Sahranjeni istog dana: Miladin Lekić i Branka Joksimović
 


- U Rusiji, a posebno na Kavkazu, običaj je da vojnici koji polaze u rat, od majke dobijaju po nekoliko oraha koji ih čuvaju od svakog zla, ali i da imaju šta da pojedu i da prežive ako, ne daj bože, zapadnu u veliku nevolju. Poznato je da jedan takav orah raste i na Avali, gde se u vreme kad je ruska vojska oslobađala Beograd, za vreme Drugog svetskog rata, nalazila vojna bolnica. Mnogi ruski vojnici su u toj bolnici umirali i sahranjivani su nedaleko od bolnice zajedno sa svojim vojničkim torbama u kojima su bili i orasi. Iz groba jednog neimenovanog crvenoarmejaca na Avali, to je dokazano, odmah posle oslobođenja Beograda iznikla je sadnica čudnog oraha koji i danas postoji i rađa. Takođe, poznato je da i u gradskom parku u Aleksincu gde su u vreme srpsko-turskih ratova sahranjivani ruski vojnici koji su se kao dobrovoljci borili za oslobođenje Srbije na isti način izniklo drvo oraha, što su potvrdili i eksperti iz ove oblasti. Ako je tako, ako je dokazano da su na Avali i u Aleksincu nikla stabla kavkaskog oraha i ako je zaista reč o ruskom, a ne kanadskom orahu, onda je moguće da je i orah u Gornjem Milanovcu iznikao na sličan način - ubeđeni su Milanovčani, koji su mišljenja da je milanovačko stablo neobičnog oraha izraslo mnogo pre Drugog svetskog rata.
 

Tragična ljubav

Branka Joskimović, čuvena milanovačka novinarka i Miladin Lačo Lekić su se upoznali baš pod tim drvetom i čitavom gradu su bili poznati kao najzaljubljeniji par. Međutim, u leto 1995. Branka je iznenada umrla u kući koju svojom krošnjom natkriva drvo oraha, što Miladin nije mogao da preboli. Samo sat-dva od Brančine smrti Miladin je sebi oduzeo život ispod oraha gde su se i upoznali. Sahranjeni su na milanovačkom groblju istog dana i u istoj grobnici, a stablo oraha čuva sećanje na veliku ljubav Branke i Miladina - priča Aleksandar Vučićević, koji redovno obilazi grob zaljubljenog para.

Subota 22.03.2014. 08:51
Buducnost nase prelepe Srbije je u nasim rukama, da bi bili u stanju da se vratimo okle nas proterase fasisti moramo da budemo slozni i ekonomsko-vojno najaci na Srbskom-Balkanu...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online