Subota 29. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
Nedelja 31.01.2010.
00:00
A

BIVŠI PREMIJER SVEDOČIO O ULASKU BRITANIJE U IRAČKI RAT

Bler ne oseća grižu savesti

Svoje izjave da Sadam navodno poseduje oružje za masovno uništavanje sada opisao kao novinarsku "prenaglašenu priču"

 

Negdašnji premijer Velike Britanije ne oseća se ni danas, osam godina od invazije na Irak, krivim za agresiju na tuđu zemlju niti ga grize savest što je bez nacionalnog konsenzusa i izričitog odobrenja UN poveo zemlju u avanturu sa tragičnim ljudskim, ekonomskim i geostrateškim posledicama. Toni Bler je punih šest sati odgovarao pred specijalnom istražnom komisijom lorda Džona Čilkota na ključno pitanje: Zašto je poveo Britaniju u rat ?
Sve vreme je nekadašnji šef vlade, za koga većina Britanaca smatra da ima iračke krvi na rukama, žonglirao pojmovima, manipulisao činjenicama i zapadao u protivrečje sa izjavama ranijih svedoka pred Komisijom, koji su tvrdili da je on sa Džordžom Bušom godinu dana pre invazije unapred dogovorio da zajednički vojno intervenišu i svrgnu režim u Bagdadu. Bler je čak tvrdio da je po Zapad postojala opasnost od Al Kaide i islamista u Iraku, mada je opšte poznato da tamo pre intervencije nije bilo Al Kaide, a da je i sam Sadam Husein bio meta islamista.
Bler je bezobzirno razvodnio svoju čuvenu (lažnu) tvrdnju da Sadam poseduje oružje za masovno uništavanje i da ga čak može upotrebiti protiv britanskih ciljeva u roku od 24 sata. To je sada označio kao "prenaglašenu" priču svetske i britanske štampe.
Ipak, morao je da prizna kako je obećao Bušu, godinu dana pre invazije, da će slediti Ameriku, ali je i to "objasnio" kao obavezu koja "nije morala da znači" i ratni pohod.
Uporno je "tumačio" da je rezolucija Saveta bezbednosti 1441 u kojoj je rečeno da Sadam "krši" ranije rezolucije o potpunom razoružanju, bila dovoljna pravna osnova za invaziju, mada su čak i njegovi pravni savetnici, poput lorda Goldsmita, tvrdili suprotno. Mesec dana pred rat on ga je upozorio da bi bez nove rezolucije UN koja bi izričito dozvolila vojnu akciju, rat bio nelegalan i ne bi se mogao braniti ni pred jednim sudom. Bler je Goldsmita poslao u SAD na "prevaspitavanje", pa je ovaj pred samu invaziju "promenio mišljenje".
Ključna linija Blerove odbrane pred Komisijom zasnivala se na tome da ulazak u rat i bez rezolucije SB UN bio njegova odluka iz "ličnog ubeđenja da čini dobru stvar".

Publika vikala "ubica" i "lažov"
Na samom kraju svedočenja, Čilkot je upitao Blera da li se kaje? Ne trepnuvši, ovaj odgovara da se ne kaje i da bi ponovo učinio isto. Na te reči su se iz sale (u kojoj je bila i rodbine poginulih u ratu) zaorili povici "ubico" i "lažovu".

Izbegao gnev naroda
Iz straha od susreta sa demonstratima koji su ga napolju čekali, Bler je umakao u sporedne prostorije gde je ostao satima sve dok "stepenicama za poslugu" nije umakao na zadnji izlaz.

VIDEO VESTI
  • 2024 © - vesti online
PRETPLATAx
Da biste citali elektronsko izdanje stampanih Vesti, molimo Vas da se prijavite ili ako niste registrovani da se registrujete. Zatim, u Vasem profilu idite na rubriku Pretplata i popunite formular.
Izadji
Registracija