Subota 28. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
Nedelja 31.01.2010.
00:00
P. BAJIĆ I. PETROVIĆ A

LEGENDARNI VOZAČ FORMULE 1 MIHAEL ŠUMAHER PONOVO NA STAZI POSLE TRI GODINE PAUZE

Sedam miliona razloga za povratak

Bio je dovoljan jedan poziv Rosa Brona da se bivši šampion vrati na stazu, a samo u ovoj sezoni njegov ugovor biće vredan sedam miliona evra

 


Ovo je veliki dan za mene i završio sam ga na sjajan način. Znam da je bilo mnogo priča o mojoj budućnosti i navijači imaju pravo da znaju šta sam odlučio. Ovo je bila moja poslednja trka u Monci. Idem u penziju na kraju sezone. Proveo sam 30 godina u ovom sportu i bilo je i dobrih i loših trenutaka. Želim da se zahvalim porodici, bez koje ne bih mogao da postanem šampion. Hvala suvozačima u Benetonu i Ferariju. Ovo je bila veoma teška odluka, ali morao je da dođe i taj dan. Šta dalje? Interesantno pitanje koje često postavljam samom sebi i ne nalazim pravi odgovor - rekao je Mihael Šumaher sa suzama u očima krajem leta 2006. godine.
Tada je objavio kraj karijere posle nedelja i nedelja nagađanja i kombinacija, koje su kružile celim svetom i kulminirale uoči trke u Italiji, kada je postigao 90. pobedu...
Mogli su da ga vole ili ne, ali prema njemu niko nije ostajao ravnodušan. Toga dana je njegove reči sa nestrpljenjem iščekivao daleko širi krug od onog koji prati dešavanja u "najbržem cirkusu na svetu".
Mnogo je onih koji ga smatraju najboljim vozačem u istoriji Formule 1, obožavaju do statusa božanstva, ističući njegove spektakularne trijumfe, oreol rođenog pobednika, čoveka koji se nikada ne predaje.
S druge strane su oni koji ga ne vole i smatraju da nikada, i pored najvećih rezultata u istoriji ovog sporta, ne može da se poredi sa nekim drugim legendama, a sve potkrepljuju činjenicama o njegovim nesportskim potezima. Pogotovo ističu to da je do prve šampionske titule 1994. godine došao tako što se u poslednjoj trci sezone, u Australiji, sudario sa glavnim konkurentom Britancem Dejmonom Hilom i sačuvao bod prednosti. Zatim, da je 1997. u poslednjoj trci, u Japanu, pokušao da izbaci Kanađanina Žaka Vilneva sa staze kako bi sačuvao bodovnu prednost, ali nije uspeo, kao i da je na Velikoj nagradi Australije 2002. iskoristio timska naređenja Ferarija da pretekne kolegu, Brazilca Rubensa Barikela, pred samim ciljem i trijumfuje uz zvižduke sa tribina.
Početkom novembra 2006. se zvanično oprostio, pred 45.000 ljudi, pošto je posle odvoženog poslednjeg kruga na domaćoj stazi Ferarija u Monci, zaustavio legendarni crveni bolid sa siluetom crnog konja, izašao iz njega i poljubio ga.
To je bio dan kada se mislilo da je stavljena tačka na karijeru jednog od ljudi koji su obeležili kraj 20. i početak 21. veka na celoj planeti, sinonima za svet brzine. Ali, ipak nije ...
Posle izvesnog vremena provedenog na mestu savetnika u Ferariju, prošlog leta je bilo najavljeno "uskakanje" u bolid ovog tima umesto povređenog Brazilca Felipea Mase (doživeo udes na VN Mađarske) na trci u Valensiji. Svet se već spremio za povratak popularnog Šumija, a onda je usledilo novo iznenađenje, pošto je saopšteno da se, ipak, ne vraća zbog problema sa vratom koji ga prate od pada sa motora u februaru 2009. godine.
I kada su već i oni najzagriženiji obožavaoci nemačkog vozača digli ruke od njegovog povratka, usledio je novi preokret, pa će tako Šumaher biti na startu Velike nagrade Bahreina 14. marta, i to u bolidu Mercedesa, koji će se prvi put u Formuli 1 pojaviti sa sopstvenim timom nakon što je otkupio ekipu Bron GP, aktuelnog šampiona u obe konkurencije (među vozačima je to Britanac Dženson Baton, koji je prešao u Meklaren).
Biće to u nemačka ekipa u narednoj sezoni, imajući u vidu da će Šumaheru društvo praviti Niko Rozberg. Na čelu tima je Ros Bron, koji je kao tehnički direktor u Benetonu i Ferariju pratio Šumahera.
- Svi znaju koja je moja motivacija. Početkom novembra sam dobio poziv od Rosa. Pitao me je da se vratim, uz reči da će Mercedes preuzeti ekipu. Od povlačenja sam stalno bio na stazi i posle tri godine sam vratio svu energiju koju osećam sada. Posle male igre na motorima spreman sam za ozbiljne stvari. Pre konačnog dogovora sam morao da se uverim da mi je vrat dobro. Tokom leta sam imao problema, ali sam se sada potpuno oporavio. Ovo nije samo izlet za mene, već razmišljamo o kontinuitetu - naglasio je Šumaher (41), čiji je ugovor za ovu sezonu vredan oko sedam miliona evra.
Upravo je ta stavka izazvala reakciju sindikata radnika Mercedesa, koji je smatraju neprimerenim luksuzom "u trenucima kada su, zbog svetske ekonomske krize, zaposlenima u toj kompaniji ugrožena radna mesta".
Bilo kako bilo, sedmostruki šampion je ponovo na stazi, a da li je spreman za najviša dostignuća saznaćemo već na proleće.

 


Ostaje i posle 2013. godine
Mihael Šumaher je izjavio da će najverovatnije da ostane u šampionatu Formule 1 i po isteku trogodišnjeg ugovora sa nemačkom ekipom.
- To što sam potpisao trogodišnji ugovor znači da ekipa veruje u mene, ali ko kaže da ću da napustim Mercedes posle tri sezone - rekao je Šumaher i dodao: - Nerealno je od mene posle trogodišnje pauze očekivati titulu, ali to je naš i moj cilj.
Nova sezona u šampionatu Formule 1 počinje 14. marta trkom za Veliku nagradu Bahreina na stazi "Šakir".

 

 


LIČNA KARTA

Mihael Šumaher je vlasnik rekordnih sedam titula u Formuli 1 (sa Benetonom 1994. i 1995. i sa Ferarijem od 2000. do 2004. godine). Izvezao je 250 trka (180 za Ferari), pobedio u 91 (71 za Ferari), a ukupno 154 puta je bio na podijumu (među prva tri). Ima 68 pol pozicija, 76 najbržih krugova i osvojio je ukupno 1.369 poena.
Debitovao je na stazi Spa-Frankoršamp u Belgiji 1991. u bolidu Džordana, a na istom mestu je godinu dana kasnije stigao do prvog trijumfa kao član Benetona. Poslednji put je slavio u kineskom Šangaju 2006, a iste godine se oprostio na trci u brazilskom Sao Paulu.
Trećeg januara je napunio 41 godinu, pošto je rođen 1969. u Hurt - Hermulhajmu. Oženjen je Korinom i ima dvoje dece: kćerku Đinu-Mariju koja je rođena 1997. i dve godine mlađeg sina Mika.
Vlasnik je mnogobrojnih rekorda i priznanja.
"Lud" za fudbalom kojem je posvetio deo slobodnog vremena, kao napadač u lokalnom klubu.
I njegov šest godina mlađi brat Ralf, koji se 2007. povukao iz Formule 1, krajem prošle godine je najavio povratak.

 

 

VIDEO VESTI
  • 2024 © - vesti online
PRETPLATAx
Da biste citali elektronsko izdanje stampanih Vesti, molimo Vas da se prijavite ili ako niste registrovani da se registrujete. Zatim, u Vasem profilu idite na rubriku Pretplata i popunite formular.
Izadji
Registracija