Subota 28. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
Nedelja 31.01.2010.
00:00
Sportnetnjork A

UTAKMICE KOJE SE PAMTE CRVENA ZVEZDA - MANČESTER JUNAJTED 3:3 (5. FEBRUARA 1958)

Lepo druženje tužno sećanje

x Posle velike borbe na terenu, fudbaleri oba tima otišli u hotel "Mažestik", pa u Skadarliju, a sutradan su Englezi nastradali


Otkad je fudbalske igre bilo je mnogo ekipa kojima se svet divio. Otkad je fudbalske igre dešavale su se i tragedije - na terenu i van njega, koje su rastuživale svet. Ali, retko kad je čitava planeta gotovo stala, najpre u šoku i neverici, a potom da oda poštu, kao tog 6. februara 1958. godine, kad se prilikom poletanja sa aerodroma u Minhenu avion "Elizabetan" britanske kompanije "BEA" srušio i u smrt odveo 23 putnika. Među njima i sedmoricu fudbalera Mančester Junajteda: kapitena Rodžera Berna, Tomija Tejlora, Džefa Benta, Edija Kolemana, Marka Džonsa, Dejvida Pega i Bilija Velana. Posle dve nedelje, od zadobijenih povreda, preminuo je i 21-godišnji Dankan Edvards, jedan od najtalentovanijih igrača u istoriji "crvenih đavola" i "Gordog Albiona". Duša i pokretačka snaga tima koji je u legendu ušao pod imenom - "Bezbijeve bebe".
Svojevremeno smo, povodom 60-godišnjice mnhenske tragedije, na stranicama "Vesti" podsetili na najtragičniji trenutak u istoriji kluba sa "Old Traforda". Trenutak koji je zavio u crno fudbalsku Englesku i planetu, ali i za sva vremena spojio Mančester Junajted i - Crvenu zvezdu.
Jer, ovaj mladi i supertalentovani tim, koji je selektirao i vodio legendarni Mat Bezbi, vraćao se iz Beograda, gde je dan ranije, 5. februara, sa crveno-belima odigrao revanš utakmicu četvrtfinala Kupa šampiona. U prvom susretu, odigranom 14. januara po gustoj magli pred oko 60.000 gledalaca, Zvezda je povela golom Tasića u 35, ali je domaći tim nadmoćnost u drugom poluvremenu krunisao golovima Bobija Čarltona u 63. i Kolemana u 71. minutu.
Engleski šampion je stigao u Beograd 4. februara, a utakmica se igrala u 14.45 časova. Kapije stadiona JNA otvorile su se tačno u podne i vrlo brzo tribine su bile ispunjene do poslednjeg mesta. Stative su, da bi se dobro videle zbog snega, bile ofarbane crnim prugama.
Navijači Zvezde su u prvih pola časa igre doživeli pravi "hladan tuš" - Mančester je poveo sa 3:0 (Vajolet 2, Bobi Čarlton 30. i 31. minut) i na pomolu je bila rezultatska katastrofa.
Posle opšteg sumornog raspoloženja, na stadionu je u drugom poluvremenu zavladala prava euforija, pošto je Zvezda zaigrala čudesno, stigla do izjednačenja, pa stvorila nekoliko šansi za pobedu. Preokret je najavio Bora Kostić, koji je snažnim udarcem savladao Harija Grega. U 50. minutu - penal za našeg šampiona. Tasić je siguran, rezultat je 2:3, mavijači kao da osećaju da Zvezda ima snage za totalni obrt. Ambicije rastu kad Kostić postiže izjednačujući pogodak, nažalost poslednji na utakmici, iako je Zvezda do kraja nastavila da juriša. "Bezbijeve bebe" su se ukupnim rezultatom 5:4 plasirale među četiri najbolja tima u Evropi.
Igrači koji su na terenu vodili bespoštednu borbu posle utakmice započeli su divno druženje koje je tokom večeri, najpre u hotelu "Mažestik" a onda i u Skadarliji, preraslo u pravo prijateljstvo. Doktor Aca Obradović je s velikim žarom pričao Englezima kako će izgledati budući Zvezdin stadion i pozvao Mančester Junajted da odigra utakmicu na otvaranju tog novog objekta.
Sutradan, 6. februara, u 15 časova i četiri minuta, avion sa engleskom ekspedicijom se srušio u Minhenu...

 

Vladica pali sveću
Vladica Popović, proslavljeni fudbaler Crvene zvezde i jugoslovenski reprezentativac, potom legendarni trener, a danas član UO crveno-belih, i ovog 6. februara će, kao i proteklu 51 godinu, upaliti sveću i pomoliti se za pokoj duše nastradalim igračima protiv kojih je odigrao dve nezaboravne utakmice.
- Živo pamtim gotovo svaki detalj dva duela sa engleskim timom i naše druženje posle beogradske utakmice. Pred oči mi izlaze nasmejana lica mladića, koji su s nama provodili poslednje časove tokom večere u "Mažestiku" i veselili se obilasku i druženju u Skadarliji - pričao nam je Popović.


Meni sa potpisima
Za večerom u "Mažestiku" golman Mančestera Hari Greg, kasnije u više navrata gost i drag prijatelj crveno-belih, uzeo je restoranski meni, krenuo od stola do stola i zamolio sve igrače da se potpišu.
- Pre par godina bilo je dosta polemiika povodom vesti da je taj meni, navodno, bio kod sina britanskog ambasadora u Beogradu i da je kasnije prodat na jednoj aukciji. Uveravam vas da to nije autentična karta iz "Mažestika" s potpisima "Bezbijevih beba", jer se ona nalazi kod nas u Muzeju - kaže Predrag Trkulja, kustos Zvezdinog muzeja.

 

VIDEO VESTI
  • 2024 © - vesti online
PRETPLATAx
Da biste citali elektronsko izdanje stampanih Vesti, molimo Vas da se prijavite ili ako niste registrovani da se registrujete. Zatim, u Vasem profilu idite na rubriku Pretplata i popunite formular.
Izadji
Registracija