Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
Subota 12.09.2015.
00:00
A

KATOLIČKA CRKVA I REFERENDUM O USTAŠKOM POZDRAVU

Prigrlili NDH kao "dar Božji"

Hrvatska novinarka Ines Šaškor piše kolumnu za Radio Slobodnu Evropu podstaknuta predlogom zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića da se referendumom ustaški pozdrav "Za dom spremni" proglasi službenim pozdravom Hrvatske vojske.
"Vesti" prenose deo kolumne.
x Nije stvar samo u tome što su dva biskupa, sisački Vlado Košić i pomoćni zagrebački Valentin Pozaić, s još nekoliko sveštenika, potpisnici peticije. Za dom spremni i sve ono što taj monstruozni poklič predstavlja kuca u mnogim svešteničkim srcima. To je činjenica s kojom se Katolička crkva u Hrvatskoj ne želi suočiti.
x Pre desetak godina, stupce nezavisne štampe punio je župnik Miljenko Babaić iz Župe dubrovačke, u vreme kada je u Dubrovniku kao biskup stolovao upravo Želimir Puljić. Otvoreno je zastupao ustaštvo, pevao ustaške pesme, protivio se uklanjanju spomenika zločincu Juri Francetiću, branio Marka Perkovića Tompsona kada je pevao koljačke pesme, predvodio fizičke napade na dubrovačke antifašiste.
x Fra Luka Prcela na misi za Antu Pavelića u Splitu 2000. godine: "NDH i Ante Pavelić će uvek ostati u našim srcima". Jedan drugi dominikanac, fra Vjekoslav Lasić, godinama je bio "pretplaćen" na hvalospeve Paveliću: "Uveren sam da je poglavnik sada u raju i da zajedno s nevinom dečicom gleda Bogu u lice." Hvalospevom je ispratio u grob i jasenovačkog zapovednika Dinka Šakića 2008: "Naš narod može biti ponosan što smo ga imali... NDH je temelj naše domovine Hrvatske."
Don Ivan Žurić iz Župe Bijakovske na komemoraciji žrtvama četničkog pokolja u Rašćanima 2008. godine: "Godine 1941. Hrvatsku su stvorili Hrvati s našim poglavnikom i ustašama... Ivo Josipović kaže da je partizanska kapa lepa, a ja mu poručujem da je lepša ustaška. Meni danas pletu tu kapu."
x Vojni biskup Juraj Jezerinac o pozdravu Za dom spremni 2008. godine: "Zar je zlo poticati ljude da se žrtvuju za svoju domovinu?" Sveštenik i arhivist Stjepan Razum ustvrdio je 2012. da je Za dom spremni "lep i prikladan pozdrav" i porekao da je u Jasenovcu bilo masovnih žrtava. Na zagrebačkom Ksaveru u perivoju crkve Svetog Franje Ksaverskog postavljena je 2010. ploča u spomen NDH. Više sveštenika je proteklih godina iskorišćavalo komemoracije na Blajburškom polju i za izražavanje resentimana prema NDH.
x Kada danas nadbiskup Puljić govori o tome da je pozdrav Za dom spremni dvoznačan i nejasan, reč nije o tom sloganu. U njemu nema ništa dvoznačno niti nejasno. To je službeni ustaški pozdrav i niko ga (drugi) u hrvatskoj istoriji nije upotrebljavao... Ali čak i da ima nekakvih istorijskih tragova sloganu Za dom spremni, karakter i zločinačka praksa te marionetske fašističke države izbacila ga je iz civilizovanog društva za sva vremena. To je jasno svakome, osim zadrtim nacionalistima. Zato kada predstavnici Crkve govore o "dvoznačnosti i nejasnoćama", trebali bi se pre svega obratiti sebi. Onom delu vlastite baštine koja je NDH prigrlila kao "dar božji" i koja se tog nasleđa nije rešila do dana današnjeg. Zaklanjanje iza "grozota komunizma" tu ne pomaže. Predlagati referendum o uvođenju ustaškog pozdrava je blasfemija. To je izbegavanje suočavanja s prošlošću koje preti da optereti i budućnost.

 

VIDEO VESTI
  • 2024 © - vesti online
PRETPLATAx
Da biste citali elektronsko izdanje stampanih Vesti, molimo Vas da se prijavite ili ako niste registrovani da se registrujete. Zatim, u Vasem profilu idite na rubriku Pretplata i popunite formular.
Izadji
Registracija