Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 07.08.2018.
10:53
P. Živković - Vesti A

Ne živi se od balkona!

Popeli su se na čuveni balkon Starog dvora, par dana punili novinske stupce, dobili sijaset obećanja... Rekli bismo - ništa novo kad su vaterpolisti u pitanju. "Zlatni delfini" nikada ne dobijaju pažnju u kontinuitetu, ni neophodne uslove koji bi ovom sportu garantovali budućnost kakvu zaslužuje. Javnost u Srbiji ponaša se kao da je potpuno normalno da se naša reprezentacija sa velikih takmičenja vrati sa najsjajnijom medaljom, ignorišući stanje u klupskom vaterpolu koje treba da bude baza i osnova da generacija Prlainovića, Filipovića, Pijetlovića... dobije naslednike vredne podjednake pažnje.

Tanjug
Velike reči: Predsednik Vučić obećao pomoć

Dešavalo se i da su apeli naših vaterpolista pogrešno tumačeni, na njihove izjave gledalo se kroz prizmu dnevne politike, poneko zaslepljen od idolopoklonstva tražio bi dlaku u jajetu i na prizeman način interpretirao reči asova, pokušavajući tako da od sportskih heroja nacije napravi - neprijatelje.

Nažalost, kao da svi ne mogu da shvate da vaterpolisti imaju samo jednu partiju i da je to sport kome su odani, koji im je podario dobre živote i da se zbog toga trude da svojim naslednicima ostave koliko-toliko dobre uslove. A to je moguće jedino ako klupski vaterpolo u Srbiji doživi preporod!

Šabac za titulu?

Još jedan klub je postavljen na zdravim osnovama - Šabac. Doveli su za trenera Miodraga Mirovića, bivšeg trenera, a sada selektora juniorske reprezentacije Crne Gore. Najvažnije pojačanje je iskusni golman Gojko Pijetlović, jedini srpski reprezentativac koji će nastupati u Srbiji. Uz njega su, međutim, stigla i trojica vaterpolista Partizana i srpskih mlađih selekcija, Nikola Lukić i Marko Janković (1998. godište) i Đorđe Vučinić (1999).
Šabac ima svoj bazen, vode ga entuzijasti koji vole vaterpolo, a ima podršku gradskih čelnika i iz trenutne perspektive verovatno je i najveći favorit za osvajanje titule.

Nedavno su momci javno istakli da im je obećana pomoć, pa i predsednik Vučić je izjavio da će Vaterpolo savez Srbije dobiti "nikad više novca"...

E, baš tu dolazimo do novog problema u najavi. Novac ne treba Savezu, nego klubovima. I ne treba pojedinac da odlučuje koji će klub koliko dobiti, već svi moraju ravnopravno da podele kolač! Veliki problem malene i izmučene Srbije, bar kad je sport u pitanju, jeste klubaštvo. Čak i u vaterpolu ljudi gledaju jedni druge kroz klupsku i navijačku pripadnost.

To je još pogubnije u situaciji kad najtrofejniji srpski klub nikako nije miljenik aktuelnog režima. Jer, Partizanu je tokom vladavine SNS-a oduzet bazen na Banjici, deca treniraju u hladnoj vodi, ne dobijaju novac, odlaze čim postanu punoletni, a to je doba kad im je kvalitetan trening najpotrebniji. Ali, u postojećim uslovima to nije moguće, iako je zahvaljujući Partizanovom sistemu srpski vaterpolo opstao na svetskom vrhu.

Bez novca do evro-titule

Poslednja prilika da se digne nivo klupskog vaterpola u Srbiji bila je 2013. godine. Tada je Crvena zvezda napravila moćan tim predvođena Dejanom Savićem, Partizan je i dalje bio dobar sa Vujasinovićem na klupi, Aleksićem i Stefanom Mitrovićem u bazenu... Negde u januaru mesecu vaterpolistima Zvezde, između ostalih Prlainoviću, Pijetloviću, Rađenu i Šefiku rečeno je da nema novca i da mogu da potraže nove klubove!
Međutim, velikani ovog sporta odlučili su da ostanu, da odigraju bez novca i doneli su Zvezdi titulu prvaka Evrope! Očekivalo se da će taj uspeh nešto promeniti. Nije, naravno. I kako danas pitati te momke da se jednog dana možda ponovo vrate u srpski vaterpolo?!

Ne shvataju zlobnici da na tom sistemu žive i druge klubovi u Srbiji jer su se mnogi prvo "napili" banjičke vode, pa tek onda odlazili u Crvenu zvezdu, Radnički, Šabac, Valjevo... Nešto drugačija priča je s Vojvodinom, koja je uz Partizan najveći stub srpskog vaterpola, ali isto tako preživljava teške dane.

Partizan se u međuvremenu praktično fuzionisao sa Novim Beogradom, priča se da će trenirati na bazenu "11. april", a gro ekipe činiće momci koji još nemaju 18 godina!

U ništa boljoj situaciji nije ni Crvena zvezda. Neizvesvno je da li će ostati trener Dejan Savić. Tek ga čekaju razgovori u klubu. Golman Dobožanov se vratio u Kragujevac, a Tanasković otišao u inostranstvo. Veruje se da će crveno-beli obezbediti novac za normalno funkcionisanje, ali tržište je suviše malo i nema dovoljno vremena da se napravi respektabilan sastav.

Naša budućnost Americi!

Dejan Savić je pravi vaterpolo mag, neko ko je puna srca i maksimalno profesionalno ušao u trenerske vode. Nikad ne zaboravlja da se zahvali Crvenoj zvezdi, koja mu je omogućila da se dokaže kao trener. U jednom od razgovora podelio je sa potpisnikom ovih redova neverovatan podatak: oko 30 igrača koji su u različitom starosnom dobu bili reprezentativni projekti, odlučili su da nastave sa studijama u Americi ili kažu zbogom ovom sportu!
To automatski znači da su izgubljeni za nacionalni tim, negde svesni da se posvećivanje ovom sportu u Srbiji graniči s utopijom. Pored odliva talenata sve je manje igrača srednje kategorije, to su momci koji su neophodni jer klubove drže jakim. Retki su oni koji plaćaju, pa igrač koji napuni 26-27 godina, a nije reprezentativni kalibar, biva primoran da završi karijeru.

 

Među retkim klubovima koji žive i rade normalno je kragujevački Radnički. Klub je na gradskom budžetu, gradonačelnik je prepoznao značaj vaterpola i činjenicu da mnogo dece iz regije igra danas i za reprezentativne selekcije Srbije. Najveća pobeda kluba je ostanak trenera Uroša Stevanovića. Nekadašnji trener Partizana i pomoćnik Dejana Savića postavio je sistem, pa će Kragujevčani biti kandidati za sam vrh tabele.

Svi ostali jedva sastavljaju kraj s krajem.

Vaterpolo realnost je surova - ako je uporedimo sa zemljama koje poput Srbije redovno osvajaju medalje na najvećim takmičenjima, razlika je drastična. Svi drugi imaju jaka nacionalna takmičenja, a u Srbiji je gotovo na amaterskom nivou.

Ako se ništa ne promeni do Tokija, posle "penzionisanja" Filipovića, Mitrovića, Aleksića i ostalih, ostaće nam samo sećanja na lepe vaterpolo dane!
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online