Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 21.11.2010.
10:01
Vesti A

Srbi znaju da nagrade i rivale

Predsednik Teniskog saveza Srbije Slobodan Živojinović tvrdi da pripreme za duel sa Francuskom u finalu Dejvis kupa teku po planu i smatra da će "mečevi u kojima se piše istorija srpskog tenisa" proteći u najboljem redu.

Živojinović je istakao da su pripreme počele već dan posle pobede nad Češkom u polufinalu Dejvis kupa i da u TSS imaju dovoljno iskustva da se izbore sa izazovima koje nosi domaćinstvo završnog događaja teniske sezone.

Slavlje tenisera Srbije po ulasku u finale Dejvis kupa

"Već smo se dokazali kao dobri organizatori, zbog čega su nas pohvalili Međunarodna teniska federacija (ITF) i nacionalni savezi koji su nam dolazili u goste. Finale zaista donosi nešto novo, mnogo stvari sa kojima se prvi put susrećemo, ali na vreme smo shvatili značaj meča", rekao je Živojinović.


Meč koji će se održati od 3. do 5. decembra u "Beogradskoj areni" za Srbiju će biti istorijski, pošto je već samim plasmanom u finale ostvaren najveći uspeh u Dejvis kupu.

"Finale je meč decenije za nas. I više od toga. U njemu se piše istorija srpskog tenisa, sporta uopšte. Ono nije samo finale. Ti mečevi će se prenositi u više od 35 zemalja sveta. Posmatraće ih 250 ili 300 miliona ljudi. To je prilika i za grad Beograd i Srbiju kao zemlju da u svet pošalje jednu lepu sliku - sliku "Arene" u crvenoj boji".


Gi Forže traži alibi


Selektor Francuske Gi Forže nije toliko uveren u srpsko gostoprimstvo. On je ranije rekao da njegovu ekipu u Beogradu čeka neprijateljska atmosfera, možda čak i mržnja. Živojinović, sa druge strane, nije previše uveren u iskrenost Foržea, već veruje da je to samo "priča za domaću upotrebu", pravljenje "alibija" za eventualni neuspeh Francuza.

 

"Navijanja će biti i treba da ga bude. Tako bi bilo i da se finale igra u Španiji, Parizu ili Njujorku. Baš bi se navijalo. I to je dobro, to je čar sporta".

Pojedini strani mediji su, međutim, skeptični po pitanju organizacije meča, pre svega zbog prošlomesečnog divljanja srpskih huligana, koje obično prati fudbal.

Predsednik ITF Frančesko Riči Biti najavio je da će od TSS tražiti dodatne bezbednosne garancije, iako ne očekuje probleme u "Areni".

"To je tačno i apsolutno ćemo preduzeti sve dodatne bezbednosne mere, ali to bismo učinili i zbog same činjenice da se igra finale, koje sa sobom nosi neki žar. Želja svih nas da pobedimo prenosi se tako i na publiku", kaže Živojinović.


Dodao je, međutim, da se u medijima preteruje sa pričama o navodnim bezbednosnim problemima. Tvrdnju je obrazložio prethodnim Dejvis kup mečevima u Beogradu, u kojima je srpska teniska publika pokazala da je dobar domaćin.

"Publika ovde zna tenis. Zna da za dobar potez nagradi i protivničke igrače. Imao sam prilike da Dejvis kup mečeve gledam u mnogim gradovima i u nekim je publika bila katastrofalna u odnosu na nas. Zviždi se tokom poena, koriste se trube. A sve to šteti igračima obe ekipe", naveo je Živojinović.


"Podsetiću i da se u "Areni" nije zviždalo ni himni SAD kada smo igrali ranije ove godine. Sada ćemo eliminisati i najmanje moguće razloge za podizanje tenzije, koju može da izazove recimo pogrešna sudijska procena. U finalu ćemo zato imati i hok-aj sistem".


Najbolji francuski igrač Žo-Vilfred Conga, 13. teniser sveta, propustiće meč sa Srbijom zbog povrede. Ta činjenica i prednost domaćeg terena Srbiji daju dobre šanse za uspeh, ali prema rečima Živojinovića ne i ulogu favorita.

"U finalu nema izrazitog favorita. Obe ekipe su kvalitetne, nisu slučajno u finalu, ali je tačno da imamo prednost zato što igramo u Beogradu pred našom publikom", rekao je na kraju Slobodan Živojinović. 

Egzibicija veterana


Živojinović je i kao igrač imao prilike da iskusi te čari, dva puta i u duelima sa Francuskom. Jednom je, 1991. godine kao gost poražen sa 0:5, dok je 1985. u Beogradu slavio sa 4:1.

 

"Baš sam ove nedelje gledao snimak tog meča. Dao mi ga je tadašnji selektor Radmilo Armenulić, koji sve to čuva. Gledao sam moj meč protiv Janika Noe u kome smo izborili pobedu. Bilo mi je stvarno drago, setiti se svega toga posle 25 godina, svega što smo uradili, atmosfere u "Pioniru"", prisetio se Živojinović.


Ideja je zato da se 30. novembra u Beogradu održi i egzibicija na kojoj će učestvovati Živojinović i njegov tadašnji saigrač iz reprezentacije Goran Prpić, kao i Bruno Orešar, rival iz Francuske Anri Lekont, nekada najbolji teniser sveta Rumun Ilia Nastase, sadašnji savetnik srpske reprezentacije Nikola Pilić...

 

"Nastasea i Pilića pokušavam da ubedim da igraju sa našim najboljim juniorima, a da sav prihod iskoristimo za razvoj juniorskog tenisa u Srbiji, kome je potreban svaki evro", najavio je Živojinović.


Loša vest je što Janik Noa neće moći da se pojavi, jer je zbog posla u muzičkoj industriji zauzet tih dana.

POVEZANE VESTI

Nedelja 21.11.2010. 15:34
еее кад би имали и у фудбалском савезу управу као што је управа у тенису, не би нам било равних... Ови људи знају шта хоће зато и постижу резултате...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online