Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 15.11.2009.
18:20
Vestionline; Sportservis A

Đoković na "tronu" Pariza

Najbolji srpski teniser Novak Đoković osvojio je Masters turnir u Parizu, nakon što je u izuzetno teškom i uzbudljivom finalu pobedio domaćeg igrača Gaela Monfilsa rezultatom 2:1, po setovima 6:2, 5:7, 7:6 (3).

Meč, u prepunoj dvorani "Bersi", trajao je tačno dva sata i 43 minuta. Ovo je bio peti međusobni duel srpskog i francuskog tenisera, a Novak sada vodi sa 4:1 u pobedama.

Đoković, koji u 2009. godini imao najviše pobeda od svih igrača (94 meča - 76 pobeda) trenutno je treći teniser sveta i ovo mu je 16. osvojeni ATP turnir u karijeri, a peti ove sezone.

Novak je ove sezone igrao čak 10 finala na 22 turnira, što takođe nije pošlo za rukom ni jednom teniseru. Srbinu je ovo i drugi uzastopni pehar, pošto je prošle nedelje slavio u Bazelu.

Đoković je fenomenalno otvorio duel sa Monfilsom, u sličnom ritmu kao protiv Rafaela Nadala u polufinalu. Bio je odlučan u udarcima, strpljiv u poenima i veoma stabilan kada je koncentracija u pitanju. Oduzeo je Srbin prvi servis Francuzu u trećem gemu. Sa perfektnim i ubitačnim forhendima i bekhend paralalelama, Đoković je u nastavku seta prosto "terorisao" Monfilsa, koji važi za jednog od najboljih defanzivaca sveta. Potpunu dominaciju u prvom setu Đoković je zaključio oduzimanjem još jednog servisa protivniku za konačnih 6:2.

Totalnu kontrolu nad duelom Novak je nastavio u drugom setu. Poveo je sa 3:0, dok je sa druge strane Monfils konstantno od publike u "Bersiju" tražio podršku. Upravo u tim trenucima dolazi do pada koncentracije u igri srpskog tenisera. Monfils vraća "brejk" i uspeva da izjednači na 3:3. U svakom narednom gemu na servis Srbina, Monfils je imao "brejk" lopte, ali se Đoković uvek nekako spašavao. Ipak, u 11. gemu, uporni Monfils, uz gromoglasnu podršku publike, oduzima servis trećem igraču sveta, a potom je odservirao za izjednačenje u setovima.

U odlučujućem setu Đoković prvi dolazi do prednosti "brejka", a nakon 2:0, imao je prednost i od 4:1, ali je onda sa serijom duplih grešaka poklonio svoj servis Monfilsu i još jednom ga vratio u život. Oba tenisera su nakon dva napravljena brejka, bez problema čuvala svoje servise, tako da je pobednik Mastersa u Parizu odlučen u "taj-brejku".

Posle prvih pet poena na servise oba tenisera u "dodatku seta", Đoković je prvi napravio "mini-brejk" za 4:2. Srbin je potom na svoj servis osvojio dva naredna dugačka i veoma napeta poena i poveo sa 6:3. Monfils je u narednom poenu na meč loptu napravio duplu grešku, pa je Novak nakon pobede nad Federerom u njegovom rodnom gradu, nedelju dana kasnije isto učinio i sa Gaselom Monfisom u Parizu.

"Prvo da zahvalim Monfilsu, koji je imao fenomenalnu nedelju, kao i na odličnom meču danas. Voleo bih da se zahvalim svima koji bili u organizaciji ovog turnira...zaista sve pohvale. Zahvalio bih se i mojoj familiji i ekipi, koji su me bodrili i podržavali sa mnogo emocija. Na kraju, hvala i vama, publici...vidimo se sigurno naredne godine. Bili ste sjajni i morate da priznate da nisam bio loš na ovom turniru", našalio se na kraju Đoković, koji se tokom primanja pehara svima obratio na perfektnom francuskom, što je izazvalo prave ovacije među gledaocima.

Đoković je za trijumf u Parizu zaradio novčanu nagradu od 450.000 evra i 1.000 poena za ATP listu, dok je Monfils morao da se zadovolji sa 212.500 evra i 600 bodova za svetsku rang listu.

ATP turnir Masters serije u Parizu igrao se za nagradni fond od 2.750.000 evra.

Poslednji, završni Masters turnir sezone, koji u Londonu počinje 22. novembra, okupiće osam najboljih tenisera sveta. Titulu od prošle sezone iz Šangaja, brani Novak Đoković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online