Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 25.10.2018.
17:07
Vestionline, b92.net A

Raste pritisak na Novaka i Rafu: "Zašto ćutite o Saudijskoj Arabiji?"

Novak Đoković i Rafael Nadal nalaze se pod žestokim udarom javnosti jer se ne oglašavaju o egzibicionom meču u Saudijskoj Arabiji.

EPA/PETER FOLEY
Novak i Rafa se još uvek nisu oglasili povodom igranja u Arabiji

Saudijski novinar disident Džamal Kašogi, koji živi i radi u SAD, brutalno je ubijen u saudijskoj ambasadi u Istanbulu pre nekoliko dana, zbog čega je ova zemlja na udaru kritika.

Međutim, dve teniske zvezde se nisu oglašavale iako bi 22. decembra trebalo da igraju u Džedi, a ceo svet čeka da javno kritikuju Saudijsku Arabiju.

Obojica tenisera su poznati po svom filantropskom radu i poštovani su kao veliki humanitarci i borci za jednakost prava.

Stoga se trenutno nalaze u nezgodnoj situaciji, kritikuju ih prestižni mediji puput američkog Njujork Tajmsa i britanskog Gardijana, a svetski mediji generalno ističu da su ispred njih dva puta:

S jedne strane, ukoliko odbiju da igraju u Saudijskoj Arabiji, to bi moglo da ugrozi njihovu sigurnost, ali bi ukazali na represivnu prirodu državnog režima u Arabiji te podignu svest o poštovanju ljudskih prava.

S druge strane, ukoliko ne odustanu od nastupa u Džedi, svet će to shvatiti kao podršku autoritativnom režimu i možda još gore, kao legitimizaciju zločina.

Đoković i Nadal bi trebalo da dobiju po milion dolara za pomenuti egzibicioni meč u Džedi krajem decembra, a koji organizuje lokalna vlada.

Međutim, dok se vrši pritisak na dve teniske zvezde, javnost se nije preterano obazirala na ostale velike sportske događaje u Saudijskoj Arabiji, iako je ova zemlja na udaru boraca za ljudska prava već godinama, nezavisno od ubistva novinara.

Tako su nedavno prijateljski meč upravo u Džedi odigrali Brazil i Argentina (1:0), dok su Italijani zakazali Superkup derbi između velikana Juventusa i Milana za januar 2019. u glavnom gradu Rijadu.

Takođe, Saudijska Arabija je nedavno potpisala ugovor o organizaciji prve Svetske bokserske serije u kruzer kategoriji u maju sledeće godine, dok je početkom godina održana prestižna Trka šampiona, egzibiciono nadmetanje prvaka najvećih automobilskih trka – Formule 1, Relija WRC, IndyCara, NASCAR, a uprkos kontroverzama novoformirana Formula E za sad nema nameru da odustane od premijere sezone upravo u Rijadu 15. decembra.

Za 2. novembar je u Rijadu dogovoren i događaj u popularnom američkom rvanju (kečeri) WWE, ali je njegovo održavanje ugroženo nakon ubistva Kašogija, koji je bio kolumnista prestižnog Vašington Posta, jer su se pobudnile najveće zvezde poput Džona Sine.

Mediji su nakon sastanka predsednika FIFA Đanija Infantina sa kraljem Saudijske Arabije Salmanom i princom Mohamedom bin-Salmanom spekulisali i da ova kraljevina želi da sponzoriše novo FIFA reprezentativno takmičenje sa 45 miilijardi dolara, ali se svetska fudbalska krovna organizacija distancirala od tih navoda.

- Nije na nama da određujemo koje zemlje bi trebalo da organizuju sportske događaje, a koje ne. Isto tako, jasno je da je organizacija takvih događaja pokušaj maskiranja stvarne situacije. Na Nadalu i Đokoviću je da odluče gde će igrati svoje egzibicione mečeve, ali ako već idu u Džedu voleli bismo da iskoriste svoju popularnost da skrenu pažnju na ugrožavanje ljudskih prava. Makar jedan tvit o hrabrim borcima za ljudska prava u toj zemlji bio bi dovoljan za početak - rekao je predstavnik Amnesti internešnala Alan Hogart.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online