Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 30.07.2018.
09:26
G. Anđelić - Vesti A

Nedoumice koje su se javile s podvigom Olge Danilović

Neki mediji u svetu su izvestili i da je Amerikanka Andrea Džeger jedina pre naše teniske nade prigrabila trofej kao "srećni gubitnik", još 1980, što nije tačno.

EPA/Sergei Ilnitsky
Trenutak kad je sreća "srećnog gubitnika" neizmerna: Danilovićeva posle pobedonosnog poena u Moskvi

„Srećni gubitnik” (lucky loser) verovatno je najpoznatiji oksimoron u sportskom rečniku. Njegova pojmovna kontradiktornost još je izraženija u slučaju Olge Danilović jer je naša mlada teniserka presrećni „srećni gubitnik”.

Kako to ide s nomadima u belom sportu, već je složila kofer da otputuje s turnira u Moskvi na kojem je završila učešće u drugom, poslednjem kolu kvalifikacija, ali je splet okolnosti bio takav da je, kao i Rumunka Irina Bara, dobila mesto u glavnom delu jer su se zbog povreda povukle rumunska igračica Irina Kamelija Begu i Hrvatica Petra Martić. U istoriji ženskog tenisa se desilo ko zna koliko puta da „srećni gubitnik” dobije novu šansu, ali je samo Danilovićeva iz te prilike i prigrabila trofej, svoj prvenac na takmičenjima koja su u kategorizaciji Ženskog teniskog udruženja (VTA), a u Moskvi se igralo na šljaci s fondom za nagrade od 750.000 dolara.

U analima je zabeleženo i da je njen duel s vršnjakinjom iz Rusije Anastasijom Potapovom – 7:5, 6:7 (1:7), 6:4 – prvo finale u kojem su obe igračice bile maloletne još od meča 16-godišnje Čehinje Nikol Vajdišove i 17-godišnje Francuskinje ruskog porekla Tatjane Golovin u Tokiju 2005, da je naša nova teniska nada sa 17 godina i sedam meseci najmlađa pobednica na VTA turu u poslednje tri godine (Hrvatica Ana Konjuh je imala 18 dana manje kada je trijumfovala u Notingemu 2015) i ono što je posebno zanimljivo – Danilovićeva je prva teniserka s trofejem koja je rođena u ovom veku (23. januar 2001). 

Olgi je mesto u istoriji posredno obezbedila Ana

Još dva puta se u ženskom tenisu dogodilo da „srećni gubitnik” dogura do finala. Ali - ostao je praznih ruku. Akter prvog takvog slučaja bila je Ana Ivanović. U Kanberi početkom 2005, u predvečerje Australija opena, naša teniserka je osvojila prvi od 15 trofeja u karijeri među kojima je neuporedivo najvredniji onaj s Rolan Garosa 2008. U finalu u australijskom glavnom gradu savladala je Mađaricu Melindu Cink (7:5, 6:1), a nju je, desilo se, pobedila i u poslednjem kolu kvalifikacija (6:1, 6:3). 
Pre šest godina u Stenfordu, u Kaliforniji, finala se domogla Amerikanka Koko Vandevej. Njen put u glavnom delu turnira počeo je pobedom protiv Jelene Janković (6:4, 6:2), ali je u odlučujućem meču poklekla pred nesalomivom zemljakinjom Serenom Vilijmas (7:5, 6:3).

U pojedinim medijima u svetu, koji su izvestili o njenom podvigu, navodilo se da je bila još jedna igračica koja je do trijumfa stigla kao „srećni gubitnik”. Reč je o Andrei Džeger, Amerikanki koja je ostavila vrlo upečatljiv utisak u samo pet godina profesionalne karijere (1980-85), ali to da je postigla i ono što je Danilovićevoj pošlo za rukom nije tačno. Šta više, netačan podatak o tome vodi se u zvaničnim dokumentima VTA.

Džeger, koja je u mladom životnom dobu, dok ni ona nije bila punoletna, igrala u finalu Rolan Garosa 1982. i Vimbldona 1983 (oba puta izugubila od slavne Martine Navratilove), a u polufinalu Australija opena 1982. i Ju-Es opena 1980. i 1982, prokrčila je put do trofeja u Las Vegasu s nepunih 15 godina početkom 1980. Ona, međutim, nije tada ni izgubila u kvalifikacijama. Čak je do pobede morala da savlada 13 prepreka jer je krenula i od predtakmičenja za kvalifikacioni deo.

Dalje, u Las Vegasu, kasnije te godine, negde ujesen, igran je i turnir više kategorije, ali je Džeger već toliko uzletela da ne samo što nije igrala u kvalifikacijama nego je postavljena za šestog nosioca u glavnom žrebu. I opet je osvojila trofej u svetskoj prestonici zabave. U finalu je savladala čuvenu Hanu Mandlikovu iz Čehoslovačke, četvorostruku grend slem pobednicu.

Kad bi se terao mak na konac, za jedinu  teniserku koja je pre Danilovićeve išla do samog kraja kao „srećni gubitnik” mogla bi da se uzme Amerikanka Kej Mekdenijel. Ona je, takođe 1980, pobedila na turniru u Atlanti, ali... I to takmičenje, i ono prvo u Las Vegasu, na kojem je Džeger dograbila prvenac, bili su u rangu današnjih fjučersa, turnira niže kategorije koji nisu u sistemu VTA tura već Međunarodne teniske federacije (ITF). Na njima mladi teniseri i teniserke stiču prva iskustva i osvajaju prve bodove za svetsku listu. 

Danilovićeva je, recimo, ove godine pobedila na takvim takmičenjima u Italiji i Nemačkoj, a prošle i pretprošle u Antaliji, u Turskoj. Da je to učinila putem koji je prošla u Moskvi, naravno da joj se ne bi računalo da je prvi „srećni gubitnik” ovenčan trofejem.

Od Gintarda 1978. do Čekinata 2018.

U muškom tenisu devet puta se dogodilo da „srećni gubitnik” prigrabi trofej. Počelo je od Švajcarca Hajnca Gintarda u Springfildu 1978 (sećamo ga se kao bezuspešnog trenera Ane Ivanović), a poslednji u tom nizu srećnika je Italijan Marko Čekinato, koji je svoj prvi trofej osvojio na šljaci u Budimpešti u aprilu ove godine (nedavno trijumfovao i u Umagu). To kao da je bio nagoveštaj njegovog uzleta na Rolan Garosu, kada je prvi put dogurao do polufinala na turniru za grend slem, savladavši u četvrtfinalu Novaka Đokovića (13:11 u taj-breku četvrtog presudnog seta).
Ostali srećnici koji su potpuno iskoristili novu šansu bili su Amerikanac  Bili Skanlon (Havaji, 1978), Španac Fransisko Klavet (Hilversum u Holandiji, 1990), Argentinac Kristijan Miniusi (Sao Paulo, 1991), Ukrajinac Sergej Stahovski (Zagreb, 2008), Amerikanac Rađev Ram (Njuport, 2009), Rus Andrej Rubljov (Umag, 2017) i Argentinac Leonardo Majer (Hamburg, 2017).

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online