Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 08.06.2017.
08:05
P. Vranešević - Vestionline A

Šampion koga niko nije voleo

Srpski navijači Novaka Đokovića često se žale kako njihov ljubimac nije voljen od teniske publike širom sveta onoliko koliko zaslužuje. S obzirom da ovogodišnji Rolan Garos ulazi u završnu fazu, dobra je prilika da se podsetimo još jednog velikog šampiona iz istočne Evrope (inače trostrukog osvajača pariskog Gren slema) koji nije bio omiljen među ljubiteljima tenisa - Ivana Lendla.

commons.wikimedia.org/Anefo/Croes, R.C.
Ivan Lendl 1984. godine

Istorijska pobeda protiv Mekenroa

Lendl je bio dominantan igrač u osamdesetim i početkom devedesetih godina prošlog veka, osvojivši 8 Gren slem titula (uz čak 19 finala) i provevši pet godina na prvom mestu ATP liste. On je sa snažnim top spin udarcima i besprekornom fizičkom pripremljenošću bio preteča modernog "snažnog tenisa".

Naročito je ostalo upamćeno njegovo rivalstvo sa Džonom Mekenroom, igračem koji je bio Lendlova sušta suprotnost. Džon je bio prgav, temperamentan i uvek u raspravi sa sudijama, dok je Ivan bio ćutljiv, ozbiljan i koncentrisan, zbog čega su ga novinari nazivali "robotom". Njihov meč u finalu Rolan Garosa 1984. ostao je upamćen kao jedan od najuzbudljivijih i najvažnijih u istoriji tenisa.

Naime, on je označio prekretnicu u odnosu snaga i posle njega je Lendl preuzeo dominaciju u svetskom tenisu, preotevši tron od Mekenroa, koji je do tada uglavnom pobeđivao svog rivala. Mekenro je lagao poveo sa 2-0 u setovima (vodio je i 4-2 u četvrtom), najavivši reprizu meča iz prethodne nedelje kada je istim rezultatom pobedio Lendla u finalu timskog prvenstva.

Vimbldon ostao rana

Međutim, uporni Čeh je u neverovatno uzbudljivom meču preokrenuo rezultat i pobedio Amerikanca sa 3-2 u setovima (poslednja dva seta dobio je sa po 7-5). Posle toga je zagospodario svetskim tenisom osvojivši sve što se moglo osvojiti (osim Vimbldona, na kome je dva puta gubio u finalima, pa mu za utehu ostaje samo juniorski trofej).

Naročito je impresivan podatak o čak osam uzastopnih finala na US Openu, rezultat koji niko nije ponovio. Međutim, sve to nije bilo dovoljno da zasluži ljubav probirljive teniske publike. Ljubimci navijača bili su Lendlovi protivnici, a njemu je ostala satisfakcija da je sa terena uglavnom odlazio uzdignute glave.

Vrhunac "nerazumevanja" novinara i teniske javnosti sa Ivanom Lendlom bila je čuvena naslovna strana iz 1986. godine još čuvenijeg magazina "Sport Illustrated", na kome je uz sliku Lendla, tada na vrhuncu karijere, pisalo "Šampion za koga nikog nije briga".

Ivan je rođen u Ostravi, tadašnjoj Čehoslovačkoj, i to što je dolazio iza "gvozdene zavese", uz karakter povučenog, introvertnog čoveka kome je jedino stalo da pobedi na terenu i da ne priča puno o tome, učinile su da ga ljubitelji tenisa sa Zapada (tada ubedljivo dominantna publika) nikad ne prihvate kao svog, iako je Lendl, posle dugog čekanja postao i američki državljanin.

Ipak, "Ivan Strašni", kako su ga zvali, ostao je zapisan u teniskim knjigama kao jedan od najboljih igrača svih vremena i to je počast koju niko ne može da mu oduzme.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online