Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 19.03.2017.
17:31
Vestionline, b92.net A

Legendarni hrvatski stručnjak: Greše oni koji misle da se Novaku bliži kraj

Šta se događa sa Novakom Đokovićem? Zašto je tako drastično pao posle osvajanje Rolan Garosa prošlog juna, može li opet da se vrati na tron, šta je uzrok kraha, pitanja su na koje je pokušao da odgovori legendarni hrvatski stručnjak, Nikola Pilić.

Reuters
Pad, ali svi veruje da će da ustane: Novak Đoković

Čovek koji je bio savetnik Dejvis kup reprezentacije Srbije 2010. godinu kada je sovojena "salatara", u intervjuu za B92 rekao da veruje da će Novak opet da se vrati na svoj prepoznatljivi nivo.

- Đoković je imao fantastičnu prošlu godinu do Rolan Garosa tokom koje je žario i palio. Odigrao je fenomenalno na svim turnirima, od Australijan opena, Indijan Velsa i Majamija, do Rima i Pariza. Mislim da to niko neće ponoviti, stigao je do 16.950 ATP bodova što se nikada nije desilo - počeo je Pilić priču za B92 i dodao: 

O razlazu sa Bekerom

- Beker je bio dosta važan jer njegovo ime ima veću težinu i samim tim je Novakova ekipa bila interesantnija medijima. Ta kombinacija sa Bekerom i Vajdom je bila odlična. Tri godine su bili zajedno, Nemac je otišao, a Vajda mu je trener već skoro 10 godina. Ne znam koliko mu ta promena znači. Izuzetno cenim Bekera, on je moj igrač, bili smo 11 godina u Dejvis kupu. Imam osećaj da Novak želi da se vrati na onaj nivo na kojem, da bi ga neko pobedio, mora da igra fantastično. Želi da povrati takav imidž. Nije mu isto da li gubi ili dobija - rekao je Pilić.

- Činjenica je da Novak nema toliko samopouzdanja. Ni blizu koliko je imao pre svih događanja krajem prošle sezone. Počelo je Šangaju (poraz u polufinalu od Roberta Bautiste Aguta), nastavilo se u pariskom Bersiju (poraz u četvrtfinalu od Marina Čilića), posle čega je Endi Marej odigrao odlično protiv njega u finalu Završnog Mastersa u Londonu. Samopouzdanje je usko povezano sa rezultatima. On je bio toliko samouveren da je pobeđivao i kada je igrao loše, čak i protiv dobrih igrača. Sada je došao u situaciju da protiv Kiriosa izgubi dva puta u 10 dana. Kirios mu ne odgovara jer Novak ne voli kada igrači "razbijaju" igru. To su oni teniseri koji imaju snažan servis, osnovne udarce igraju iz sve snage i protiv njih nema mnogo ritma. Izgubio je dva taj brejka što je za Đokovića neobično, on je uvek imao odlične šanse u taj brejkovima. Došao je do tačke kada nije u šestoj brzini, kao što je to bilo 2016. godine”.

Usledila je čudna Đokovićeva odluka da napravi veliku pauzu posle koje nije uspeo da povrati prepoznatljivu formu. Nastavilo se promenama u stručnom štabu i promenom kompletnog načina ishrane. 

- Napravio je veliku grešku kada je odlučio da uzme pauzu od sedam nedelja (posle US opena) jer posle toga ne možete da se vratite u formu dovoljno brzo. Izgubio je od Bautiste Aguta i već tada je počelo ljuljanje. Po načinu na koji igra, video sam da želi da se vrati. Ljudi govore o njegovoj ishrani, mišićnoj masi i mnogo čemu, ali to može da bude tek treći na listi razloga njegovog pada. Njemu je potrebno da dobrom igrom dolazi do rezultata kako bi vratio samopouzdanje i ponovo bio prvi na svetu. U pitanju je lanac koji počinje dobrim i napornim treningom, nastavlja se fokusiranošću na tenis i na ono što treba da radi. U tome je Novak bio najbolji na svetu. Psihički i fizički je bio besprekorno spreman, koncentracija mu je konstantno bila na tenisu i zato je bio najbolji na svetu. Da li je fokus pao na nekih 85 ili 90 odsto ne znam, ali njegova igra nije na nivou iz 2016. Može biti da nije potpuno koncentrisan na tenis, ali sam osetio da je žarko želeo da dobije ovaj duel sa Kiriosom. Nikada mu se nije dogodilo da ga neki igrač, posebno mlađi, dobije dva puta u 15 dana. To mu je ostavilo mali ožiljak. Izgubio je od tenisera koji je nepredvidiv i sada je jasno da mora da skupi mentalnu snagu i da trenira kako treba. Ima šanse da se vrati na vrh jer on nije zaboravio da igra tenis”. 

Mnogi vide Novakov kraj, ali Pilić ne otpisuje Novaka.

- Da se razumemo, Novak je za Srbiju mnogo važniji nego Marej za Englesku ili Nadal za Španiju. Poslednjih godina je popravio imidž Srbije u svetu. Bio je loš, a onda se pojavio čovek koji je talentovan, koji zna da imitira i poštuje protivnike. Govori više jezika, ima odličan nastup kada ga intervjuišu, velike zvezde poput Roberta De Nira sede u njegovom boksu. Sve to utiče na popravljanje slike o Srbiji. Svi oni koji govore o kraju njegove karijere su ili poranili ili žele da prodaju koju novinu više. "Zlih jezika" će uvek biti, znam jer sam bio igrač. Ni Nikola Pilić nije svakome odgovarao, uvek je bio neko ko će reći nešto pogrdno. Ako bude dobro odigrao u Majamiju što mu želim, imaće odličnu pripremu za Monte Karlo. Tamo može da povrati neke bodove jer je prošle godine izgubio u prvom kolu od Jirija Veselog - istakao je Pilić za b92.net.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online