Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 20.05.2016.
08:44
P. Vranešević - Vestionline A

Slušaće se "Bože pravde" u Parizu!

Ovo je TA, Novakova godina. Evo zašto će najbolji teniser sveta za 2 nedelje osvojiti jedini Grend slem turnir koji mu nedostaje, a njegovi navijači iz Srbije preko malih ekrana ponosno slušati himnu svoje zemlje.

Reuters
Tri finala izgubljena, vreme je za titulu...

Đoković je jedan od najboljih tenisera svih vremena na šljaci, ali još uvek nije uspeo da osvoji najvažniji turnir na toj podlozi - Rolan Garos u Parizu. Gubio je tri puta u finalima, dva puta od Rafaela Nadala, i prošle godine od Stena Vavrinke, što je bila jedna od najvećih senzacija u istoriji Grend slem finala.

Međutim, čuda se ne događaju tako često, a kvalitet na kraju ipak bude potvrđen. Novakova igra je na daleko višem nivou od ostatka ATP tura, pripremne turnire je odradio dobro i ubedljivo je najveći favorit za osvajanje prestižne titule. 

Rafa i Endi vrebaju...

Ko su Đokovićevi najveći rivali i da li neko od njih ipak može da ga iznenadi? U prvom redu mora se spomenuti 9-struki šampion Nadal, najbolji teniser svih vremena na zemljanoj podlozi. Španac ove godine igra bolje nego prošle, kada je od Novaka relativno lako izgubio u četvrtfinalu sa 3:0 u setovima. 

Ali, Nadal više ne može da isprati Noletov tempo, izgubio je čak 11 od poslednjih 12 mečeva od Đokovića, kao i poslednjih 15 setova! On nema više onu oštrinu, fali mu završni udarac, kasni za jedan korak prilikom dužih razmena i kao posledicu toga vidimo da sve više forhenda, koji su bili njegov zaštitni znak, odlazi van terena. Nadal više ne može, osim u kratkim vremenskim intervalima tokom meča, da nametne svoj ritam Đokoviću, tako da je najizvesnije ponavljanje prošlogodišnjeg rezultata, ukoliko se ovda dva ljuta rivala budu sreli u Parizu.

Krunu Novaku može da otme i Endi Marej, 2. igrač sveta, ali samo teoretski. On u poslednje vreme igra fantastično na šljaci, postao je agresivniji i sada dolazi do izražaja njegov "pametan" tenis. Međutim, drugi servis ostaje Endijeva velika boljka koju Đoković najčešće obilato iskorišćava u međusobnim mečevima. Zato i ne čudi skor od čak 23:10 u Novakovu korist. Moguće je da će Marej biti najteži protivnik Srbinu u Parizu, ali Novak je psihički jači od svog rivala, što bi na kraju trebalo da donese prevagu.

Rodžer Federer je odustao od ovogodišnjeg Rolan Garosa, ali još na početku sezone znali smo da je Švajcarcu najvažniji turnir ove godine Vimbldon, na kome ima najveće šanse za osvajanje svog 18. Grend slema, zbog čega on još uvek i igra tenis. Branilac titule Vavrinka dolazi u Francusku u lošoj formi, i mada u našoj javnosti preovlađuje stav da je prošle godine bio nepobediv u finalu, mišljenja sam da je Novak odigrao kako ume (simptomatično je da je najvažniji meč na turniru odigrao najslabije), sada Sten ne bi morao da brani čak 2.000 ATP poena. 

Najzanimljiviji igrač, posle ovih najboljih, jeste Austrijanac Dominik Tim. Verovatni budući šampion Rolan Garosa, ove sezone je "eksplodirao", međutim, još uvek se nije dokazao na najvećim turnirima na kojima se igra u tri dobijena seta. Tim može daleko da dogura, ali još uvek je rano da pobedi Novaka. Treba spomenuti i Keia Nišikorija, koji ume da bude veoma neugodan, ali čija napadačka igra više odgovara betonu nego šljaci. Uostalom, i on je Novakova redovna mušterija i to će se teško promeniti ove godine.

Sve u svemu, čini mi se da će najveći protivnik i ove godine Đokoviću biti - on sam. Ako prebrodi psihičke krize i nervozu koje ga ponekad uhvate tokom važnih mečeva i ako ostane miran i fokusiran na igru, nema dileme da će ostvariti ono što je zacrtao - osvajanje svog 12. Grend slema i kompletiranje svih najvećih teniskih titula.

"Bože pravde" se prvi i jedini put puštala na RG kada je Ana Ivanović osvojila titulu i postala najbolja teniserka na planeti. Sazreli su svi uslovi da se ove godine ponovo sluša srpska himna nasred Pariza i Novak će nam, siguran sam, to i omogućiti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online