Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 07.03.2016.
18:06
Ž. Mutavdžić - Vestionline A

Novak - merna jedinica srpske sloge i ponosa

Tokom istorije, Srbi su se vazda delili. Nekada na Obrenoviće i Karađorđeviće, pa na četnike i partizane, zvezdaše i partizanovce, danas na naprednjake, demokrate, radikale, socijaliste, ali je jedan čovek uspeo ono što nikome nije - da ujedini Srbiju, a to je Novak Đoković. Malo je onih koji posle onakve lavovske borbe, u meču Dejvis kupa sa Mihailom Kukuškinom, nije reklo - BRAVO, MAJSTORE! Trofejni košarkaški stručnjak Božidar Maljković predložio je da se Terazije nazovu po najboljem srpskom sportisti svih vremena.

Tanjug
Ponos Srbije: Novak Đoković oduševio pristupom i borbom za svoju zemlju do poslednjeg atoma snage

Nije to samo pobeda u trenucima kada se vidi da jedva stoji na nogama, nego šta može karakter i snaga volje da uradi. Mnogi bi rekli, pa Novak se ponaša kao da nije iz Srbije. Ne kuka, ne plače, nisu mu drugi krivi za poraze, već uvek polazi od sebe. Nije mu, za razliku od kolege Viktora Troickog, bila kriva loša podloga u "Pioniru", za poraz od Kazahstanaca u dublu.

- Uslovi su fizički vrlo zahtevni. U smislu da morate jedan polukorak više da načinite nego na drugim podlogama na ATP turu. Međutim, kako je nama, tako je i njima. Imali smo vremena da treniramo, da se prilagodimo - rekao je Novak posle poraza u dublu, kada su ga novinari pitali da prokomentariše loše uslove za igru u beogradskoj dvorani.

U tim rečenicama, stavu, vide se zašto je Novak veliki šampion, zašto ga ljudi toliko vole, cene. I zaista, Đokovića nikada nećete da čujete da nipodaštava rivale. Naprotiv, često na terenu ume da aplaudira dobrom potezu protivnika, da napravi neku dobru šalu. Kada je pobedio Mareja u finalu ovogodišnjeg Australijan opena, nije otišao u diskoteku, već se družio sa mališanima Melburna kojima je pomoć neophodna. "Novače, želimo da te preziremo! Prestani da budeš tako fin", zavapio je jedan britanski medij. I zaista teško je naći Novakovu "Ahilovu petu".

A zašto je nacionalni heroj, Nole je pokazao u nedelju, kada je posle nadčovečanske borbe u pet setova, posle pet sati igre izašao kao pobednik.

- Činjenica da sam igrao u Beogradu i da sam predstavljao svoju zemlju mi nisu dale pravo da pomislim na predaju. Telo je govorilo drugačije, ali glava i srce su hteli da se borim do kraja. Preplavile su me emocije, nisam želeo pred domaćom publikom da izgubim. Nisam hteo da predam. Poslednji atom snage sam dao i drago mi je da je publika to prepoznala i od srca hvala na podršci - rekao je Novak posle meča sa Kukuškinom.

Novak je merna jedinica za uspeh. Ne govorimo samo o sportu, već i o patriotizmu, humanosti... Njegova svaka reč, potez je odmeren. Iako se njegovo bogastvo meri stotinama miliona nečega, to ga nije promenilo. Na društvenim mrežama podstiče na humanost, na zdrav način života, na okretanju porodici kao osloncu svega. Nema na njegovom Instagramu slika automobila, skupocenih jahti, satova (ne zato što ih nema). Kada je trebalo da se pritekne u pomoć nastradalima u poplavama, on je bio tu, njegova humanitarna fondacija pomaže mališanima, obnovio je na desetine vrtića u poplavljenim područjima.

On je mnogima uzor i toga je svestan. Prošle nedelje njegov menadžer je otkrio da je Novak imao unosne ponude od proizvođača cigareta, alkohola, velikih kladionica, poker kompanija, ali da je on to glatko odbio. Svestan je da njegova misija nije samo na terenu, već i van njega.

I zamislite, koliko bi Srbija bila srećnija kada bi za pet, šest godina, recimo za predsednika imala Novaka Đokovića... Što bi rekao jedan naš čitalac, koji je u nedelju ostavio komentar na tekst: "Zbog ovoga je Novak nacionalni heroj!" - Da nema to srce ne bi ni bio to sto jeste. Deca bi u školi trebalo da imaju predmet "Novak Đoković".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online