Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 25.11.2014.
19:32
telegraf.rs A

Doping skandal: Nadal kao Armstrong?

Španski teniser, osvajač 14 Grend slem titula Rafael Nadal suočio se sa kontraverznim optužbama da tretman, kojem se podvrgao radi oporavka od povrede, može da se podvede pod doping sredstvo. Hoće li Rafa uspeti da dokaže nevinost ili će mu sve titule biti oduzete kao legendarnom biciklisti Lensu Armstrongu?

Pred ozbiljnim optužbama: Rafael Nadal
 

Španac je 5. novembra napustio bolnicu u Barseloni posle operacije slepog creva.

Međutim on je u oporavku od povrede leđa koristio PRP metodu (Platelet rich plasma) ili terapija Stem ćelijama, oko koje se digla i velika prašina i koja se smatra dopingom u Italiji.

U intervjuu za “El Mundo” Nadal je odbacio optužbe:

"Ne verujem da je to doping. Nemam sve informacije, ali na kraju dana mi se moramo voditi globalnim standardima, a ne samo italijanskim ili španskim", rekao je Rafa.

Ova metoda se radi i u Srbiji i ne predstavlja ništa epohalno. Zapravo, lekari izvade krv iz tela sportiste, a zatim je u posebnim posudama za centrifugu obrađuju i izdvajaju trombocite iz krvne plazme.

Zatim te iste trombocite ubrizgavaju u povređeno mesto sportiste, kako bi se što pre i bolje oporavio.

Ovaj tretman je Nadal primenjivao i kod povrede kolena pre dve godine i tada se prvi put pričalo o ovom metodu i sumnjalo na doping.

Metoda PRP koristi se kod povreda mekih tkiva, ligamenata, mišića, tetiva i kod istegnuća istih.

Međutim, mora se znati da to nije nikakvo čudo i da samo pomaže u oporavku, a da li je doping sredstvo za sada Svetska doping agencija nije donela tu odluku da ovu metodu svrsta u nedozvoljenu, već se primenjuje u odnosu od zemlje do zemlje.

POVEZANE VESTI

Utorak 25.11.2014. 19:55
Rafa može mirno da spava . SVETSKA DOPING ASOCIJACIJA NI DANAS NIJE OVU METODU SVRSTALA U DOPING METODE PREMA TOME NEMA OSNOVA ZA RAFINU SUSPENZIJU . ISKRENO BILO BI MI ŽAO DA RAFA BUDE SUSPENDOVAN JER JE ON IPAK VELIKI ŠAMPION .
Sreda 26.11.2014. 02:00
Te metode PRP Rafa koristi godinama i uspjeva .Da je SRBIN bio bi već davno doživotno diskvalikofan.
Utorak 25.11.2014. 21:52
Cijenim i respektujem svakog borca u zivotu , da li to bilo na sportskom polju ili u zivotu uopste. Nadal je bez sumnje jedan od njih: Njegova kordinacija tijela u toku igre bila mi je posebno sumnjima, pa sam jednom davno komentarisao da nesto ne stima i da je sigurno pod nekakvim dopingom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online