Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 09.10.2013.
03:05
dailymail.co.uk, Vestionline A

Nadal koristio krvni doping

Recept za neverovatan povratak Španca Rafaela Nadala iz “mrtvih“ na prvo mesto ATP rang liste bio je kombinacija nekoliko faktora - žestokog rada, konstantne rehabilitacije, upotrebe dve “svemirske“ mašine za trening i PRP terapije, poznatije kao - krvni doping.

Ijaoj, što je dobra "čašica krvi": Rafael Nadal koristi za sada dozvoljeni doping
 


Naime, novinari britanskog Dejli mejla došli su do ovog saznanja pošto ih je interesovalo kako je španski teniser napravio, kako sami navode, “bez sumnje jedan od najvećih sportskih povrataka ove godine, ako ne i ikad“. Posle razgovora sa ljudima iz Nadalovog stručnog štaba, zatim sa nekoliko nezavisnih medicinskih eksperata, uključujući jednog eminentnog hirurga čija je specijalnost operacija kolena, novinari su pustili ovo otkriće u javnost.
 

Laički - šta je krvni doping?

Tokom prošlogodišnjeg Vimbldona Španac Fernando Verdasko je dao intervju u kojem je rekao da on i Rafael Nadal, s vremena na vreme, prolaze kroz tretmane koji podrazumevaju korišćenje krvnog dopinga.

- Uzmu vam vašu krv, onda je mešaju i uzmu najbolje delove vaše krvi, najbolje ćelije. Onda vam to ubrizgaju u vaše tetive. Sa takvim injekcijama se oporavljate mnogo brže - rekao je Verdasko.

Odmah da se zna, trenutno PRP terapija (krvna plazma obogaćena trombocitima), ili krvni doping, nije zabranjena od strane Svetske antidoping agencije (WADA). Doduše, 2010. godine WADA je zabranila upotrebu ove terapije iz straha da bi mogla da dovede do povećanja performansi sportista kao kad je reč o većim transfuzijama. Međutim, pošto je naknadno ustanovljeno da su u pitanju male količine krvi koje se tretiraju, početkom 2011. godine krvni doping je ponovo dozvoljen.


Kako je Rafael Nadal priznao da je koristio PRP, ali u vreme kad je on bio (jeste) dozvoljen, Španac će normalno moći da nastavi da se bavi tenisom. Međutim, budućnost krvnog dopinga nije toliko izvesna, jer su najnovija istraživanja pokazala da je jedna od posledica njegovog korišćenja ta da telo onda proizvodi mnogo veće količine ljudskog hormona rasta tokom prvih 24 časa od upotrebe PRP terapije.


Američki doktori Ejmi Vasterlejn i Džejson Dragu su ustanovili da je taj efekat povećanja proizvodnje ljudskog hormona rasta u prvom danu primene krvnog dopinga “dramatično velik“, a da nešto manjim intenzitetom traje i nekoliko dana, “što ukazuje na pravi sistematski efekat terapije koji jednostavno ne sme biti ignorisan“. Zbog ovakvog nalaza, novinari veruju da će korišćenje krvnog dopinga sigurno biti jedna od tema kongresa WADA narednog meseca u Johanesburgu.

POVEZANE VESTI

Sreda 09.10.2013. 07:40
И какав је онда он шампион? Хемијом побеђује! Све је то, уосталом, увек било очигледно. Једини и највећи је ипак Ноле!
Sreda 09.10.2013. 06:42
on se duže vremena drogira...
Sreda 09.10.2013. 13:53
Taj Nadal mi je uvek delovao kao fanatik i mašina! Njegovom teniskom umeću i uspesima fali nešto što kompletne ličnosti treba da imaju. Fin je on i pristojan momak, ali ipak nešto nije kako treba.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online