Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 07.03.2010.
19:21
Vestionline A

Nole sredio Amere, nek' se spreme Hrvati

Teniska reprezentacija Srbije pobedila je selekciju SAD i plasirala se u četvrtfinale Dejvis kupa, pošto je u četvrtom meču Novak Đoković posle više od četiri sata igre trijumfovao protiv Džona Iznera rezultatom 3:2, po setovima 7:5, 3:6, 6:3, 6:7, 6:4.

Srpskog nacionalna selekcija uspela je da ukupnim rezultatom 3:2 sa pobedi reprezentaciju Amerike, čime se po prvi put plasirala u četvrtfinale Svetske grupe, u kojem će snage odmeriti sa teniskom selekcijom Hrvatske u Splitu.

Nakon velike pobede Đokovića nad Džonom Iznerom 3:2 (7:5, 3:6, 6:3, 6:7, 6:4), koja je Srbiji i donela konačan trijumf, u poslednjem "revijalnom" meču Viktor Troicki je poražen od Sema Kverija sa 2:0, po setovima 7:5, 6:2.

Đoković je tokom celog meča sa Iznerom ispoljavao nervozu na terenu, što je i razumljivo, za obzirom da je igrao pred domaćom publikom i to u meču u kojem trijumf znači najveći reprezentativni uspeh u istoriji srpskog tenisa. Drugi igrač sveta uspeo je da slomi otpor odličnog Iznera tek u 12. gemu prvog seta i povede sa 7:5.

U drugom setu Amerikanac je "opustio ruku" i počeo da pogadja direktne poene iz forhenda, dok je Đoković bio samo nemi posmatrač svega što se dogadja na terenu (polomio reket u jednom trenutku). Epilog je bio dva napravljena "brejka" za Iznera i izjednačenje u setovima (6:3).

Djoković je u treći set ušao mnogo smirenije i koncetrisanije, a u tim trenucima Izner je počeo da pravi neiznudjene greške, a i nije ga služio njegov razarajući prvi servis. Revanširao se Đoković 22. igraču sveta, oduzeo mu servise u petom i devetom gemu i bez problema došao ponovo do prednosti (6:3).

Četvrti set protekao je u potpunoj dominaciji igrača koji su servirali, pošto nije viđena nijedna brejk lopta. Na otvaranju "taj-brejka" Izner uzima "mini-brejk", a potom u narednom poenu vara Srbina na mreži za 2:0, što je razljutilo Đokovića, koji besan šalje lopticu publiku. Glavni sudija Paskval Marija nakon toga je dodelio poen Amerikancu, pošto je Djokoviću to bila druga opomena za nesportski potez na današnjem meču. Amerikanac koristi prednost i završava sa 8:6.

U odlučujućem setu Đoković u petom gemu pravi dugo isčekivani "brejk" i u narednom gemu ga materalizuje za vodjstvo od 4:2. Naredna dva gema oba igrača uzimaju svoje servise (5:3), ali se u tim trenucima videlo da Izner "jedva stoji na nogama". Đoković je taj detalj iskoristio u devetom gemu, i uz pomoć publike u "Areni", napravio veliki pritisak na Amerikanca, ali je Izner, uz mnogo drame i sreće, uspeo da se izvuče i spase čak tri meč lopte. Posle pauze između gemova, viđena je još veća drama. Đoković je propustio dve meč lopte, a onda nakon smirivanja publike, osvojio naredna dva poena, čime je priveo meč kraju sa 6:4.

"Ovo mi je bio jedan od emotivno najtežih i vremenski najdužih mečeva u karijeri. Videli ste da smo se na kraju i ja i Izner "krpili" i tražili poslednje atome snage za udarce. Za ovo smo radili i živeli dugi niz godina i sada smo konačno u 1/4 finalu. Atmosfera je bila predivna i zaslužili smo ovo. Prethodnih godina nismo igrali kod kuće, a sada smo iskoristili prednost domaćeg terena. Sada idemo dalje rasterećeno", izjavio je Djoković posle meča.

Selektor DK reprezentacije Srbije Bogdan Obradović čestitao je svojim momcima.

"Čestitam igračima, pokazali su da imaju veliko srce, takođe se zahvaljujem i Piliću koji je odlično odradio posao kao savetnik. DK mečevi su uvek dramatični, ali smo zasluženo pobedili i sada samo momcima mogu samo da poželim mnogo uspeha na narednim turnirima i neka ostanu u ovako dobroj formi", kazao je Obradović.

Prvog dana duela u Dejvis kupu Novak Đoković je pobedio Sema Kverija rezultatom 3:1, dok je Viktor Troicki savladao Džona Iznera rezultatom 3:1.

Drugog dana je američki dubl Bob Brajan i Džon Izner pobedio srpske tenisere Nenada Zimonjića i Janka Tipsarevića rezultatom 3:1.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online