Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 15.02.2013.
11:41
Vestionline, Kurir A

Novak: "Trudim se da pomognem mladim igračima"

Najbolji teniser sveta Novak Đoković, izjavio je u intervjuu za RTS da mu je cilj da se u skorijoj budućnosti izgradi nacionalni teniski centar i stvori nacionalni teniski sistem iz kojeg bi izlazili novi šampioni.

Treba da gajimo pobednički duh - Novak Đoković

"Voleo bih da postoji nacionalni teniski centar i nacionalni teniski sistem iz kojeg bi se rađali novi talenti i novi šampioni. To je osnov za uspeh na duže staze za ovako kompleksan sport. Nadam se da ćemo ga stvoriti u skorijoj budućnosti i da ćemo tada obezbediti svim talentima da imaju svoj dom, da imaju mesto gde treniraju, odmaraju se, druže se. Sećam se da sam, kada sam imao 12-13 godina a u tom periodu je bio rat u našoj zemlji i tenis nije bio jedan od popularnijih sportova, morao sam da odem iz zemlje i da treniram u Akademiji Nikole Pilića. Znam koliko mi je pripadnost jednoj teniskoj akademiji pomogao u tom periodu. Moja dva brata Marko i Đorđe su prošli isti put, prošli kroz tu akademiju. To je kolektivno odrastanje u individualnom sportu i to je ono što nedostaje Srbiji. Činjenica je da se roditelji ugledaju na uspehe koje smo postigli svi mi, u muškom i ženskom tenisu, međutim to nije plan i rešenje za duže staze. Ako imate podršku familije i prijatelja, to ne znači da je to sve i da je to ključ za uspeh. Ja sebe vidim, i sada i po završetku karijere, u razvoju srpskog tenisa. Imam 25 godina i dalje sam aktivan igrač i to me sprečava da budem direktno uključen, da imam neku zvaničnu ulogu, ali se trudim tokom turnira da pomognem našim mladim igračima, da treniram sa njima, da im dam savete", kazao je Novak.

Neizbežna pitanja, kada je Đoković u pitanju, tiču se samopouzdanja koje poseduje i kojim slama protivnike u ključnim momentima mečeva.

"Samopouzdanje se ne trenira, ono se stiče pobedama, titulama, iskustvom igranja na najvišem nivou. Samopouzdanje je ono što izdvaja najbolje tenisere na svetu od onih ostalih. Ono se rađa iz samouverenosti. Vi uvek izlazite na teren sa namerom da pobedite, ko god je na drugoj strani mreže. Takav mentalni pristup mora da bude prisutan u glavi svakog tenisera. Uvek, čak i kada protivnik ima meč loptu. Uvek mora da postoji pobednički duh. To ne znači da vi ne treba da poštujete rivala, uvek mora da postoji poštovanje, ali ne treba da se osećate indisponirano. Dobijao sam dosta pitanja, koja je tajna uspeha. Postoji mnogo stvari koje treba da se poklope u karijeri. Proces odrastanja je presudan i to iskustvo, spoznaja šta treba da radite kao teniser koji voli taj sport. Samopouzdanje i samouverenost je nešto što dolazi iz karaktera i prošlosti koje ste imali. Verovatno detinjstvo koje smo imali ja, Janko, Ana, Jelena... svi sportisti koji smo odrastali tokom rata i sankcija, verovatno nam je dosta pomoglo da psihološki očvrsnemo i da želimo da uspemo više nego naši vršnjaci iz ostalog dela sveta. Ali, veći deo dolazi iz tog iskustva i želje koju imamo u sebi."

Srbija će od 5-7. aprila gostovati Sjedinjenim Američkim Državama u okviru četvrtfinala Dejvis kupa. Meč će se igrati u mestu Bojsi, za koji je retko ko čuo.

"Prvi put sam čuo za mesto gde treba da igramo sa SAD. Ide nam u korist što ćemo imati nekoliko turnira u SAD pre toga i biće nam lakše da se prilagodimo uslovima. Ono što je sigurno je da postoji nadmorska visina koja odgovara Izneru i Kveriju koji serviraju jako, preko 220 km u proseku prvi servis. Vrlo mudro su odabrali to mesto za Dejvis kup. Nije prvi put da idemo na gostovanje u Dejvis kupu. Nadam se da će doći i naši ljudi da nas podrže i da je ta podrška možda i presudna u tom takmičenju. Imamo izuzetno snažnu ekipu, Janko igra fantastičan tenis u poslednje dve godine, Viktor uvek daje maksimum, Ziki ima najduži staž. Imamo kompletnu reprezentaciju koja je osvojila titulu 2010. godina i ta titula nam daje samopouzdanje da možemo da idemo na noge bilo kojoj reprezentaciji i da smo uvereni da možemo da pobedimo", zaključio je Đoković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online