Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 05.12.2011.
19:32
Vestionline, Novosti A

Novak će i u 2012. biti sjajan

Ovogodišnja sezona samo što je završena i dok mnogi teniseri nisu još ni otišli na dugoočekivani odmor, već sada se mnogi bave analizama, prvenstveno sajt "Bličeriport“, ko od igrača može do gren slem trofeja u sledećoj sezoni.

Intersantno je da se sajt fokusirao samo na prvih deset tenisera sa ATP liste, smatrajući da van elite teško da neko ima šanse na najprestižnijim turnirima.

1. Novak Đoković – osvaja
Svetski "broj 1“ Novak Đoković je sa tri gren slema, sedam titula i 70 trijumfa, zasluženo prvi na listi favorita. Sajt „Bličeriport“ navodi da je Novakova ovogodišnja dominacija na terenima širom planete ostavila u senci ostatak tenisera, prvenstveno Rafaela Nadala i Rodžera Federera, koji su proteklih godina vladali „belim sportom“. U 2012. sve oči biće uprte u Đokovića, u želji da vide da li Srbin može da ponovi uspeh. Najveće šanse Novak ponovo ima na Australija openu, Vimbldonu i Ju-Es openu.

2. Rafael Nadal – osvaja
Najveća španska nada Rafael Nadal ove sezone nije imao sezonu za pamćenje, prvenstveno zbog jednog gren slema i čak šest poraza u finalima od Đokovića. Drugi deo sezone je Rafi bio za zaborav, pošto zbog prenatrpanog rasporeda Španac nije imao značajnije rezultate. Ipak, Nadal veruje da će se sledeće godine vratiti spremniji, a i prvi je favorit za tron na Rolan Garosu.

3. Rodžer Federer – verovatno
Trećem teniseru sveta Rodžeru Federeru je ova sezona bila najslabija u karijeri, pošto je prvi put od 2003. godine, završio bez titule na gren slemu. Švajcarac je i dalje opasnost, što je dokazao u poslednjih mesec dana, kada je osvojio tri trofeja, uključujući i Završni masters u Londonu. Iako je zagazio u četvrtu deceniju, Federer ne planira da penziju. Kao i Novak, Federer može da traži šanse u Melburnu, Londonu i Njujroku.

4. Endi Marej – moguće
U 2012. godini najviše se očekuje od Endija Mareja, kome je vreme da konačno iskorači napred i u kolekciju pridoda gren slem titulu. Pored vodeće trojke, Britanac je teniser sa najvećim šansama u sledećoj sezoni. Ukoliko želi trijumf na gren slemu Marej mora da bude više agresivan i da smanji pritisak. Najbolje rezultate on je zabelžio na Australija i Ju-Es openu, tako da Britanac priliku može da vreba na ovim turnirima.

5. David Ferer – teško
Španac David Ferer je jedan od najcenjenijih igrača na Turu, zbog odlučnosti, velikog truda i psihološke žilavosti. Ove sezone Ferer je osvojio dve titule i igrao polufinale na Završnom mastersu. Ipak, današnja igra zahteva snažno oružje, a da bi Ferer osvojio gren slem on bi morao da igra na granicama mogućnosti, a obzirom da ima 29. godina, teško da može naslova šampiona.

6. Žo-Vilfred Conga – moguće
Francuz Žo-Vilgfred Conga je treći put u poslednje četiri godine završio u top 10. Sezonu je završio sa dva trofeja, a mogao je i da ima više, da na poslednja tri turnira nije gubio titule od Federera. Povrede teniskog Muhameda Alija su diktirale njegovu karijeri. Ipak, ako u 2012. bude imao više sreće Francuz može do gren slema, a najbolja šansa Congi je londonska trava.

7. Tomaš Berdih – moguće
Kao i Conga i Tomaš Berdih može do naslova šampiona. Čeh ima potencijal za gren slem trofej, jer poseduje dva glavna oružja u savremenom tenisu - jak servis i forhend. Međutim, najveći problem Berdiha je psihološka nestabilnost, zbog čega je 2010. izgubio u finalu Londonu od Nadala, a najveću šansu za trijumf Čeh bi mogao upravo da potraži na Vimbldonu.

8. Mardi Fiš – teško
Amerikanac Mardi Fiš je u 2011. godini odigrao najbolju sezonu, iako će za nekoliko dana da napuni 30. godina. Prvi put je učestvovao na Završnom mastersu. Njega karakteriše zanimljiva kombinacija igre sa osnovne linije i servis-volej.
Najveći neprijatelj Fišu biće godine, jer teško da može da se izbori sa mladim talasom tenisera.

9. Janko Tipsarević – teško
Drugi reket Srbije Janko Tipsarević je još jedan igrač koji je u kasnim godinama ušao u među 10. Skok od 40. pozicija Tipsarević može da zahvali sjajnoj igri u drugom delu sezone, kada je osvojio dve titule, koje su ga lansirale u elitu i obezbedile mu da bude prva rezerva u Londonu. Nedostatak sigurnosti u njegovoj igri su glavna prepreka na putu do gren slema.

10. Nikolas Almagro – teško
Još jedan Španac se našao na listi „Bličeriporta“. Ipak Nikolas Almagro, kao i Tipsarević kasno se probudio, pošto je u 26. godini ostvario najbolji plasman karijere. Iako Španac ima jedan od najboljih jednoručnih bekhenda, brojna konkurencija, nedovoljna posvećesnost na terenu i nesigurnost su slika koja ne čini jednog gren slem šampiona. 

POVEZANE VESTI

Utorak 06.12.2011. 07:43
Neka jurisa na treci pehar na OZI turniru i na prvi Frenc open! Tako ce imati sve ono sto je kao decak mastao ! PUNO SRECE NOVACE !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online