Nedelja 7. 7. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Sreda 13.07.2011.
12:03
Vesti A

Sve pobede na poklon Kosovu

"Ovo mesto mi je duboko u srcu i ovde ću se vraćati kad god budem mogao", rekao je Novak Đoković pre tri godine u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Uporedo s velikim uspesima Novaka Đokovića na ATP turnirima u 2007, Srbija je konačno stigla do Svetske grupe Dejvis kupa, u čuvenom duelu protiv Australije u Beogradskoj areni. Đoković je sam doneo dva poena i još jedan u paru sa Nenadom Zimonjićem, za nedostižnih 3:1. Usledile su dve godine bez sreće u žrebu, gostovanje u Rusiji, pa u Španiji i posle tih poraza dva puta borbe za opstanak u Svetskoj grupi, a pre legendarne 2010.


Osokoljen uspesima iz 2007, Novak je ušao u narednu godinu i zablistao već na početku. Postao je najmlađi teniser koji je igrao u polufinalima sva četiri grend slem turnira, i to zaredom.

A posle polufinala Rolan Garosa i Vimbldona, pa finala US opena, na red je došao prvi trofej - na Australijen openu. U polufinalu je pao Švajcarac Rodžer Federer, tada prvi reket sveta, a jedini set u Melburnu Novak je izgubio u finalu protiv Žo-Vilfreda Conge.

Te sezone je trijumfovao i u Indijan Velsu (kad je Srbija uzela duplu krunu u singlu, pošto je tada slavila i Ana Ivanović), Rimu i na završnom Masters kupu u Šangaju, a poražen je u finalima turnira u Bangkoku, Sinsinatiju i Kvins klubu u Londonu. U 2008. Đoković je stigao i do olimpijske bronze u Pekingu, a polufinalni poraz od Španca Rafaela Nadala dugo nije mogao da zaboravi...

Orden za humanost
U martu ove godine, preko Humanitarnog fonda "Novak", manastiru Gračanici je uplaćena donacija od 100.000 američkih dolara. Ova novčana pomoć tom manastiru i Eparhiji raško-prizrenskoj je namenjena za otkup zemljišne parcele u neposrednoj blizini manastirskog imanja.
Krajem aprila je Đoković dobio orden Svetog Save prvog stepena, najviše crkveno odlikovanje. U obrazloženju je navedeno da je odlikovanje predloženo zbog Đokovićeve "delatne ljubavi prema crkvi, naročito pokazanoj svesrdnim i istrajnim pomaganjem srpskog naroda i svetinja SPC."

Uspehe širom sveta je proslavljao sa našim brojnim zemljacima - praktično, gde god da se pojavio, bilo je i Srba na tribinama, da ga podrže na njegovom putu ka tronu. Stalno ističe odakle dolazi, a posebna je njegova veza s Kosovom i Metohijom, odakle vuče korene. Početkom marta 2008. fondacija porodice Đoković je uručila sanitetsko vozilo s najsavremenijom opremom za intenzivnu reanimaciju najtežih bolesnika zdravstvenom centru u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Mesec dana kasnije je Novak posetio taj grad, kao i Zvečan, čiji je počasni građanin.

"Sve moje pobede su i vaše pobede. Ovo mesto mi je duboko u srcu i ovde ću se vraćati kad god budem mogao, da pružim podršku ljudima kojima je ona potrebna", rekao je tada Novak okupljenima na centralnom gradskom trgu Šumadija u severnom delu Kosovske Mitrovice.


Sumirajući utiske na kraju posete, nije krio zadovoljstvo.

"Nema lepšeg osećaja od osećaja pripadnosti, a ja sam to osetio na Kosovu i Metohiji. Iskoristio sam priliku da, u pauzi između turnira i priprema, posetim svoj zavičaj. Na Kosovu su se rodili moj otac, stric, tetka, tako da sam jako vezan za ove krajeve. Znam kako je teška situacija i da se ljudi ne osećaju baš dobro. Eto, ja sam sa svoje strane pokušao da donesem malo sreće, da pomognem onoliko koliko je zaista u mojoj moći".


Njegova poseta je usledila nedugo posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije. Tih februarskih dana je rekao da je to "jedan od najtežih trenutaka u istoriji Srbije" i da "Kosovo je Srbija i tako treba zauvek da ostane"...

Prethodno je Novak, u danima duela između Srbije i Australije u Dejvis kupu 2007, ugostio decu s tih prostora, a leta 2010. posetio je Školu prijateljstva na Tari. Tom prilikom je porodica Đoković donirala milion dinara humanitarnoj organizaciji Naša Srbija i odlučila da obezbedi redovnu novčanu pomoć za dvanaestoro dece o kojima brine ova organizacija. 

Igrao fudbal na Dorćolu


Novak je sa saigračima i prijateljima igrao ovog proleća fudbal na Dorćolu, za pomoć Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka. Oprobao se nešto ranije u ovom sportu i za pomoć Japanu, kad je bio kapiten ekipe u kojoj se našao i Viktor Troicki.

 

Učestvovao je i u mnogim drugim akcijama na lokalnom i na svetskom nivou. Između ostalih, krajem novembra 2009. godine, takođe s Troickim, odigrao je egzibicioni meč u Banjaluci, za pomoć izgradnji igrališta za decu sa invaliditetom u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" u tom gradu.

POVEZANE VESTI

Sreda 13.07.2011. 15:06
Nole, legendo !, skidam ti kapu ali pripazi malo sa kome se družiš !
Sreda 13.07.2011. 18:30
Новак Ђоковић је показао практично како се воли ЦИЈЕЛА СРБИЈА и са својим патритско новчаном помићи Србима на КиМ показао како се то ради!!!
Sreda 13.07.2011. 12:48
То је изјавио 2007, зашто не изјави сада?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online