Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 12.07.2011.
12:03
Vesti A

Vajda počeo da donosi - plodove

Rad sa slovačkim trenerom Marjanom Vajdom brzo je dao dobre rezultate i nove titule, pa je već u 2007. godini Đoković stigao do trećeg mesta na ATP listi.

"Zdravo! Pre svega, siguran sam da gospodin nije želeo da napravi grešku. Ja sam iz Srbije, a ne iz Hrvatske. Naravno, ne ljutim se, ne brinite. To je ista stvar", sa osmehom je rekao Đoković u pobedničkom govoru po završetku turnira Masters serije u Montrealu, kada je najavljen kao Hrvat. 

Marjan vajda i novak Đoković na početku zajedničkog rada 2006. godine

To je turnir koji će zauvek pamtiti, možda i njegov najveći uspeh u berićetnoj 2007. godini, u kojoj je obezbedio sebi mesto u samom vrhu ATP rang-liste. Na sredini te godine, 9. jula, probio se na treće mesto i tamo se najčešće nalazio, uz povremeno spuštanje na četvrtu i penjanje na drugu poziciju, sve do 21. marta ove godine, kada je definitivno postao najbliži pratilac Španca Rafaela Nadala, a onda ga i smenio sa trona 4. jula.


U Kanadu je 2007. stigao kao četvrti nosilac, a onda je na putu do finala srušio u nizu trećeg, drugog, pa prvog nosioca. Pali su tako Amerikanac Endi Rodik, Nadal i onda, konačno, prvi put Švajcarac Rodžer Federer, posle četiri poraza. Postao je Novak najmlađi teniser kojem je takav niz pošao za rukom i potvrdio je da je svet dobio čoveka koji može da pomrsi račune do tada neprikosnovenom dvojcu.


Sezonu je počeo trijumfom u Adelejdu, gde je igrao i finale dubla sa Čehom Radekom Stepanekom, a u 2007. je slavio i u Majamiju, Estorilu i Beču, uz finala u Indijen Velsu i na US openu. Svet je dobio novog teniskog "broja 3".


U tom periodu je već uveliko radio sa Marjanom Vajdom, slovačkim trenerom i nekadašnjim teniskim profesionalcem. Saradnja je započeta u junu 2006, pa je tako sa njim podelio najveće uspehe. Vajda je proglašen za najboljeg trenera u 2010. godini u izboru Olimpijskog komiteta Srbije, a oduševljenje našom zemljom nije krio ni na nedavnom dočeku Đokovića ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu.

Novak na proslavi 20. rođendana

"Radimo zajedno pet godina i Novak je u mojim očima uvek bio veliki igrač, ali mu je bilo potrebno vremena da izraste i da pronađe sebe. Čini mi se da je pobeda Srbije nad Francuskom u Dejvis kupu bila veoma važna. Tada je osvojio titulu i postao je mnogo mirniji i opušteniji. A, kada sam ga upoznao, nisam bio svestan koliko u njemu ima zabave. Ipak, ubrzo je krenuo sa imitacijama i drugim šalama. To ga opušta, a zabavlja druge ljude i šalje poruku da tenis nije sport koji ide samo jednim pravcem. Ja nisam njegov savetnik samo na terenu, već i van njega. Znam više nego bilo ko drugi o njegovom privatnom životu. To je velika odgovornost, ali mislim da se privatni život odražava i na teniski život. Drugi treneri rade samo na terenu, ali sam ja imao sreće da uvidim da postoji i druga strana", rekao je, između ostalog, Vajda proletos, u razgovoru za zvanični sajt ATP-a.


Pored Vajde, u timu Novaka Đokovića danas se nalaze fizioterapeut Miljan Amanović, kondicioni trener Gebhard Fil Gric, doktor Igor Četojević i menadžer Edoardo Artaldi.

Epizoda sa Martinom
Od avgusta 2009. godine u stručnom štabu Novaka Đokovića je bio i nekadašnji američki teniser Tod Martin, a saradnja je trajala do sredine aprila 2010. godine. Kao razlog prekida saradnje je tada navedeno da se "Martin i Vajda nisu baš najbolje razumeli" i da će Vajda ostati jedini trener, kao i da je Novak odustao od novog načina izvođenja servisa koji je razvijao sa Martinom, ali je istaknuto i da su se rastali kao prijatelji.

 

Uz rame Agasiju
Novak je jedini teniser koji je dva puta zaredom dobio priznanje Asocijacije teniskih profesionalaca (ATP) namenjeno igraču koji je najviše napredovao u jednoj godini. To se dogodilo u 2006. i 2007. Pored njega, jedino je još Amerikanac Andre Agasi dva puta dobio ovo priznanje - 1988. i 1998. godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online