Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 10.07.2011.
13:23
J. Jelovac - Vesti A

Nole zakucao i Klintonu

Hteo on to ili ne, Srbi su ga postavili na tron. Većinu građana osiromašene i u depresiju utonule zemlje jedino Novak Đoković uspeva da nasmeje i obraduje. Zato se 100.000 njih okupilo ispred Narodne skupštine da mu zahvali... Ne zbog njegovog broja jedan na rang-listi svetskih tenisera, jer to je samo njegovo. Već zato što im bar na kratko omogućava da pobegnu iz sivila i da budu ponosni što su Srbi.

Prvi reket sveta: Novak Đoković
 


Zato se valjda i njegovo ime u poslednjih pet godina najčešće daje novorođenoj muškoj deci. Zato u školama tenisa više nema mesta. U Srbiji nema dovoljno teniskih trenera koliko je potrebno da se obuče svi oni koji bi hteli da budu Nole kad porastu.
 

Rođen je 22. maja 1987. u Beogradu, kao najstariji sin oca Srđana i majke Dijane. Ima dva mlađa brata, Marka (1991) i Đorđa (1995). Prvi put je uzeo reket u ruke u teniskom kampu na Kopaoniku, kada je imao četiri godine. Njegov prvi instruktor tenisa bila je Jelena Genčić, a sa 12 godina počeo je da pohađa minhensku akademiju Nikole Pilića. Na veresiju, jer porodica tada nije imala novca. Kasnije su Piliću sve nadoknadili...
 

O njegovom vrtoglavom teniskom uspehu sve se zna. Ambiciozni dečak ostvario je svoj san. Visoko je podigao pehar sa Vimbldona, baš kao što je to nekad davno uradio Pit Sampras, Novakov teniski idol.
 

- Dolazim u Beograd da proslavimo srpski, junački svi zajedno! Je l' me čekate? Srbijo moja, dolazim - poručio je Nole preko Tvitera.
 

Sa sobom je doveo i milijardere, svog menadžera Rona Barkla i Bilija Ngoka vlasnika "Serđo Takinija". Oni su ozbiljno zainteresovani za ulaganje u sektor energetike. Za Srbiju verovatno ne bi ni čuli da nije njega... Kao ni mnoge druge svetske face. Među njima i apsolutna svetska senzacija poslednjih godina Lejdi Gaga. Nije ostala imuna na njegov uspeh i seriju uzastopnih pobeda u ovoj godini. "Nole je moj heroj! Napred, Novače, napred!", napisala je na svom Tviteru.
 

Vanserijske igre i trofeji, obaranje svih mogućih teniskih rekorda od početka ove godine, niko­g ne ostavljaju ravnodušnim pa ni čuvenog španskog režisera Pedra Almodovara, koji planira da uskoro o nezaustavljivom Novaku Đokoviću snimi film.
 

- Novak Đoković je fenomen u svakom smislu te reči. Kada ga vi­dite na prvi pogled deluje kao obični dečko iz komšiluka, kada ga upoznate shvatite da je vanserijski obrazovan i šarmantan mladić, a tek kada zaigra tenis nastaje prava neverica. Jednostavno, Novak je sinonim za uspeh i sa 24 godine on je legenda i zaslužuje film - rekao je Almodovar.
 

Na listi njegovih fanova iz svetskog džet-seta su glumica Nikol Kidman, pevačice Gven Stefani i Mel B (bivša spajsica), Šakira, zatim sportisti poput slavnog Dijega Maradone, Marije Šarapove, Džona Mekinroa, Marata Safina i Kristijana Ronalda, kao i Fudbalski klub Milan na čelu sa Zlatanom Ibrahimovićem.
 

Neke od njih najbolji srpski teniser upoznao je na početku upešne karijere, a neke sada kada je i sam toliko poznat i cenjen da oni žele da se fotografišu sa njim. Tako je bilo i sa jednim od najboljih fudbalera sveta, Ronaldom, koji je masters u Madridu iskoristio za upoznavanje sa Novakom. Novak o tome kaže:
 

- Da bih se s nekim družio, on mora da me impresionira kao ličnost, a ne kao poznata osoba. Upoznao sam mnogo svetskih zvezda koje sam voleo kao mali, a sad dolaze na mečeve. Ipak, nije to dovoljno za pravo prijateljstvo.
 

Izuzetak je glumac Rade Šerbedžja. Novak mu je poklonio reket kojim je udarao lopticu u finalu Vimbldona.
 

- Odavno sam njegov fan. Bio je u mojoj kući i za njega sam okretao jagnje na ražnju. Posle sam ga vodio kod Den Tane u restoran, jer je i to hteo da vidi. Organizovao sam preko Vlade Divca da ide na NBA meč. Sedeo je u prvom redu, odmah pored glumca Džeka Nikolsona, što mu je takođe bila želja, da izbliza gleda košarku - kaže Šerbedžija.
 

Posebno mesto pripada Robertu de Niru, koji je na Novaka ostavio najveći utisak, baš zato što je spontan, prijatan i neposredan
 

- Na jednom od turnira gde sam nastupao sedeo je pored mojih roditelja i navijao za mene. Ana Ivanović i ja smo bili na večeri kod njega i njegove supruge Grejs, upoznali smo se i oni su postali moji navijači… Slični smo po tome što je uvek spreman za šalu - kaže Novak.
 

Da ga ne fasciniraju svetska imena i da zbog njih ne bi pogazio svoja uverenja, govori podatak da je 2009. godine odbio da se pojavi na humanitarnoj večeri koju je u Kanu organizovala američka glumica Šeron Stoun. Zato što se na listi zvanica našao i Bil Klinton. Nole, koji je nebrojeno puta pokazao svoj patriotizam, odbio je poziv. Iako zvanično to nije želeo da navede kao razlog, Đoković, koji nikad nije zaboravio Klintonovo bombardovanje Srbije 1999. godine, izostanak sa večere opravdao je brojnim obavezama.
 

Iako mu ova zemlja nije bogzna šta pružila, on uvek i na svakom mestu brani njene boje...

POVEZANE VESTI

Nedelja 10.07.2011. 14:17
Nisam znao da je odbio večeru sa Klintonom u društvu! Ako ima nekoga ko je iole sumnjao u njegov patriotizam,ovim potezom je sve rečeno i domaći i strani dušmani mogu samo da crknu! A to se ne bi moglo reći za one dve ćurke - Anu i Jelenu koje su se slikale sa Klintonom i sad je teško da glume patriotizam,zato su i popustile na terenu,nemaju pravu veru u sebe. Ne bi me čudilo da uskoro stanu iza neke tuđe zastave kao ona kučka Dokićka ili nedaj Bože Monika Seleš!
Nedelja 10.07.2011. 13:35
Bravo i nastavi dalje tako.
Nedelja 10.07.2011. 13:49
Zakucao i Klintonu! Cuo sam da i fuksa Hilari dobro sipu,ali joj se teniska loptica zglavila u grlu,pa ne moze da da sve od sebe!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online