Nedelja 7. 7. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Subota 09.07.2011.
12:03
Vesti A

Ja sam Srbin, a ne Britanac!

Ponosan je na svoje korene i nije mu palo na pamet da promeni državljanstvo samo zato što su mu drugi nudili bolje uslove.

Mečevi u dresu reprezentacije Srbije predstavljaju posebno mesto u karijeri Novaka Đokovića. U 2003. godini, kada je ušao u vode teniskih profesionalaca, stigao je prvi poziv od nacionalnog tima. Našao se na širem spisku tadašnjeg selektora i saigrača Nenada Zimonjića za duele protiv Obale Slonovače i Bugarske. Debitovao je godinu dana kasnije protiv Letonije, i to baš 11. aprila, poput imena novobeogradskog sportskog centra, u čijem praznom bazenu je učio teniske korake.


"Imao sam malo veću tremu na početku, jer je to bio moj debi u reprezentaciji, ali sam se opustio tokom meča. Za to je zaslužna i publika, koja me je podržavala i zahvaljujem se na tome", naglasio je Novak posle meča u Teniskom klubu Gemaks.


A, od 2005. godine predstavlja veliku snagu tadašnjih "plavih", a sada "orlova". Počelo je stvaranje velikog tima, budućih šampiona, pošto su tu već bili Zimonjić i Janko Tipsarević, kao i Dušan Vemić i Ilija Bozoljac. Novak je doneo dva poena protiv Zimbabvea, a onda je doživeo dva poraza od Belgijanaca na terenima "Gemaksa" u Beogradu. Tako je Srbija zastala na korak od baraža za Svetsku grupu Dejvis kupa, a Novaka je bilo teško utešiti posle odlučujućeg meča.
Ostali članovi reprezentacije su tada isticali da je to velika škola, da ne treba niko da upire prstom u Đokovića zbog poraza i naglašavali su da je to momak koji će nam doneti mnogo radosti u narednim godinama. I bili su u pravu.

Novak je ostao čvrsto na zemlji i kada je stigla ponuda da se zajedno sa porodicom preseli na Ostrvo i uzme britansko državljanstvo, u proleće 2006. godine, u vreme raspada Državne zajednice Srbija i Crna Gora. Želeli su tamošnji teniski stručnjaci da upare dva velika talenta, Đokovića i njegovog vršnjaka Endija Mareja i tako se domognu i trofeja u Dejvis kupu, ali od toga nije bilo ništa.

"Sve je bilo veoma ozbiljno. Nuđeno mi je mnogo toga. Želeli su da imaju još jednog jakog igrača. Uložili su mnogo i verovatno su razočarani što im se to ne vraća. Ipak, meni novac nije bio najbitniji. Tada sam počeo dobro da zarađujem, dovoljno da mogu da putujem po turnirima i da plaćam trenera", prisetio se nešto više od tri godine kasnije Đoković u razgovoru za britanski "Tajms".


On je dodao i sledeće:
"Ja sam Srbin. Ponosan sam na svoje korene i nisam hteo da zanemarim sve to samo zato što su mi drugi nudili bolje uslove. Da sam igrao za Veliku Britaniju, igrao bih jednako profesionalno, ali bih u dubini duše osećao da tu ne pripadam".


Priča o promeni državljanstva je pokrenuta u britanskim medijima nedugo pošto je Đoković sa saigračima iz reprezentacije gostovao na Ostrvu i slavio usred Glazgova u Dejvis kupu. Srbi su prethodno eliminisali Izrael, ali su imali nesreću da ih je žreb te godine, posle Glazgova, u septembru odveo u Ženevu. Švajcarac Rodžer Federer je tih dana bio "preveliki zalogaj", pa je naš nacionalni tim morao da sačeka drugu priliku da se domogne Svetske grupe Dejvis kupa.  

Maštanje "Telegrafa"
Britanski "Telegraf" je pred drugi grend slem turnir ove sezone poveo čitaoce u paralelni univerzum, u kojem je Novak prihvatio tamošnje državljanstvo.
- Rolan Garos se bliži, a izvršni direktor naše teniske asocijacije Rodžer Drejper se smeška. Sa dva Britanca među četvoricom najboljih, Novakom Đokovićem i Endijem Marejem, najjača nacija u muškom tenisu je spremna da proslavi svog prvog "Broja 1" - pisalo je, među brojnim pohvalama na račun Đokovića, u trenucima fantastične pobedničke serije našeg tenisera, a uz podsećanje na priču iz 2006. godine.

 

Ponuda da glumi - kralja
Sredinom prve decenije 21. veka Novak Đoković i Janko Tipsarević su odigrali egzibicioni meč na terenu dvorskog kompleksa na Dedinju, rezidenciji prestolonaslednika Aleksandra II Karađorđevića, na otvaranju Kraljevskog teniskog kluba Srbije, njegove prve učiteljice Jelene Genčić.
Zanimljivo je da je Novak, u godinama koje su usledile, imao i ponudu da glumi kralja Aleksandra I Karađorđevića u televizijskoj seriji, ali taj projekat, bar još uvek, nije zaživeo.

POVEZANE VESTI

Subota 09.07.2011. 12:36
Nemoj da se prodaš nikome nemaš čega da se stidiš!!!
Subota 09.07.2011. 13:19
Решили енглези па баш све да нам узму... Срећом, постоји нешто што не могу да отму!
Subota 09.07.2011. 13:29
Bravo nole,od mene svako dobro,i pazi na sebe.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online