Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 15.06.2011.
12:09
Vestionline, Press A

Novaka samo Federer može da zaustavi!

U ponedeljak 20. juna startuje jubilarno 125. izdanje najpoznatijeg teniskog turnira na svetu, a glavno pitanje je kome najviše leži trava na trećem grend slemu sezone.

Pilić - iskusni teniski vuk

U razgovoru za Press, poznati teniski stručnjak Nikola Pilić iznosi svoje viđenje onoga što će se u naredne dve nedelje dešavati na terenima "Ol Ingland kluba" i kakve su šanse najvećih favorita - Novaka Đokovića, Rodžera Federera i Rafaela Nadala. 

"Vimbldon je izuzetno važan turnir, po mom mišljenju možda i najvažniji. Može se reći da je to na neki način prestonica grend slemova. U moje vreme Vimbldon je drastično odskakao i bio nešto zaista posebno, dok sada samo nijanse razdvajaju četiri najveća turnira. Međutim, tereni "Ol Ingland kluba" imaju najveću tradiciju i specifičnu atmosferu, a to im i dan-danas daje jedinstvenu draž. Jednostavno, Vimbldon je Vimbldon, a osvajanje tog turnira bez ikakve sumnje još uvek predstavlja najveći pečat u karijeri nekog tenisera. Znam da bi Novak jako voleo da to ostvari, a istovremeno bi sa tim uspehom uzeo diplomu za celu sezonu, bez obzira na sve što je do sada uradio", istakao je Pilić.

Prema njegovim rečima, kada su u pitanju glavni favoriti, tu nema nikakvog iznenađenja jer su sve oči uprte u "veliku trojku".


"Kada je reč o tituli na Vimbldonu, tu figuriraju tri dobro poznata imena - Rodžer Federer, Novak Đoković i Rafael Nadal. Ne bi trebalo zaboraviti ni Endija Mareja, koji je tu broj četiri. Međutim, ako realno sagledamo stvari, od trojice favorita Federer definitivno ima najjaču igru na travi, jer često igra servis-volej. To i ne čudi, s obzirom na to da je Švajcarac do sada čak sedam puta pobeđivao na Vimbldonu. Međutim, situacija se poslednjih godina malo promenila jer je trava sporija, baš kao i loptice, pa igrači poput Đokovića i Nadala sada imaju mnogo veće šanse", rekao je bivši savetnik Dejvis kup reprezentacije Srbije.

Rodžer Federer

"Najveća prednost Federera leži u činjenici da on sa odličnim servisom osvaja 20 do 30 lakih poena po meču. S druge strane, u odnosu na period od pre tri ili četiri godine, on sada mnogo više greši, a postavlja se i pitanje koliko on može da izdrži kada se igraju izuzetno dugi poeni. Videli smo da je u proteklim mečevima sa Nadalom i Đokovićem stalno pokušavao da skraćuje poene. Za razliku od Federera, Đoković osvaja manji broj lakih poena, ali to kompenzuje boljim bekhendom, pa se sve to na kraju izbalansira. Isto tako, kada je reč o riternu i pasing šotu Novak je takođe u prednosti. Kod Nadala je situacija malo drugačija jer je levoruk. Međutim, on ipak nema tipičan servis levaka i mogao bi još bolje da ga koristi, iako je u tom pogledu u protekle dve sezone mnogo napredovao. Isto tako, Španac, kome najviše leži šljaka, naučio je proteklih godina da igra na travi, a s obzirom na to da je u karijeri već dva puta pobeđivao u Londonu, on definitivno zna šta treba da uradi kako bi ponovo trijumfovao na Vimbldonu", ocenio je Pilić.

Na kraju, čuveni stručnjak kaže da su šanse "velike trojke" za titulu u Londonu - podjednake.


"Kada se sve sabere i oduzme, mislim da Federer, Đoković i Nadal imaju podjednake šanse za trijumf - 33,3 odsto. Onih 0,1 odsto dajem Mareju ili na to da će se neko sa strane umešati, što je malo verovatno. Na tako visokom nivou bukvalno nijanse odlučuju i mislim da će presuditi trenutna inspiracija nekog od njih. Pogotovo jer su sva trojica fizički i mentalno besprekorno pripremljeni. Baš zbog toga je veoma teško i nezahvalno prognozirati kako će se situacija razvijati na nekom grend slemu, a pogotovo na Vimbldonu. Jednostavno ne možete znati kako će se igrači osećati i šta će se u te dve nedelje desiti. Iz njihovog ugla izuzetno je važno nemati loš dan, a mnogo toga zavisi i od rasporeda mečeva, kao i od toga na kom terenu igrate, ali upravo je to ono što na kraju krajeva čini šampiona", zaključio je Pilić.

Đoković drugi nosilac na Vimbldonu, a Jankovićeva 16.

 

Najbolji srpski teniser Novak Đoković postavljen je za drugog nosioca turnira u Vimbldonu, dok je Viktor Troicki proglašen za 13, a Janko Tipsarević za 23.

Za prvog nosioca postavljen je branilac titule Rafael Nadal, koji je i najbolje rangirani igrač na ATP listi. Treći je šestostruki osvajač Vimbldona Rodžer Federer. Četvrti nosilac je Endi Marej, a zatim slede Robin Soderling, Tomaš Bedrih, David Ferer, Endi Rodik, Gael Monfis i Mardi Fiš.

 

U ženskoj konkurenciji, za prvog nosioca postavljena je Karolina Voznijacki, dok je braniteljka titule Serena Vilijams osma. Jelena Janković postavljena je za 16, a Ana Ivanović za 19. nosioca.

POVEZANE VESTI

Sreda 15.06.2011. 17:49
Sta vam je pokazace vam Novak ko je Kralj.
Sreda 15.06.2011. 18:24
Ako je Federer jednom uspeo, ne znaci uopste da ce se ovaj "zalet" i ponoviti! I SIGURNO JE DA NECE! NOLE SE SPREMA I OVA IGRA JE NJEGOVA!!!!! NAPRED NOLE, PRVO MESTO TE CEKA!!!!!
Četvrtak 16.06.2011. 00:48
Niko ga nemoze zaustaviti, niko upamtite.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online