Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.12.2013.
13:26
Vesti - S. Savić A

Rukometašice Australije: Moramo da probamo roštilj u Nišu

Renati Rusmir, Vanji Smiljanić i Ani Međed, koje su otišle u Australiju iz bivše Jugoslavije, dopao se Novi Sad i srdačni domaćini.

Kao kod kuće: Renata Rusmir, Ana Međed i Vanja Smiljanić u hotelu "Park"

Ženska rukometna reprezentacija Australije nije u Srbiju na Svetsko prvenstvo doputovala u turističko razledanje, iako je svim devojkama ove selekcije jasno da su im minimalne šanse za bilo kakav značajniji rezultat u konkurenciji najboljih ekipa na planeti.

Kod Dače Ikodinovića

na - đakonije
Renata je menadžment australijske reprezentacije vodila u kafanu „Tako je suđeno", kod nekadašnjeg vaterpolo reprezentativca Srbije Dače Ikodinovića.
- Ovde u hotelu „Park" imamo izvanredan smeštaj, ali je hrana prilagođena zahtevima takmičenja, pa smo hteli da probamo vojvođanske đakonije - kaže Renata.

Pokušaće da izbegnu poslednja dva mesta, plasmane koje su uglavnom beležili na prethodnim takmičenjima.


Boje Australije u Srbiji brane tri devojke s prostora nekadašnje Jugoslavije: Renata Rusmir (fizioterapeutkinja reprezentacije), Vanja Smiljanić (srednji bek) i Ana Međed (pivot), dok se na čelu reprezentacije nalazi predsednik RSA Aleksandar Gavrilović. Iako srpskog porekla, Renata je na ovaj kontinent stigla iz Slovenije, Ana iz Bosne i Hercegovine, a Vanja iz Hrvatske. Samo je Aleks, kako ga svi u taboru Australijanaca zovu, rođeni Beograđanin.


Vanja Smiljanić (23) rođena je u Zagrebu. Njeni roditelji su još 1992. godine, kada je Juga naveliko počela da se raspada, krenuli za Italiju, ali kako nisu mogli da dobiju vizu, vratili su se na kratko u Zagreb.

Fudbalski gen: Vanja Smiljanić

- Put nas je 1994. odveo na Novi Zeland, a ubrzo potom u Australiju, u Sidnej. Radili su moji svašta dok nisu dobili posao u struci. Ja sam završila za rendgenskog tehničara i posao sam dobila u Melburnu, gde sada živim i igram rukomet. Pošto je u Australiji rukomet na amaterskim osnovama i treniramo ne više od dva puta sedmično, uglavnom se bavimo i nekim drugim sportom. Ja tako igram fudbal, a kada mi se ukaže prilika, trčim i maratone. Sve to mi pomaže da održim dobru kondiciju, jer ipak je rukomet moj sport broj jedan.

Ni Tamaru Rusmir nije zaobišao fudbalski gen, iako u slobodno vreme redovno trenira kik-boks, ali se ne takmiči.


- Dejan Rusmir, fudbaler Novog Pazara, moj je bliski rođak, a i moj momak, Slovenac Andrej Rastovac, je fudbaler, koji je angažman dobio upravo u Sidneju, pa sam i ja iz Slovenije krenula sa njim. Igrala sam rukomet Velenju, a s obzirom na to da sam završila za fizioterapeuta, kako nisam još uvek sredila papire za australijsko državljanstvo, prihvatila sam poziv da budem uz ekipu. Verujem da će i moji papiri uskoro biti rešeni, tako da ću i ja na sledećem značajnom takmičenju obući dres i naći se na terenu s mojim prijateljicama - kaže Renata, čije je roditelje davnih godina put iz Suhog polja kod Bijeljine (oca) odnosno Pakraca (majku) odveo u Sloveniju „trbuhom za kruhom".

Zaostajemo za Evropom
Renata Rusmir kaže da za reprezentaciju Australije mnogo znači to što u svojim redovima imaju po jednu igračicu koje igraju u Danskoj, Švedskoj i Nemačkoj.
- Naš najveći hendikep je nedostatak dobrih šutera sa distance, izvan devet metara. Praktično, imamo samo jednu takvu rukometašicu, što se i te kako oseti, uz još izvesne tehničko-taktičke slabosti i nedovoljnu fizičku spremu da uspešno pariramo Evropljankama.

Ni najmlađa od naših sagovnrica, Ana Međed, nije mogla da zaobiđe fudbalsku priču.


- Moj ujak je Aleksandar Rodić, nekadašnji prvotimac OFK Beograda, koji sada igra u Kini - s osmehom je rekla 17-giodšnja studentkinja prava i ekonomije, Vanjina saigračica iz HC Melburna. - Mi smo se 2008. godine iz Kozarske Dubice odselili u Australiju. Otac građevinar je tamo dobio posao i zadovoljni smo kako smo se snašli. Čim se Svetsko prvenstvo završi, Renata i ja ćemo dva dana provesti u Beogradu, a mene potom čeka dvomesečni boravak kod bake i deke u Dubici, gde imam još rodbine.


Dve od tri naše sagovornice naročito je prijatno iznenadilo vreme u Novom Sadu.
- Očekivale smo znatno hladnije dane u decembru - gotovo uglas kažu Vanja i Ana, dok je Renata, poučena prethodnim iskustvima, verovala u sunačni decembar, uz napomenu da će u januaru i februaru sigurno biti snega i debelog minusa!
Novi Sad im se dopao kao grad, naročito, čini se, Vanji.


- Podseća me malo na Zagreb, ima taj srednjoevropski šmek. Čist je i ljudi su srdačni.


U subotu se Australija seli u Niš, gde će razigravati za plasman od 20. do 24. mesta.


- Verujem da možemo da pobedimo Paragvajke i tako obezbedimo borbu za 20. mesto, što bi za našu podmlađenu, takoreći novu reprezentaciju bio veliki uspeh - kaže Vanja. - Ipak, uporedo se radujemo i toliko hvaljenom roštilju, za koji nam svi kažu da ga u Nišu moramo probati.


- Meni se ovde dopao burek. Stvarno je odličan - ne usteže se da pohvali pekarski specijalitet Ana Međed.

Aleksandar Gavrilović: Beograd je uvek bio gostoprimljiv
 

Aleksandar Gavrilović

I dok su se devojke polako spremale za zajednički ručak, porazgovarali smo i sa predsednik Rukometnog saveza Australije Aleksandrom Gavrilovićem.
- Još od 1966. godine sam u Australiji, a u Beogradu sam prethodni put bio 1978. godine. Iako svi kažu da se mnogo toga promenilo, meni je sve nekako isto. Najviše volim tu srdačnost i gostoprimstvo, koje nas je oduvek krasilo - kaže Aleks.
A što se rukometa tiče...
- Imamo priliku da ostvarimo dobar rezultat i da posle dugo godina pokrenemo neke stvari na bolje. Znate, u zemljama engleskog govornog područja dobro prolaze fudbal, ragbi, kriket...dok je za rukomet veoma teško. Po velikim gradovima ima tek dva-tri kluba, pa se prvenstvo igra turnirski po državama. Ako ne već 2014, onda 2015. godine sigurno, očekujem da zaživi i Nacionalna liga, koja bi za početak trebalo da broji bar šest,a verujem i osam klubova. To bi bio prvi značajan korak ka profesionalizaciji ovog sporta u Australiji - poručio je Gavrilović.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online