Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 30.09.2010.
16:14 >> 17:47h
Vestionline A

Kontador suspendovan zbog dopinga

Međunarodna biciklistička unija (UCI) privremeneno je suspendovala Španca Alberta Kontadora, koji je navodno koristio nedozvoljeno doping sredstvo klenbuterol.

Šampion Tur de Fransa bio dopingovan? - Alberto Kontador

"Biciklista, koji je već završio sezonu pre nego što su rezultati postali poznati, formalno i privremeno je suspendovan. U prvom uzorku, koncentracija supstance je bila 400 puta manja nego što laboratorija Svetske anti-doping agencije (WADA) može da primeti. Međutim, posle dodatnih analiziranja, potvrdili smo je putem B uzorka", navodi se u saopštenju UCI-ja i dodaje se da je Kontador testiran tokom Tur de Fransa.

Klenbuterol se koristi kao lek protiv astme, ali pomaže i sportistima da brže sagorevaju masti, ubrzava krvni pritisak i protok vazduha.

Kontador se nije takmičio od 25. jula kada je po treći put u karijeri pobedio na Tur de Fransu. Španac je izjavio da je još 24. avgusta obavešten je da mu je prvi test pozitivan na doping.

"Kontador smatra da je supstancu jedino mogao da unese preko hrane. On je spreman da saradjuje sa UCI-jem i WADA-om, jer želi da se ovaj problem što pre reši", prenose španski mediji izjavu advokata Kontadora.

"Krivo je zaraženo meso. Međunarodna biciklisticcka federacija obavestila me je o dopingu 24. avgusta, a dva dana kasnije sam se sastao sa njihovim čelnicima i medicinskim osobljem kojem sam objasnio da to nije moguće. Meso je kupljeno u Španiji i nisam jedini koji ga je konzumirao", rekao je Kontador i zaključio:

"Antidoping kontrole obavljao sam i pre i posle tog dana. Ništa nije pronađeno. To je jasan dokaz da bi se sastav mesa trebao proveriti. Sve je to greška".

Kanćelara osvojio svetsku titulu

Švajcarski biciklista Fabijan Kanćelara osvojio je titulu svetskog šampiona u vožnji na hronometar na Svetskom prvenstvu u Australiji. On je do četvrte titule u karijeri na stazi od 45,8 kilometara stigao u vremenu 58:9.19 minuta.

Srebrnu medalju osvojio je Britanac Dejvid Milar, koji je za pobednikom kasnio nešto više od minuta, dok je treći bio Nemac Toni Martin.

Srpski reprezentativac Esad Hasanović zauzeo je 40. mesto. On je za Kanćalerom kasnio osam minuta i dve sekunde.

"Ovo je možda titula do koje sam najteže došao, jer ovoga puta nisam znao šta se dešava. Na kraju sam bio fokusiran samo na sebe i pokušao sam da vozim najbolje što mogu. Mislim da je ta taktika bila odlična i presrečan sam", rekao je Kanćelara posle trke.

Švajcarac je titule svetskog šampiona u trci na hronometar osvojio 2006, 2007. i 2008. godine, u nedelju će učestvovati na drumskoj trci na SP.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online