Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 21.02.2019.
14:24 >> 14:54h
N. Plavšić A

Ivana Španović: U Glazgov po treće uzastopno zlato pa onda da "pređem igricu"!

Najbolja srpska atletičarka na mitingu Srbija Open zabeležila najbolji skok sezone (6,92) i drugim na svetskim listama ove godine, što je sjajna uvertira za Evropsko dvoransko prvenstvo u Glazgovu, na kojem brani titulu iz Beograda od pre dve godine.

Vestionline
Ivana Španović, najbolja srpska atletičarka

Ivana je pobedom na jučerašnjem atletskom mitingu napravila sjajnu uvertiru za predstojeće Evropsko prvenstvo u dvorani u Glazgovu koje je očekuje već početkom marta.

- Planirali smo da ovaj takmičarsko-pripremni period pred Evropsko prvenstvo završimo upravo mitingom u Beogradu, pred domaćom publikom. Više sam nego zadovoljna svojim nastupima i svim skokovima koje sam izvela - rekla je Ivana Španović.

Najbolji skok ostvarila u trećoj seriji, posle dva prestupa, a potom je još dva puta "letela" do 6,90 metara.

- Bila je to zaista dobra serija skokova, a još bolje je što sam osetila da mogu još dalje da skočim. Bez obzira na ozbiljnost povrede koju sam imala prošle godine drago mi je da sam ponovo na stazi i na nivou koji treba da budem pred Evropsko prvenstvo. Radujem se što ću biti u prilici da se takmičim u Glazgovu i da se borim za treće uzastopno zlato - poručila je srpska atletičarka, koja je bila najbolja i na Evropskom dvoranskom šampionatu u Pragu 2015. godine.

- Očigledno je da sam spremna i ne bežim od pritiska, znam šta treba da uradim i da napravim rezultat koji je dovoljan za pobedu, i da se izjednačim sa Hajke Dreksler koja je jedina u tome uspela!

Vestionline
Ivana Španović, zadovoljna skokovima na "Serbian open indoor meeting"-u

Skok na Evropskom dvoranskom prvenstvu pre dve godine u Beogradu je samo 13cm manji od svetskog rekorda, da li je rano da pričamo o tome? Da li ste Vi sebi postavili tako neki cilj?

- Ciljevi kojima mi lično težimo je nešto što mi u glavi razgraničimo, i definitivno je taj svetski dvoranski rekord nešto o čemu razmišljamo i radimo na tome. Uradiću sve da se približim tom rekordu što je više moguće. Rekord je star 30 godina i vreme je da se to promeni!

Goran Obradović, njen trener, nadovezao se na priču o svetskom rekordu:

- Vreme jeste za promenu rekordera ali treba i mesto da se pogodi. Ivana jako dobro skače pred domaćom publikom, i jedva čekamo da Beograd dobije organizaciju Svetskog dvoranskog prvenstva. Mislili smo da će to biti u Olimpijskoj 2020. godini ali prolongirano je za 2022. godin,u i to je neko vreme kada možemo napasti taj svetski rekord - uveren je Ivanin trener.

Ivana, da li postoji neki poseban ili prelomni momenat u životu koji je tebe definisao?

- Prelomni momenat u svakom smislu se desio 2013. godine, bilo je pitanje da li uopšte želim da nastavim da se bavim atletikom ili ne. U tom periodu sam osetila da sazrevam i da sam drugačija, i kao sportista i kao osoba, i psihički i emotivno. Prvi put sam se tada suočila sa svojim najvećim problemom i najvećim izazovom u datom momentu, i izašla sam kao pobednik!

- Tada sam znala da je to to, a rezultat je bio bronzana medalja na Svetskom prvenstvu u Moskvi te 2013. godine. Nisam pobedila ali je to bila moja velika pobeda, bio je to veliki podvig i velika medalja za mene, tada se sve prelomilo i krenulo na bolje!

Kako sebe motivišeš u trenucima kada misliš da je sve gotovo?

- Sve što primenjujem u sportu, primenjujem i u životu, mislim da ne možemo da nađemo rešenje dok se ne suočimo sa problemom... A kada počnemo da radimo na tome da nešto rešimo onda nam se stvore jasni odgovori da li je to dobro ili nije... U svakom slučaju, bez napornog rada nema uspeha - naglašava Ivana.

Pitali smo Ivaninog trenera koji je njennajveć kvalitet i šta to tu nju izdvaja od drugih? Ali i zašto postiže ovako velike uspehe, da li je to fizička pripremljenost ili nešto drugo?

- Svi vrhunski sportisti su izuzetni talentovani, pogotovo u tom fizičkom smislu, i ona je morala imati neke eksplozivne predispozicije da bi se pojavila u nekoj od takvih disciplina (skok uvis, skok udalj ili sprint). Ono što nju najviše karakteriše je to što je neverovatno uporna, do tvrdoglavosti, i želja za pobedom naravno. Baš zbog toga mi trajemo ovoliko dugo - ističe Obradović.

Vestionline
Ivana sa trenerom Goranom Obradovićem, na jučerašnjem mitingu

Da li primećujete da naši veliki sportisti menjaju nešto u ovoj zemlji? Da li su doprineli tome da se menjaju uslovi za mlade, gledali smo snimke tvojih početaka, Novakovih, Ane Ivanović koja je trenirala u praznom bazenu... Da li se nešto menja ili se i dalje oslanjamo na "naš čuveni inat"?

- Što se inata tiče to se uglavnom pojavljuje kada neko pokuša da ospori neku našu želju ili vrednost, "srpski inat" proradi u određenim momentima, proradio je i kod mene bar hiljadu puta, ali na taj osećaj inata ne možemo baš sve. Mnogo sam srećna što su mladi zbog nas dobili priliku da treniraju u boljim uslovima, da imaju "krov" nad glavom i da treniraju u toplom, i to je sigurno pravi put da stvorimo nove šampione i to me zaista raduje - iskrena je Ivana.

Ivanin glavni cilj u nastavku karijere je objedinjavanje svih mogućih zlatnih medalja sa svih takmičenja na kojima je učestvovala.

- Želela bih da objedinim sve titule, u Dohi ću imati priliku za to svetsko zlato i onda ostaje još to olimpijsko zlato i onda se posvećujemo samo tome. Onda možemo reći da smo "prešli igricu" - uz osmeh je poručila Ivana Španović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online