Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 23.07.2017.
10:36
Vestionline A

Sjajan rezultat srpskih strelaca u Bakuu: "Upucali" zlato i srebro

Srpski strelci su na sjajan način otvorili učešće na Evropskom prvenstvu malokalibarskim oružjem u Bakuu. Prvog dana okitili su se sa dve medalje. Muška seniorska ekipa pištoljem slobodnog izbora je osvojila titulu šampiona Evrope, a u istoj disciplini Damiru Mikecu je pripalo pojedinačno srebro. Uz Mikeca u šampionskoj ekipi gađali su Dimitrije Grgić i Duško Petrov. U finalu se takmičio i Grgić i osvojio četvrtu poziciju. Duško Petrov je zauzeo 14. mesto.

Streljčki savez Srbije
Zlato za naše strelce: Duško Petrov, Damir Mikec i Dimitrije Grgić

Grgić je najviše doprineo ekipnom uspehu, jer je postigao najbolji rezultat u kvalifikacijama. U finale ušao kao prvi, Mikec kao sedmi.

Srpski trio je postigao istorijski uspeh. Nikad  do sada muška ekipa nije osvojila zlato MK pištoljem na velikom takmičenju, ne samo u istoriji srpske, već i  jugoslovenske reprezentacije. Nakupili su se naši "pištoljaši" mnogo odličja, između ostalih i bronzu na ovogodišnjem EP vazdušnim oružjem. Nedostajalo im je samo zlato.

- Na sastanku pred takmičenje ekipi pištoljem sam rekao da, kao i na narednim takmičenjima, vrede za medalju, ali i da su sazreli da osvoje zlato - kaže Srećko Pejović, sportski direktor reprezentacije.

- Očekivali smo dvojicu strelaca u finalu, uspeli smo da dođemo i do još jedne medalje, moramo da budemo zadovoljni.

Prosek rezultata u kvalifikacijama bio je vrlo nizak.

- Vremenski uslovi su bili vrlo loši, duvao je vrlo jak vetar, ali naši reprezentativci su se vrlo dobro snašli u takvim okolnostima - dodaje Pejović.

Obojica naših strelaca su dobro počeli u vrlo izjednačenom finalu, u kome su postignuti kvalitetni rezultati. Posle serije od prvih pet metaka Damir Mikec je poveo trku. Zbog dve "sedmice" ubrzo je izgubio čelnu poziciju, ali nije ispao iz borbe za medalje.

Sredinom finala Grgić (posle 13. hica ) je izbio na prvo mesto, na kome se u izjednačenoj borbi smenjivao sa Ukrajincem Pavlom Korostilovim. U borbu za odličja umešao se i Letonac Strautemas.

Pred 20. metak, posle koga ispada četvrtoplasirani Grgić i Mikec su delili treće i četvrto mesto. Grgić je "ubio" skromnih 6,5, završio takmičenje kao četvrti. Mikec je pogodio 8,9, a ubrzo je prestigao Letonca na drugom mestu.

Rezultati

MK pištolj slobodnog izbora, seniori, pojedinačno, finale: 1. Pavlo Korostilov (Ukrajina) 230,5 (izjednačen svetski rekord, evropski seniori i evropski juniorski rekord finala), 2. Damir Mikec (Srbija) 226,0, 3. Lauris Strautmanis (Letonija) 208,7, 4. Dimitrije Grgić (Srbija) 187,7, 5. Samuil Donkov (Bugarska) 166,5, 6. Denis Kulakov (Rusija) 148,0, 7. Željko Posavec (Hrvatska) 126,4, 8. Đuzepe Đordano (Italija) 107,0. Kvalifikacije: 1. Grgić 557, 2. Donkov 556, 3. Korostilov 552... 7. Mikec 548... 14. Petrov 543... Ukupno 42 strelca. Za finale 548. Ekipno: 1. Srbija 1.648, 2. Ukrajina 1.549, 3. Rusija...

Pred poslednja dva hica (23. i 24)  Damir je zaostajao samo jedan minimalni deseti deo kruga za vodećim Pavlom Korostilovim. Ukrajinski junior je zablistao sa dve desetke na kraju i izjednačio svetski seniorski rekord Đongoh Đina (Južna Koreja) - 230,5, a za 0,1 krug nadmašio evropski rekord zemljaka Oleha Omelčuka. Mikec je "ubio" 7,8 i 8,3 i ostao na srebrnoj poziciji, došavši tako do svoje prve medalje na Evropskim prvenstvima MK oružjem. Sa šampionata Starog kontinenta vazdušnim oružjem ima dva srebra (Arnhem 2015. i Maribor 2017). Na Evropskim igrama, koje su 2015. održane baš u Bakuu, i koje su po konkurenciji bile jednake šampionatu Starog kontinenta je trijumfovao i vazdušnim i MK pištoljem.

U nedelju, drugog dana Šampionata Srbiju će predstavljati muški juniorski tim MK puškom iz ležećeg stava (Stevan Jovanović, Lazar Kovačević, Veljko Ilić).

Streljčki savez Srbije
Srebro i zlato: Damir Mikec

Mikec: Srce mi je puno

Damir Mikec je posle velikog uspeha kazao:

- Kvalifikacije su, zbog jakog vetra, bile je jako teške. Pet puta sam izlazio sa vatrene linije, ali kada smo završili srce mi je bilo puno kad sam video da smo najzad stigli do ekipnog zlata, posle mnogo srebrnih i bronzanih odličja. Dobio sam dobar podstrek za finale.

Analizirajući finale Mikec ističe:

- Dobro sam počeo, ali ispao sam potom iz ritma, vezao dve "sedmice". Međutim, sredinom finala sam se vratio na dobar put. "Kliknulo" mi je u glavi da se oslobodim, krenem hrabrije i sa dve jake "desetke"  sam se vratio u igru i do kraja vodio lavovsku borbu u uzbudljivom finalu.  Posle "dvoboja" sa Dimitrijem Grgićem napao sam i zlato. Nisam sjajno završio, za razliku od Korostilova, koji je blistao, ali prezadovoljan sam. Kompletirao sam kolekciju. Posle evropskog srebra vazdušnim  stigla je i ista medalja malokalibarskim pištoljem slobodnog izbora.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online