Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 01.05.2017.
08:00
Vestionline A

Vestionline sportski vremeplov za 1. maj

Vrhunski sport se polako i neosetno uvukao u sve pore savremenog društva - gotovo da nema čoveka na ovom svetu koji nije odgledao bar jednu utakmicu, strasno navijao za određeni tim, bučno proslavio pobedu i tugovao zbog poraza... A, sportisti nam neumorno, iz dana u dan, daju povode za nova uzbuđenja, nova slavlja i nove tuge. "Vestionline sportski vremeplov" je rubrika kojom ćemo u formi "dogodilo se na današnji dan" podsetiti na neke značajne datume - rođenja poznatih sportista, osnivanja klubova, velike utakmice... svakog kalendarskog dana u godini.

wikimedia.org/Instituo Ayrton Senna
Ajrton Sena

Ajrton Sena

1. maja 1994. godine, tokom Velike nagrade San Marina u Imoli, poginuo je Ajrton Sena, trostruki prvak sveta i legenda Formule 1. Poznat po nadimku "kišni čovek" zbog nenadmašne vožnje po lošim vremenskim uslovima, slavni Brazilac je tokom karijere pobedio u 41 trci i čak 80 puta bio na podijumu. Kobnog prvomajskog vikenda, posle udesa Rubensa Barikela i smrti mladog Austrijanca Racenbargera, Sena je kao vodeći u trci pri brzini od 311 kilometra na sat u krivini "Tamburelo" izleteo sa staze "Enco i Dino Ferara", udario u zid i - izgubio život. Imao je samo 34 godine.

Oliver Birhof

Danas 49. rođendan slavi Oliver Birhof, nekadašnji nemački fudbaler, jedan od najboljih evropskih golgetera u igri glavom. Karijeru je počeo u Bajeru Irdigen, igrao je za Hamburger, Borusiju Menhengladbagh i Austriju Salcburg, da bi potom veliki igrački pečat ostavio na Apeninskom poluostrvu. Igrajući za Udineze bio je prvi strelac Serije "A", a sa ekipom Milana je 1999. osvojio "skudeto". Za reprezentaciju Nemačke odigrao je 70 utakmica u kojima je 37 puta bio strelac. Proslavio se u finalu EURO 1996, kad je u finalu protiv Češke ušao u igru u drugom poluvremenu i postigao dva pogotka, uključujući i "zlatni gol" - za preokret, pobedu od 2:1 i treću evropsku titulu "pancera".

Predrag Đajić

Na današnji dan 1922. godine rođen je Predrag Đajić, nekadašnji fudbaler Crvene zvezde, dugogodišnji half i polutka, koji je zajedno sa Rajkom Mitićem, Joškom Takačem i Belom Palfijem bio nezamenljiv član čuvenog "četvorougla". Karijeru je počeo u sarajevskoj Slaviji, tokom Drugog svetskog rata igrao je za SK Jugoslaviju, a u oslobođenom Beogradu bio je jedan od Zvezdinih osnivača. Tokom osam godina za crveno-bele je odigrao 439 utakmica, postigao 59 golova i učestvovao u osvajanju dve titule prvaka Jugoslavije i tri uzastopna pehara nacionalnog Kupa. Za reprezentaciju je odigrao 17 utakmica i bio učesnik Svetskog prvenstva u Brazilu 1950. Preminuo je 1979. godine od posledica srčanog udara.

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online