Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 12.06.2010.
18:43
Vestionline, Tanjug A

"Olimpijski dan" organizovan na Košutnjaku

Pod sloganom „Voli, trči, olimpizmu se uči!“, na trim stazi na Košutnjaku, danas je po šesnaesti put u našoj zemlji, obeležen dan Međunarodnog olimpijskog komiteta, odnosno rođendan MOK, kojeg je 23. juna 1894. osnovao baron Pjer de Kuberten.

Podršku Olimpijskom komitetu Srbije, u organizaciji “Olimpijskog dana”, pružila je kompanija Mek Donalds Srbija, koja je već tradicionalno generalni sponzor ove manifestacije.

Mališani jure ka cilju

Predsednik OKS Vlade Divac zjavio je da je Olimpijski dan "idealna prilika za širenje olimpijskog duha".

"Ovaj događaj je mnogo je više od obične trke. Ovo je idealna prilika za širenje olimpijskog duha, promociju porodičnih vrednosti, zdravog načina življenja i podsticanje građana na bavljenje fizičkom aktivnošću. Trke kojima prisustvujemo podsećaju nas da je sport danas, više nego ikada, deo razvoja svakog društva", rekao je Divac.

Poruku predsednika MOK Žaka Roga, učesnicima Olimpijskog dana pročitala je Jasna Šekarić, reprezentativka Srbije u streljaštvu, šestostruka učesnica Olimpijskih igara i osvajač 5 olimpijskih medalja.


Pored trka za decu na 200 i na 400 metara i Trke zadovoljstva na 3600 metara, za sve uzraste, na ovogodišnjem „Olimpijskom danu“ održane su i dve nove trke - porodična i štafetna-sponzorska.

Za porodičnu trku u kojoj su učestvovala deca sa roditeljima, znak za start trke dao je naš najstariji olimpijac Franjo Mihalić.

Prvi put organizovana je i štafetna, sponzorska trka, u kojoj je predstavnik OKS bio Vlade Divac koji je trčao poslednju izmenu.

Svi učesnici trka dobili su majce Olimpijskog dana i svima su dodeljene diplome Međunarodnog olimpijskog komiteta. 

Poruka predsednika MOK, Žaka Roga


“Olimpijski dan je trenutak da se zaustavimo i osvrnemo na velike darove koje sport pruža svima nama. To je dan kada slavimo san: san jednom mladog čoveka koji je započet 23. juna 1894. godine na Univerzitetu Sorbona u Parizu.

 

Taj mladi čovek bio je Pjer de Kuberten. Želeo je da nauči svet osnovnim ljudskim vrednostima - otelotvorenim u sportu - koje će svima nama omogućiti da vodimo bolji život i da gradimo bolje društvo. Njegova vizija – koju danas slavimo – na dan olimpizma, bila je namenjena svima – bez obzira na godine ili sposobnosti.

 

Bila je to vizija – Vizija Olimpizma – koja danas okuplja milione ljudi iz celog sveta. Ovaj dan svima nama pruža šansu, ne samo da proslavimo tu viziju, već da je ostvarimo tako što ćemo zajedno učestvovati u aktivnostima u svim delovima sveta.

 

Sport nas uči kako da težimo ka izvrsnosti u svemu što radimo:

Kako da živimo u prijateljstvu i miru. Kako da poštujemo sebe i naše komšije i kako da težimo ka savršenstvu u svemu što radimo.

 

Iznad svega podseća nas da sportske sposobnosti izvlače najbolje iz nas.

Ali, ne zaboravimo da je sport takođe i uživanje. Slavite viziju, ali iznad svega provedite sjajan Olimpijski dan.”

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online