Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 17.04.2015.
11:36
Tanjug A

MOK radi za Kosovo, ali je "prijatelj" Srbije

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah, koji boravi u jednodnevnoj poseti Beogradu, izjavio je da je Srbija veliki prijatelj i partner MOK-a i objasnio da je Kosovo primljeno u punopravno članstvo u interersu sporta i sportista.

Reuters
Više od 100 zemalja priznalo Kosovo, pa što ga ne bismo primili: Tomas Bah

- MOK i međunarodni sport su autonomni na osnovu pravila i interesa svih sportista širom sveta i poveljom generalne skupštine Ujedinjenih nacija priznata je autonomija sporta i to smo uzeli u obzir prilikom prijema Kosova. Takođe, uvažili smo činjenicu da je Kosovo priznalo više od 100 zemalja sveta, ali hteli smo da sportistima Kosova pružimo mogućnost da učestvuju na Olimpijskim igrama - rekao je Bah.

On je istakao da je prilikom takve odluke konsultovan Olimpijski komitet Srbije (OKS) uprkos tome što je OKS na čelu sa predsednikom Vladom Divcem bio izričito protiv i ukazivao zabrinutost zbog toga.

- Imamo izvrsnu saradnju sa OKS i ništa nismo radili bez konsultacije sa njima. Jasno je da o ovom pitanju nemamo iste stavove, ali kao i u svakoj kući, znate to i sami, ima različitih mišljenja. Na kraju se zahvaljujemo rukovdostvu OKS što je poštovalo međunarodna pravila sporta - istakao je Bah i dodao da Srbija nije mogla da glasa protiv prijema Kosova iz jednostavnog razloga što nema nijednog člana MOK-a, koji je doneo tu odluku.

Sa Divcem i Paspaljem delili neprijatno iskustvo

Tanjug
Propustio Igre 1992. godine: Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac

Prvi čovek MOK-a je posebno izdvojio činjenicu da sa predsednikom Divcem i potpredsednikom Paspaljem deli "neprijatno" iskustvo iz sportske karijere.

- Predsednik Divac i potpredsednik Paspalj zbog političkog embarga nisu mogli da učestvuju na Igrama u Barseloni 1992, a ja zbog političkog bojkota nisam bio u Moskvi 1980. Zajedno radimo da se takve stvari više ne ponove - rekao je Bah i poručio da će MOK kroz Agendu 2020 izdvojiti 20 miliona dolara, 10 za borbu priotiv dopinga i 10 za borbu protiv nameštanja rezultata i drugih vidova korupcije u sportu.

Bah je rekao da se MOK divi i izuzetno poštuje rezultate srpskog sporta i sportista i obećao maksimalnu podršku u pripremama Srbije za Igre u Riju.

- Olimpijski komitet Srbije je jedinstven u svetu zbog činjenice da su predsednik, dva potpredsednika i generalni sekrata olimpijci, učesnici Igara, što svakako dodatno olakšava komunikaciju, jer delimo iste vrednosti - istakao je Bah, takođe olimpijac, osvajač zlatne medalje u mačevanju 1976. u Montrealu.

Kasnije danas (petak), Bah će se sastati sa ministrom omladine i sporta Vanjom Udovičićem, posetiće osnovnu školu "Vladislav Ribnikar", a večeras putuje u Prištinu.

POVEZANE VESTI

Petak 17.04.2015. 14:55
пријатељу пријатељу марш у гизду малерину
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online