Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.04.2010.
14:43 >> 19:10h
Vestionline, Tanjug A

Umro Huan Antonio Samaran

Bivši predsednik Mejdunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Huan Antonio Samaran preminuo je danas u Barseloni u 89. godini.

Samaran je na čelu MOK-a bio do 1980. do 2001. godine, kada je ga je nasledio aktuelni predsednik Žak Rog, a do smrti je obavljao funkciju počasnog predsednika.

"Ne mogu da pronađem reči da bih opisao gubitak olimpijske porodice. Izgubili smo velikog čoveka, mentora i prijatelja koji je čitav život posvetio olimpijskom pokretu", rekao je Rog.


Nakon dugogodišnje karijere uspešnog sportskog radnika, Španski diktator general Francisko Franko imenovao ga je 1967. godine za ministra sporta. Istovremeno, Samaran je obavlja funkciju predsednika Olimpijskog komiteta Španije i potpredsednika MOK.

Divac tužan zbog smrti Samarana

 

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Vlade Divac izrazio je duboko žaljenje zbog smrti  Samarana.

 

"Sa velikim žaljenjem smo primili vest o smrti Huana Antonio Samarana. On je bio dugogodišnji prijatelj sportista i sportskih radnika iz Srbije, što je u više navrata pokazao svojim delima. Lično se založio da naši sportisti nastupe na Olimpijadi u Barseloni 1992. godine, kada je naša zemljka bila pod sankcijama. Olimpijska porodica ostala je bez člana koji je mnogo doprineo razvoju Olimpijskog pokreta i širenju ideje Olimpizma", rekao je Divac, a on i OKS uputili su izraze najdubljeg saučešća porodici Huana Antonija Samarana, MOK-u i Olimpijskom komitetu Španije.

Nakon kratkotrajne dipolmatske karijere, tokom koje bio ambasador u Sovjetskom Savezu i Mongoliji, vratio se sportskim forumima.

Na kongresu MOK-a 1980. godine u Moskvi izabran je za prvog čoveka Međunarodnog olimpijskog pokreta.

Njegove najveća zasluga je finansijska stabilizacija MOK-a koja je ostvarena zahvaljujući sklapanju veoma unosnih sponzorskih ugovora. Zbog odluke da prekrši "sveto pravilo" i dozvoli profesionalnim sportistima da učestvuju na Olimpijskim igrama Samaran je žestoko kritikovan, a tvrdio je da je to bio jedini način da se privuku veliki sponzori.

Ostaće zapamćeno da se pod njegovim vođstvom dogodio najveći skandal u istoriji MOK-a, kada je dokazano da je Solt Lejk Siti dobio organizaciju zimskih Olimpijskih igara zahvaljujući podmićivanju visokih funkcionera svetske olimpijske organizacije.

Samaran je na čelu MOK-a proveo 21 godinu, a duže od njega na toj funkciji je bio samo legendarni osnivač modernog olimpizma, francuski baron Pjer de Kuberten, koji je svetski sport vodio od 1896. do 1925 godine.

Španac je ujedno i poslednji koji je toliko dugo bio predsednik MOK-a, jer je posle njegovog odlaska odlučeno da se mandat predsednika ograniči na najviše 12 godina.

Kada je Samaran izabran za predsednika, MOK je bio pred bankrotom, a terorizam i bojkoti Olimpijskih igara ozbiljno su pretili da ga potpuno uruše. Uprkos brojnim problemima, Španac je uspeo da pretvori MOK u jednu od najmoćnijih i najuticajnijih svetskih međunarodnih organizacija.

Za zasluge u razvoju olimpizma Španski kralj Huan Karlos 1991. godine dodelio mu je počasnu titulu markiza.
 

Mrlja živopisnog života - Mito i korupcija

Do najveće krize u Samaranovoj eri došlo je 1998. godine, kada je utvrđeno da su neki članovi MOK-a dobili mito da bi podržali kandidaturu Solt Lejk Sitija za organizaciju zimskih Olimpijskih igara 2002. Španac je na kraju iz afere izašao čist, a cenu su platila desetorica članova MOK-a koji su bili primorani da podnesu ostavke.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online