Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 23.08.2014.
14:11 >> 14:14h
Beta A

Velika nada Formule 1 predstavljena u Belgiji: Ferštapen balansira između trkanja i škole

Holandski tinejdžer Maks Ferštapen će se naći u jedinstvenom položaju sledeće godine, pošto će morati da uklapa polaganje školskih ispita sa vožnjom Formule 1.

 Maks Ferštapen
 

Kada Formula 1 2015. počne u martu u Australiji, Ferštapen će imati samo 17 godina i biće najmlađi vozač u istoriji ovog takmičenja. Osim toga, to će biti njegova poslednja godina u školi, tako da će vreme provoditi između učionice i kokpita.

Ferštapen se ove sezone takmičio u Formuli 3, ali je potpisao ugovor sa Toro Rosom, što je podelilo mišljenja unutar F1. Nekoliko vozača, među kojima su Felipe Masa, Danijel Rikardo i Adrijan Sutil, javno su se zapitali da li je mladi Holanđanin dovoljno star da se takmiči. Ferštapen drugačije gleda na stvari.

"Uvek sam pravio velike korake. Od kartinga do F3 je bio očigledno veliki korak. Mislim da sam spreman za F1. Godine su samo broj, a na stazi treba da se pokaže šta se zna", rekao je Ferštapen novinarima koji se nalaze na trci za Veliku nagradu Belgije.

Tost: Ferštapen je mnogo zreliji nego što govore njegove godine

 

Toro Roso je odgajio vozače kao što su četvorostruki šampion Sebastijan Fetel ili Rikardo, koji je ove sezone pobedio u dve trke za Red Bul. Šef tima Franc Tost je rekao da očekuje da se Ferštapen potpuno prilagodi.

"Sada na papiru ima 16 godina, ali je za mene mnogo zreliji. Apsolutno sam ubeđen da možemo da ga dovedemo do nivoa na kome će imati uspeha", rekao je Tost.

Grupa novinara je u mestu Spa okružila vozača koji će krajem septembra napuniti 17 godina, a to je samo mali deo onoga sa čime će se suočavati od sledeće godine, kada će neminovno doći u centar pažnje.

"Mislim da sam spreman. Što se tiče vožnje, to ne bi trebalo da bude problem, više je problem sve ono što ide uz to. Mislim da nije dobro ako vam treba trener za glavu. Treba vam jaka volja, i ne vidim da tu ima ikakvih problema", rekao je Ferštapen.

Veća briga je kako uklopiti školovanje sa trkanjem.

"I dalje mi treba plan kako to da izvedemo. Videćemo", rekao je Ferštapen.

Što se tiče svega ostalog u F1, za savete na raspologanju njegov otac Jos Ferštapen, koji je odvezao 106 trka u takmičenju od 1994. do 2002. godine.

"Bio je uz mene i sve smo radili zajedno. Sećam se kako sam trčkarao po klubu kad sam imao oko četiri godine", rekao je Ferštapen.

Kada je reč o samoj vožnji, otac mu ipak nije uzor, već dvostruki svetski prvak Fernando Alonso.

"Moj stil se razlikuje od tatinog, možda je više kao Alonsov. On je agresivan kada je to potrebno, a sve je pod kontrolom inače. To je ono što mi se sviđa i to je ono što sam pokazao ove sezone u F3. Mislim da sam više kao on", rekao je Ferštapen.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online