Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 17.12.2013.
11:38
BETA A

Vitalij Kličko završio karijeru, počasni šampion WBC

Šampion sveta u teškoj kategoriji u verziji Svetskog bokserskog saveta (WBC) Vitalij Kličko povukao se iz sporta da bi se posvetio politici.

Zbogom boksu: Vitalij Kličko
 

Upravni odbor WBC-a proglasio je Klička za počašnog šampiona i pružio je bokseru punu podršku u njegovim političkim aktivnostima u Ukrajini.

"Hvala WBC-u i predsednik Don Hose Sulejmanu na podršci u našoj borbi za slobodu i demokratiju u Ukrajini. Bila mi je čast da budem WBC šampion i uvek sam bio ponosan na nju", rekao je Kličko.

Titula počasnog šampiona (Ćampion emeritus) dodeljuje se bokserima koji su završili karijeru dok su bili prvaci, i ostavlja im mogućnost da se odmah bore za titulu ako odluče da se vrate sportu. Kličko je u septembru napunio 42 godine.

"Ova situacija ostavlja teorijsku mogućnost da se vratim u ring, ali ne mogu to da zamislim u ovakvoj situaciji. Sada sam potpuno posvećen politici u Ukrajini i osećam da sam potreban ljudima ovde. Moj brat Vladimir će donositi nove sportske uspehe, a ja ću ga, kao i uvek, podržavati, kao što on podržava mene u političkoj borbi", rekao je Kličko.

Stariji od braće Kličko ima 42 godine i nosi nadimak "Gvozdena pesnica" (Ironfist). U karijeri je zabeležio 45 pobeda i dva poraza, uz 41 nokaut. Oba poraza u karijeri doživeo je zbog povreda u ringu, protiv Lenoksa Luisa i Krisa Berda. U trenutku prekida oba meča, vodio je na bodove kod sudija.

Vitalij važi za agresivnijeg i atraktivnijeg od braće Kličko. "Veliki Vit", kako su ga zvali u SAD i Britaniji nikada nije bio u nokdaunu i ni u jednom trenutku svoje bokserske karijere nije zaostajao u bodovima tokom meča. "Gvozdena pesnica" bi imao još bogatiju karijeru, ali je zbog teške povrede ramena morao da se povuče 2004. kao šampion, samo da bi se 2008, u svojoj 37. godini, vratio u ring, povratio titulu i nastavio da dominira. Osim sporta, bavio se i politikom, a najavio je i kandidaturu za predsednika Ukrajine 2015. godine.

Njegova stranka je parlamentarna i trenutno učestvuje u demonstracijama protiv predsednika Viktora Janukoviča zbog toga što nije potpisao sporazum o saradnji i priključivanju sa EU, pod uticajem Rusije. Među četiri najveće bokserske federacije, verzija WBC je najprestižnija u teškoj kategoriji. Slavni "zeleni pojas" nosili su skoro svi sveliki teškaši od sredine prošlog veka do danas: Soni Liston, Muhamed Ali, Džo Frejzer, Džordž Forman, Ken Norton, Leri Holms, Majk Tajson, Ivander Holifild, Lenoks Luis i drugi.

Utorak 17.12.2013. 12:03
Strashno-koja koliccina ambicija!?Sklon sam da mislim da je odabrao pogreshnu stranu, kad je rijec o preds. Izborima u Ukrajini 2015.godine!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online