Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 05.03.2010.
09:14 >> 15:15h
Vestionline, Blic, Novosti, Kurir A

Nemci tuže vlasnika srpskog F1 tima?

Nije istina da nemačka vojska koristi tehnologije srpske korporacije AMCO čiji je vlasnik Zoran Stefanović, čelnik tima "Stefan GP" - potencijalnog takmaca u Formuli 1 - tvrdi list "Ekspres" iz Kelna koji je proverio podatke pronađene na sajtu kompanije. Pojedini nemački proizvođači dovođeni u vezu sa Stefanovićevom firmom navode da će protiv nje preduzeti "zakonske mere".

Želi Srbiju u F1 i F1 u Srbiji: Zoran Stefanović

"Ekspres“ je, uočio na sajtu AMCO, koja se bavi proizvodnjom visokotehnoloških delova za avio i svemirsku industriju, sliku nemačke bespilotne letelice u čijoj je konstrukciji, navodno, učestvovala ta firma.

  

Ne odustajemo od F1


Zoran Stefanović je rekao da neće olako odustati posle saopštenja Svetske automobilske federacije (FIA) da ove godine ne uvrste srpski tim u Formulu 1 umesto US F1, koji je odustao.

 

- Smatram da su se svi uslovi stekli da naš tim zauzme mesto među ekipama Formule 1. Na odluku FIA nismo mogli da utičemo, ali ćemo unutar kuće održati sastanak i oglasiti se u ponedeljak. Previše je truda uloženo da bismo tek tako odustali - kaže Stefanović.

- Nakon provere kod proizvođača uključenih u izradu bespilotnih letilica KZO i LUNA, možemo da potvrdimo da u sistemima koje koristi nemačka vojska nema pogonskih ili drugih tehnologija srpske firme AMCO - rekao je za "Ekspres“ portparol nemačke Uprave za vojnu tehniku i nabavke.


Poznati proizvođači "Rajnmetal difens elektroniks“ i "Šrik“ takođe kažu da nikada nisu čuli za AMCO i da planiraju da protiv nje preduzmu određene zakonske mere.

Povodom Stefanoviće izjave da je dobavljao delove za izradu letilice "Arijana 5", portparol poznate evropske kompanije "Arianespace“, Dario Delepine izjavio je za list "Ekspres“:

"Posle detaljnog pregleda lista isporuka nismo uspeli da nađemo bilo kakvu vezu između naše kompanije i srpske kompanije AMCO. Ta firma nema nikakve veze sa uspehom našeg projekta- bespilotne letelice "Arijana 5.“

Njegov kolega Franc Jozef Špaunhorts izjavio je da će kompanija "Arianaspace" razmotriti načine da se "ubuduće spreče ovakve izjave koje su neistinite", a tiču se poslovanja njihove kompanije.
 

Donedavno je na sajtu AMCO, na stranici na kojoj se spominje ova bespilotna letelica, pisalo da su inženjeri te kompanije usavršili motor za tri meseca, što nemački stručnjaci nisu uspeli da urade za deset godina.

Zoran Stefanović se, međutim, ne uzrujava: "Ne znam šta da kažem, mislim da nisu lepo pročitali saopštenje na našem sajtu. Nismo tvrdili da radimo za nemačku vojsku. Slika te letelice je služila kao ilustracija šta smo sposobni da uradimo. Moguće je da neko želi da iskonstruiše priču. Greške se dešavaju, ali se nadam da nije bilo zle namere", rekao je Stefanović u izjavi za "Blic".

  

"Nepoznati" Stefanović

 

Kada se u Zoran Stefanović pojavio u medijima sa svojim "Stefan GP" projektom, mnogi su se zapitali - ko je ovaj čovek?! Do srpske javnosti nije dospelo mnogo detalja o njegovoj ličnosti i poslovnom uspehu. Manje-više, uvek je bio spominjan u vezi sa automobilizmom i Formulom 1.

 

Sport

 

Nedavno se spekulisalo da je veoma blizak sa Bernijem Eklstonom, prvim čovekom "najbržeg cirkusa na svetu", koji je čak izjavio kako se "susreo sa premijerom Srbije od koga je dobio uverenje da srpska Vlada finansira "Stefan GP“.

 

Više od decenije pre nego što je postao "udarna vest" u svim medijima kada je formirao "Stefan GP", Stefanović je prvi put pokušao da dovede Srbiju i F1 u direktnu vezu. Navodno je pokušao da kupi tim "Lola", ali bez uspeha.

 

Organizovao je i promo-voznju bolida EuroBos serije na ulicama Beograda.

 

Biznis

 

Po struci je pravnik, a "Novosti" su pisale da živi na relaciji Srbija - V.Britanija, te da je pre 30 godina osnovao kompaniju AMCO koja se bavi “haj-tek” solucijama i tvrdi da može da sagradi sve "od automobila do aviona”.

 

Navodno je trebalo i da isporučuje menjače domaće proizvodnje za neke timove iz Formule 1. Bavi se i uvozom i prodajom kompjuterskih komponenti.

 

O kompaniji AMCO svojevremeno je pisao i "Kurir", kome se Stefanović "požalio" da u Srbiji ne može da nađe lokaciju za izgradnju fabrike koja bi zaposlila 400 radnika i da mu tadašnji predsednik opštine Pećinci nije dozvolio izgradnju uz obrazloženje da "njemu nova radna mesta ne trebaju“!

 

Stefanović je tada, uz navode čime se sve njegova firma bavi, izjavio: "Kako nismo imali svoje mašine, proizvodili smo delove i sisteme u pogonima drugih fabrika. Međutim, zbog njihovog sve lošijeg stanja i nemogućnosti da isprate našu proizvodnju, shvatili smo da je najbolje da izgradimo sopstvenu fabriku. Međutim, sada nam ne daju zemljište." Najavljivao je i mogućnost da zbog problema koje ima u Srbiji svoju proizvodnju locira u BiH.

 

Skeptici

 

Nisu retki ni oni koji sumnjaju u Stafanovića i ostvarivost projekta "Srbija u F1".

 

U prilog tome navode tvrdnju da su vebsajtovi "Stefan GP" tima i kompanije AMCO (koja bi trebalo da se bavi haj-tek opremom) urađani amaterski, te da su registrovani na domenima iz države Sao Tome i Principe.

 

Takođe, pronađen je i podatak da je AMCO korporacija u Srbiji registrovana tek 2008. godine za delatnost "proizvodnja vazdušnih i svemirskih letelica", i to sa uplaćenim kapitalom od svega 500e u dinarskoj protivvrednosti. Firma ima 2 osnivača, 1 zaposlenog i 310.000 dinara ukupne aktive u godišnjem finansijskom izveštaju za 2008. godinu.

  

Zoran Stefanović se za Pitpass.com slikao ispred vazdušnog tunela u Beogradu
To je svakako nedovoljno za finansiranje tima u F1, ili za 7 vazdušnih i 1 vodeni tunel koje je Stefanović naveo da ima na raspolaganju u Beogradu.

 

Prema nekim podacima, vazdušni tuneli na koje je Stefanović mislio pripadaju vojno-tehničkom institutu u Beogradu koji ih zaista ima 8, ali se smatra da nisu dovoljno kvalitetni da zadovolje potrebe F1 tima, kao i da su predviđeni za zatvaranje prema državnoj strategiji odbrane.

 

Takođe, "Pitpass.com" sumnja u to da Vlada Srbije finansira Stefanovića, jer bi, navode oni, "'Stefan GP' u tom slučaju mnogo ranije kupio Tojotin F1 tim, i to kompletan - sa čitavom neophodnom infrastrukturom, u onom trenutku kada je Tojota još imala mesto u karavanu formule."

  

Kazuki Nakadžima, prvi vozač ekipe u bolidu "Stefan GP-a"
Kada su se pojavile priče o kupovini Tojotinog tima, Stefanović je za "Novosti" rekao: "Kupili smo ceo tim, a ne samo motor."

 

Međutim, poznavaoci prilika u Formuli 1 su odmah pokušali to da ospore tvrdeći da je na prodaju bio samo dizajn Tojotinog vozila, a ne i čitav tim koji je deo kompanije "Tojota Motorsport", pa stoga i ne postoji kao posebna firma kojom bi se moglo na taj način trgovati.

 

Portal "Pitpass.com" izneo je još jedan podatak zbog koga sumnja u finansije Stefanovića: Navodno su ušli u trag jednom računu sa čijim plaćanjem "Stefan GP" kasni čitavih 7 meseci.

Subota 02.06.2012. 21:22
Borise podeli sa nama kolika ti je plata....vidjene su tvoje skice samo za to i mogu da služe... prevaranti su bez keša i ako nešto uspeju nekoga moraju pošteno preveslati...nemaju ništa sem ideje i očigledno dosta volje da guraju neku zamišljenu priču... a sve ove priče su već odavno ispričane ništa tu nije novo rečeno...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online