Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 09.07.2013.
04:03
B. Miličić - Vesti A

Karate masovniji od fudbala

Zahvaljujući jednoj grupi jugoslovenskih lekara koji su se bavili karateom, Jugoslavija je bila prva zemlja u svetu koja je uvela težinske kategorije u karate. Tako je još 1969. godine održano državno prvenstvo u pet težinskih kategorija, a šesta je bila apsolutna kategorija. Rodonačelnik i pionir karatea u nekadašnjoj Jugoslaviji, dr Vladimir Jorga osnivač je brojnih nacionalnih saveza tradicionalnog karatea u Evropi i zajedno s bratom dr Ilijom Jorgom jedan od vodećih autoriteta u svetu tradicionalnog karatea.

Dr Vladimir Jorga sa učesnicima seminara u Minhenu
 

Vladimir Jorga danas ima 74 godine, a u sportskim krugovima poznat je po nadimku Vava. On je nosilac crnog pojasa 9. dan u fudokan i šotokan tradicionalnom karateu. Nedavno je na seminaru u Minhenu pokazao novu disciplinu u karateu, kovo kumite, što je jedan oblik borbe za decu do 18 godina.

- Jugoslavija je dala veliki doprinos karateu, iako je Evropska karate federacija tek 1972. godine primila naš projekat, a 1975. godine na Evropskom prvenstvu održano je takmičenje u težinskim kategorijama. To govori da smo mi u tadašnjoj našoj lepoj Jugoslaviji išli uvek korak ispred drugih - sa setom govori dr Vladimir Jorga.


U jugoslovenskom karateu prvi put je uvedeno posebno takmičenje za žene, što niko pre nije u svetu uradio. Na državnom prvenstvu 1969. godine prvi put takmičile su se žene. Dr Vladimir Jorga seća se imena tri najbolje među 36 takmičarki: prva šampionka bila je Olivera Filipović, druga Tatjana Janjić, a treća Ljiljana Uskoković. U Jugoslaviji je prvi put uvedeno i karate takmičenje za decu.

Vladimir (levo) i Ilija Jorga
 

Lekar i profesor

Vladimir Jorga je univerzitetski profesor, doktor sportske medicine, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu u penziji i višegodišnji šampion Jugoslavije u karateu. Bio je dugo godina trener jugoslovenske karate reprezentacije i sudija. Autor je više od 170 naučnih radova i 12 priručnika i knjiga iz oblasti tradicionalnog karatea.

Vladimir Jorga objašnjava kako se godinama menjao karate:


- Osnova karatea kao borilačke veštine stigla je u svet preko Okinave i Japana. To je tradicionalni oblik karatea, ali su Japanci gledajući zapadne sportove shvatili da moraju uneti neku izmenu da bi im se približili. Dok sam bio mlad ja sam bio pristalica ideje da se u karate uvede što više sportskih karakteristika. Međutim, kako sam sazrevao i kao lekar i kao karatista, shvatio sam da je to i borilačka veština i umetnost, mnogo više nego sport. U sportskim takmičenjima karate gubi misterioznost, elemente veštine, jer se svodi na tehniku i način izvođenja.


Kao i u mnogim drugim sportovima pojavili su se različiti stilovi.


- To se danas sve toliko modifikovalo, promenilo, razdvojili su se tradicionalni i sportski oblici karatea, pa se otišlo u drugu krajnost, moglo bi se reći i zastranilo se. To što danas neki rade u karateu nema više obeležja veštine i to je sasvim nešto drugo. Karate je danas postao masovan, čak mislim da ni fudbal nije masovniji od karatea - smatra dr Jorga.


Danas u Srbiji ima 786 karate klubova. Od toga je 130 klubova sportskog karatea WKF a ostalo su razni oblici udruživanja. Postoji Srpska karate federacija i krovna organizacija Srpska karate konfederacija koja objedinjuje sve ove stilove. U toku je proces objedinjavanja, što je uslov da karate ponovo dobije olimpijski status, pošto je skinut sa liste olimpijskih sportova do 2020. godine. Tek 2024. godine postoji šansa da karate ponovo bude sportska disciplina na Olimpijskim igrama. Na tom zdušno radi upravo dr Vladimir Jorga, predsednik Evropske federacije tradicionalnog karatea.

Utorak 09.07.2013. 07:16
Problem u karateu jeste sama organizacije jer svako brani svoje interese i zato postojivise federacija. Treba napomenuti i ostale velikane naseg karatea: braca Nicovic, Dusan Dacic, Nebojsa Kurtic...
Petak 23.05.2014. 04:07
Вава лепо пише о каратеу, али није написао или је намерно заборавио да напише да је од МОC-а (Мећународни олимпијски комитет) једино препозната WKF као једина карате организација (придружени члан МОС-а), која је у игри за улазак у олимпијску породицу спортова. Једно је овде спорно. По којим је правилима одржано ово такмичење конфедерације у Лазаревцу, када оволики број организација има своја такмичарска правила и дисциплине, која се потпуно разликују ? Како челници конфедерације виде себе у олимпијском покрету тако различити, а знамо да један WKF који годинама припреман за олимписки програм опет није прошао ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online