Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 15.03.2013.
17:07
Vestionline, Beta A

Formula jedan startuje za vikend u Melburnu

Posle pauze od skoro četiri meseca došao je trenutak da Sebastijan Fetel, Fernando Alonso, Luis Hamilton i ostali piloti Formule 1 uđu u bolide i krenu na trku za Veliku nagradu Australije i borbu za šampionsku titulu.

Kreće najbrži i najluđi cirkus na svetu

Ako je prethodna godina bila spektakularna, stručnjaci predviđaju da će ova, 64. sezona po redu, biti još neizvesnija, senzacionalnija, sa velikim duelima... Na startu će biti 11 timova, odnosno jedan manje nego 2012, jer je Hispanija rejsing tim odustala od takmičenja.

Po mnogima, ponovo će borbu za titulu voditi trostruki aktuelni prvak, Nemac Sebastijan Fetel iz Red Bula i čovek koji je 2005. i 2006. bio najbolji, Španac Fernando Alonso u bolidu Ferarija. Fetel je, ipak, ostao u Red Bulu i pokušaće da postane tek treći čovek u istoriji koji je osvojio četiri uzastopne titule. Ali, nešto se pita i 31-godišnji as iz Ovijeda, koji će biti za volanom uvek konkurentne 'skuderije'.

"Vozač koji osvoji titulu prethodne godine očekivano je među favoritima u novom šampionatu. Prošle godine stekao sam novo iskustvo. Takva sezona ne viđa se često. Mislim da nismo imali toliko dobar bolid kao ranije, ali smo bili jači kao tim. Prema prvim testiranjima, čini mi se da će nam trebati još malo rada da bi naš bolid ponovo bio šampionski. Verujem u sebe i u tim, iako je u Formuli 1 nezahvalno davati bilo kakve prognoze", rekao je Fetel.

Favorit iz senke je Kimi Raikonen, a mogao bi da iznenadi i Meksikanac Serhio Perez, koji je u Meklarenu zamenio Hamiltona. Raikonen, šampion iz 2007, prošle sezone je imao povratak iz snova u ekipi Lotusa, ali nije uspeo da pobedi ni na jednoj trci. Velika je verovatnoća da Finac to učiniti u novoj sezoni.

"Mislim da nema nijednog segmenta u kojem je bolid lošiji od prošlogodišnjeg. Naravno da uvek želite više, ali ovaj bolid je dobra početna tačka. Nadam se da je dovoljno brz. I prošle godine smo bili brzi, ali nedovoljno za titulu. Sada moramo da izvučemo malo više i zadržimo kontinuitet. S boljim rezultatima na početku sezone imali bismo puno veće šanse", kaže Raikonen, koji je 2012. osvojio treće mesto u generalnom plasmanu.

Mnogi analitičari smatraju da bi za titulu mogao da se bori i drugi vozač Red Bula Mark Veber, koji je kao vino, bolji iz godine u godinu i možda mu se baš sada "sklope kockice".

Dve velike nepoznanice pred početak sezone su mogućnosti Meklarena i Mercedesa. Dženson Baton i Serhio Perez motda ne mogu da se umešaju u borbu za titulu, ali svakako da je Meklarenov bolid sposoban da barem na nekoj trci bude konkurentan za izlazak na podijum. Takođe, pored Mercedesa stoji i veliki znak pitanja. Britanac Luis Hamilton, prvak sveta iz 2008, rizikovao je dolaskom u redove nemačkog velikana, a da li će mu se to isplatiti, ostaje da se vidi.

Legendarni Mihael Šumaher se na kraju prošle sezone definitivno povukao iz Formule 1, a u trci za titulu biće pet nekadašnjih šampiona sveta. Ovogodišnje takmičenje će obeležiti i čak pet debitanata: Esteban Gutieres, Valeri Botas, Gido van der Gard, Til Bjanki i Maks Šilton.

Naravno, kao i svake sezone, biće prijatnih i neprijatnih iznenađenja, udesa, peckanja i kontroverzi. Uživajte, od prvog treninga u Melburnu do poslednje, devetnaeste, trke u kalendaru, 24. novembra u Sao Paolu.

"Sport Klub" omogućio je ljubiteljima Formule 1 da, od ovog vikenda, ponovo uživaju u trkama "najbržeg cirkusa na svetu". Direktno će se prenositi sve velike nagrade, ali i svi treninzi i kvalifikacione trke.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online