Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 14.02.2010.
04:50
P. Živković - Vesti A

Udovičić: Zlato u Londonu, pa povratak u klub

"Ova reprezentativna generacija je pažljivo selektirana, zato ne bežimo od uloge favorita 2012, ali posle Olimpijskih igara hoću ponovo da radim i u nekom klubu" rekao je selektor vaterpolista Srbije Dejan Udovičić.

Dejan Udovičić je u 2009. godini drugi put zaredom u tradicionalnoj anketi "Vesti" proglašen za najboljeg trenera. Razlog je dobro poznat svim ljubiteljima sporta i vaterpola: Udovičić je kao selektor srpskih "delfina" predvodio momke do svetskog zlata u Rimu.

Vaterpolo je jedini sport u koji je Srbiji kao samostalnoj državi podario evropsku i svetsku titulu, a oba puta je na čelu tih selekcija bio upravo Udovičić. Ovaj i dalje mladi stručnjak ubire plodove dugotrajnom mukotrpnom radu. U najbolju selekciju uvrstio je momke sa kojima je kao selektor mlade reprezentacije Srbije i Crne Gore osvajao isključivo zlatne medalje. Kad je pošao za Rim sa podmlađenom ekipom bez Šapića, Vujasinovića, Šefika, Ćirića, Savića, unapred su ga "stručnjaci" prežalili...

"Slušao sam razne komentare, i da je uspeh možda došao prerano, ali se ne slažem sa tim. Od onih sam ljudi koji odgovara za svoje postupke i stojim iza njih. Verovao sam u momke koje poznajem od malena, a posebno sam ponosan na činjenicu da smo do zlata stigli najtežim mogućim putem. Iskreno, i danas žalim što Španiju nismo pobedili u regularnom delu. Sudije su u finišu promenile kriterijum, nismo se snašli i tako je došlo do peteraca. Ipak, znam da je navijačima ovako bilo slađe", rekao je Udovičić prilikom posete redakciji 'Vesti'.

Podsećamo selektora da je posle startnog poraza od Španije na SP bilo i onih koji su tražili njegovu ostavku, da su mnogi komentari bili zlonamerni.

"Uvažavam neistomišljenike, koji su kako napravimo veći uspeh sve glasniji. Moramo kao nacija da se naučimo opštoj sportskoj kulturi. U redu je da stvari gledamo sa emocijama, ali treba imati realniji stav o mogućnostima i željama, treba pronaći balans između razočaranja i oduševljena. Uopšte ne razmišljamo o tome da i drugi treniraju, a da imaju i bolje uslove od nas. Iskreno, branim se tako što imam neki svoj mikrosvet, slabo čitam štampu i fokusiran sam isključivo na svoj posao".

Posao selektora Srbije treba u razmišljanjima Dejana Udovičića da doživi punu satisfakciju u Londonu 2012. godine.

"Cilj je jasan, želimo zlatnu olimpijsku medalju. Svesni smo činjenica da će jezgro ove sadašnje reprezentacije biti na sceni i na Olimpijskim igrama 2016. To je naša velika prednost i ne bežimo čak od uloge favorita. Ova generacija je pažljivo selektirana, a na oku su i momci koji sad dobijaju šansu kroz nove reprezentativne akcije".

Partizan je i dalje glavna uzdanica srpskog vaterpola, ali je i Vojvodina sve bolja.

"Prvi put susrete Partizana gledam sa strane, a rezultati govore da moj bivši klub dobro igra. Nadam se da će u završnici biti više sreće, da će revanš meč četvrtfinala igrati na svom bazenu. Podsećam da sam ja na klupi Partizana kao trener izgubio dve utakmice za tri godine u regularnom delu, ali smo uvek ispadali od hrvatskih klubova na gostujućim bazenima! Što se tiče Vojvodine, oni imaju školu koja još bolje radi dobijanjem sopstvenog bazena. Nedavno su dobili Barselonetu, ali tu pobedu treba da upišu kao lep početak nove istorije koju treba da nadgrade željom da postanu standardan i uspešan učesnik Evrolige".

Kakva je budućnost srpskog vaterpola?

"Imamo mnogo talentovane dece, momci iz Vojvodine i neki klinci iz Partizanovog mladog tima nagoveštavaju velike domete. Međutim, imamo i velike probleme, pošto mnogi talenti odlaze na studije u Ameriku. Za takve stvari treba napraviti neki model, pokušaj da se deca zaustave, mada je u ovakvom stanju ekonomske krize to zaista teško".

Da li se promenio odnos države prema ovom sportu od Rima 2009?

"Ne znam šta da kažem, sigurno je da može bolje. Država mora da reši svoje prioritete, ne mogu recimo plivački klubovi na nivou grada da imaju isti tretman kao vaterpolo klubovi u Beogradu. Sigurno ne znate da od 1960. godine nijedan plivač iz Beograda zemlji nije doneo nijednu medalju sa velikih takmičenja, a dobijaju klubovi isti novac kao mi! To je za mene nedopustivo. Vrhunski dometi sportista moraju da se razlikuju od onih prosečnih. Nažalost, ispada da Dejan Udovičić mnogo priča, a stvari se konstantno vrte u krug. Ne znam ni da li je moguće da se nešto promeni".

Utisak je kao da država želi da pomogne razvoj individualnih sportova, ali nikako ne uspeva da pronađe pravi model finansiranja.

"Zaista se ne razumem u individualne sportove, i generalno ne volim da pametujem o stvarima koje realno ne poznajem. Ono što znam je da mora uvek da postoji prepoznavanje situacije, interesa celog društva... Daću banalan primer. Da su naše teniserke igrale u prepunom "Pioniru" pred 7.000 navijača sigurno bi dobile Rusiju. S druge strane, u "Areni" bi košarkaši Partizana odmerili snage protiv Barselone pred novih, rekordnih, 23.000 ljudi, a sportska Srbija bi u svet poslala dve divne slike. Ali, nije, naravno, bilo dovoljno razumevanja, a možda i stvarno ništa nije moglo da se promeni u poslednji čas".

Kakvi su planovi Dejana Udovičića?

"Radim i čekam London 2012! Poznate su mi ambicije, a sigurno je da nisam odustao od rada u klupskom vaterpolu. Postojali su čak i neki kontakti, iako ni sam ne znam kako je moguće uskladiti obaveza na dva odgovorna posla. U svakom slučaju, prioritet mi je Srbija, a nema sumnje da mi je kao treneru svetskih šampiona i cena skočila"!

Poželeli smo Udovičiću da se na istom mestu, u novobeogradskom dopisništvu najtiražnijeg lista srpske dijaspore, vidimo i sledeće godine.

"Voleo bih! Imamo Evropsko prvenstvo i finalni turnir Svetske lige, koji će se najverovatnije igrati i Nišu. Hvala na nagradi, nadam se da neću dosaditi čitaocima 'Vestima'", sa osmehom je završio novu posetu našem listu Dejan Udovičić, selektor najtrofejnije selekcije u srpskom sportu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online