Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 11.02.2010.
14:18
Vestionline, Tanjug A

Svečano podignuta zastava Srbije u Vankuveru

Na ceremoniji dobrodošlice srpskom olimpijskom timu (Team Welcom Ceremony) uz intoniranje himne "Bože pravde", svečano je podignuta srpska zastava.

Ceremoniji koja je održana u Olimpijskom selu u Vankuveru prisustvovali su: predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac, generalni sekretar Đorđe Višacki, kao i Peter Vladiković, počasni konzul Republike Srbije u Kanadi, mnogobrojni članovi srpske zajednice u Vankuveru, volonteri koji pomaži timu i dva akreditovana novinara. Dobrodošlica je istovremeno upriličena i timovima Republike Kine, Demokratske Republike Koreje, Kajmanskih ostrva i Islamske Republike Iran.

U petak na stadionu "Plas" u Vankuveru počinju 21. Zimske olimpijske igre, na kojima će se do 28. februara u 15 sportova nadmetati više od 5.500 takmičara iz oko 80 zemalja.


Srbiju će predstavljati deset sportista - Jelena Lolović, Marija Trnčić i Nevena Ignjatović u alpskom skijanju, Amar Garibović i Belma Širković u kros kantriju, Milanko Petrović u bijatlonu, Vuk Rađenović, Slobodan Matijević, Miloš Savić i Igor Šarčević u bobu.

Svečanost otvaranja Igara biće održana 12. februara u 18 časova po lokalnom, odnosno 13. u tri sata po našem vremenu, a zastavu Srbije u defleu će nositi Lolović.

Kanada je treći put domaćin Olimpijskih igara - Montreal je 1976. godine organizovao Letnje olimpijske igre, a u Kalgariju su 1988. održane zimske Igre.

Među favoritima za titulu najuspešnije nacije na prvom mestu je Nemačka, čiji su sportisti na prošlim Igrama, u Torinu 2006. godine, osvojili najveći broj medalja - 29, od kojih 11 zlatnih.


Slede Sjedinjene Američke Države sa 25 odličja (devet zlatnih) i Austrija sa 23 medalja među kojima je, takođe, devet zlatnih.
Individualno, u alpskom skijanju najviše se očekuje od aktuelne pobednice Svetskog kupa Amerikanke Lindzi Von, kao i od Nemice Marije Rajh, Austrijanke Katrin Cetel, Šveđanke Anje Person.

Miga i Kvači

Maskote Zimskih olimpijskih igara, koje će se održati pod sloganom "Punog srca", biće medvedići Miga i Kvači. Miga je morski medvedić, a Kvači, koji dolazi iz dubine kanadskih šuma, obučen je u hokejaškog golmana.

Upoznajte Migu i Kvačija

Zvanični sajt zimske Olimpijade 2010.

Kod muškaraca, velika borba za olimpijski trofej vodiće se između vodećeg u Svetskom kupu Austrijanaca Benjamina Rajha i Mihaela Valhofera, Švajcaraca Didijea Kuša i Karla Janke, Norvežamnina Aksela Lunda Svindala, Amerikanca Teda Ligetija i Hrvata Ivice Kostelića.

U jednom od najatraktivnijih sportova na takmičenju u Vankuveru, umetničkom klizanju, paznja će biti usmerena u branioca olimpijske titule, Rusa Jevgenija Plušenka, koji se posle skoro četiri godine pauze uspešno vratio na led osvojivši titulu evropskog prvaka u Talinu.

Plušenku će se suprotstaviti Švajacarac Stefan Lambije, američke klizačke zvezde Ivan Lajsaček, Džeremi Abot i Džoni Vejr, kao i Francuz Brajan Žuber. 

U konkurenciji plesnih parova, favoriti su Rusi Oksana Dominina i Maksim Šabaljin, kao Francuzi Izabel Delobel i Olivije Šenfelder.

Spektakl vredi 40 miliona dolara

Organizatori su najavili spektakl za koji je potrošeno oko 40 miliona dolara, što znači da se radi o drugoj najskupljoj svečanosti otvaranja u istoriji Igara, posle Pekinga 2008. godine. Igre zvanično počinju kvalifikacijama u skijaškim skokovima. 

 

Raspored takmičenja srpskih sportista u Vankuveru.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online